Σούπα από φωλιές χελιδονιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σούπα από φωλιά πουλιού)
Σούπα από φωλιές χελιδονιών
Σούπα από φωλιές χελιδονιών
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΣούπα από φωλιά πουλιού
Τόπος προέλευσηςΚίνα
Πληροφορίες
ΠιάτοΚυρίως
ΕίδοςΣούπα
Κύρια συστατικάΦωλιές χελιδονιών
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η σούπα από φωλιές χελιδονιών είναι ένα κινέζικο έδεσμα.[1] Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται οι φωλιές ενός σπηλαιόβιου πτηνού που μοιάζει με το χελιδόνι και λέγεται swiftlet. Οι φωλιές δίνουν μία ασυνήθιστη υφή στη σούπα. Οι φαγώσιμες φωλιές είναι τα ακριβότερα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται από ανθρώπους. Οι φωλιές χρησιμοποιούνται στην Κινεζική κουζίνα για πάνω από 400 χρόνια.[2]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σούπα παρασκευάζεται από πουλιά του γένους Aerodramus που ζουν στις ακτές της νότιο-ανατολικής Ασίας. Η φωλιά κατασκευάζεται αποκλειστικά από το σάλιο των πουλιών. Οι φωλιές κατασκευάζονται την περίοδο αναπαραγωγής για να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα αυγά.[1] Οι φωλιές μαζεύονται από της σπηλιές ασβεστόλιθου της νήσου Βόρνεο. Σε πολλές περιοχές το οικοσύστημα των πτηνών καταστρέφεται σε τόσο μεγάλο βαθμό για τη συγκομιδή της φωλιάς όπου τα πουλιά είναι κρίσιμα απειλούμενα.[3] Μετά τη συγκομιδή οι φωλιές μουλιάζονται και μετά βράζονται στον ατμό. Πιστεύεται ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Τώρα τελευταία[ασαφές] η χρήση τεχνητών στάβλων για πουλιά swiftlet αυξάνεται.[4] Στη Μαλαισία η εκτροφή των πτηνών γίνεται σε ειδικά κατασκευασμένες δομές με ηχεία υψηλής συχνότητας που αναπαράγουν το κάλεσμα του πτηνού για να προσελκύσουν τα swiftlet. Αυτό το είδος εκτροφής είναι απαγορευμένο σε αστικές περιοχές γιατί ο ήχος των πτηνών ενοχλεί τους κατοίκους.

παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Marcone, Massimo F. (2005) "Characterization of the edible bird's nest the Caviar of the East". Food Research International 38:1125-1134.
  2. Hobbs, Joseph J. (2004) "Problems in the harvest of edible birds’ nests in Sarawak and Sabah, Malaysian Borneo." Biodiversity and Conservation 13: 2209-2226.
  3. R. Sankaran (2001) The status and conservation of the Edible-nest Swiftlet (Collocalia fuciphaga) in the Andaman and Nicobar Islands. Biological Conservation 97:283-294
  4. Boyle, Joe (27 Ιανουαρίου 2011). «Welcome to Indonesia's bird nest soup factory town». BBC.