Σπίτι του Παιδιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σπίτι του Παιδιού Γρίβας, Παιονίας, Ν.Κιλκίς

Σπίτι του Παιδιού ονομάστηκαν ιδρύματα που δημιούργησε το 1950-1955 το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας κάτω από την προσωπική φροντίδα της Βασίλισσας Φρειδερίκης για τη φροντίδα των παιδιών σε 260 Ακριτικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Το 1955 αναφέρονταν ότι λειτουργούσαν 140 Σπίτια του Παιδιού και 20 παραρτήματα στα οποία φοιτούσαν 25.000 άτομα και πλέον ετησίως[1] στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, ενώ το 1965 λειτουργούσαν 260 Σπίτια του Παιδιού στα οποία παρακολουθούσαν τα προγράμματά τους 53.857 παιδιά[2].

Η «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», που ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών που βρισκόταν στις περιοχές που μαινόταν ο Εμφύλιος πόλεμος, δημιούργησε τις Παιδουπόλεις στις οποίες φιλοξένησε περίπου 20.000 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία επέστρεψαν στους γονείς τους το 1950 με το τέλος του Εμφυλίου. Με την επιστροφή αυτή, το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ίδρυσε τα Σπίτια του Παιδιού. Σκοπός της ίδρυσής τους ήταν η εξύψωση του επιπέδου ζωής, τόνωση του πατριωτικού και θρησκευτικού συναισθήματος καθώς και να δώσει κοινωνική και ηθική αγωγή στους νέους καθώς και μια στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση στον αγροτικό και τεχνικό τομέα[1].

Η αρχιτεκτονική των «Σπιτιών του Παιδιού» διέφερε από χωριό σε χωριό. Στα Σπίτια του Παιδιού λειτουργούσαν βιβλιοθήκες, αίθουσες παιχνιδιών και δραστηριοτήτων[3].

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη παρακολουθούσε τα Σπίτια του Παιδιού με επισκέψεις οι οποίες είχαν σημαντική κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής[4][5][6][7][8][9].

Περιοδικό «Σπίτι του Παιδιού»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τη δημιουργία των Σπιτιών του Παιδιού, κυκλοφόρησε και ομώνυμο περιοδικό από το 1950 έως το 1969 με ενημερωτικό επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα[10].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ». 14 Μαΐου 1955. σελ. 1. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2011. 
  2. Ανδρέας Ανδρέου· Σοφία Ηλιάδου-Τάχου· Γιάννης Μπετσάς. «Από το "παιδομάζωμα" στο βασιλικό "παιδοφύλαγμα": μεταπολεμικές όψεις κοινωνικής δικαιοσύνης στις Βόρειες Επαρχίες της χώρας». 3-5 Οκτωβρίου 2008, 5ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας Εκπαίδευσης με θέμα: «Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη». Εργαστήριο Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2011.  [Επιλέξτε διαθέσιμο αρχείο PDF]
  3. «Δημοσθένης Σωτηρούδης, γλύπτης». Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2011.  (ο γλύπτης αναφέρει από την παιδική του ηλικία ότι δανειζόταν βιβλία και έκανε ξυλογλυπτική)
  4. Nuvola apps kaboodle.png Περιοδεία του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης στην Ήπειρο (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  5. Nuvola apps kaboodle.png Περιοδεία της Βασίλισσας Φρειδερίκης στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  6. Nuvola apps kaboodle.png Περιοδεία της Βασίλισσας Φρειδερίκης στη Θράκη και τη Μακεδονία (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  7. Nuvola apps kaboodle.png Η Βασίλισσα εις τα ακριτικά χωριά (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  8. Nuvola apps kaboodle.png Περιοδεία Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης στη Δυτική Μακεδονία: Επίσκεψη στην Κοζάνη και στα χωριά Αυγερινός και Ομαλή (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  9. Nuvola apps kaboodle.png Περιοδεία της Βασίλισσας Φρειδερίκης και της Πριγκίπισσας Σοφίας στην Ήπειρο (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
  10. «Το Σπίτι του Παιδιού, Η Παιδόπολις, Περιοδικό 1 Ιανουαρίου 1957, έτος Η΄, αρ. φύλλου 169». ZOOM. Δεκέμβριος 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2011.