Σουφιάν Αμπαμπρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουφιάν Αμπαμπρί
Γέννηση1985[1]
Ραμπάτ
Χώρα πολιτογράφησηςΜαρόκο
Ιδιότητακαλλιτέχνης
ΒραβεύσειςOut d'or (2018)

Ο Σουφιάν Αμπαμπρί (γαλλικά: Soufiane Ababri), γεννημένος το 1985 στο Ραμπάτ, είναι Μαροκινός καλλιτέχνης ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ του Παρισιού και της Ταγγέρης[2].

Πραγματοποίησε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονπελιέ, στην Εθνική Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού (ENSAD) και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιόν[3]. Στα έργα του χρησιμοποιεί διάφορα μέσα (χρωματιστά μολύβια, φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις, παραστάσεις) με στόχο την απεικόνιση της ταυτότητας, της ομοφυλοφιλίας, του ρατσισμού, της ιστορίας και της σχέσης με την παράδοση, υπό μία αυτοβιογραφική και εννοιολογική προσέγγιση[4].

Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις σειρές έργων του, υπό τον τίτλο « Bed Work » και « Haunted Lives », οι οποίες βραβεύτηκαν κατά την διάρκεια της δεξίωσης των OUT d'Or 2018, εντός της κατηγορίας «καλλιτεχνική δημιουργία», καθώς «αποδομούν τα πρότυπα καταπιεστικής αρρενωπότητας»[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. isni.org/isni/0000000501192347.
  2. (Γαλλικά) « Soufiane Ababri», Le Salon de Montrouge
  3. (Γαλλικά) Βιογραφία Αρχειοθετήθηκε 2018-11-02 στο Wayback Machine., στην προσωπική ιστοσελίδα του καλλιτέχνη
  4. (Γαλλικά) «Soufiane Ababri, l’artiste marocain qui questionne la sexualité et le racisme avec des crayons de couleur», Jeune Afrique, 2 Ιουνίου 2017
  5. (Γαλλικά) «L’acteur Jonas Ben Ahmed désigné personnalité LGBT de l’année», Le Monde, 20 Ιουνίου 2018

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]