Σκριπτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σκριπτ είναι μια τεχνική κινηματογραφική ειδικότητα. Στα Ελληνικά μεταφράζεται ως Γραμματέας Γυρίσματος και είναι υπεύθυνος για την κινηματογραφική συνέπεια μεταξύ χώρου, χρόνου, αντικειμένων, θέσεων και κινήσεων προσώπων, αντικειμένων και μηχανής λήψης, ανάμεσα στα πλάνα των σκηνών του σεναρίου[1]. Στη αγγλική κινηματογραφική ορολογία αποδίδεται ως Script supervisor ή Continuity ή Script girl (κυρίως την περίοδο του Classical Hollywood cinema την δουλειά αυτή αναλάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες[2]). Είναι μια ειδικότητα με πολυποίκιλες και σημαντικές ευθύνες για την επιτυχή διεκπεραίωσή ενός γυρίσματος. Ανήκει στη ομάδα σκηνοθεσίας ενός κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού συνεργείου και συνήθως δουλεύει στην μυθοπλασία σε Κινηματογραφική ταινία, Τηλεταινία ή Τηλεοπτικό σήριαλ.

Στο γύρισμα, το Σκρίπτ είναι κοντά στον σκηνοθέτη και συνεννοείται μαζί του σχετικά με το τι έχει συμβεί στην εξέλιξη της ιστορία του σεναρίου, τι προηγήθηκε και τι έπεται σε σχέση με την σκηνή που γυρίζεται, υπενθυμίζει τις θέσεις της μηχανής λήψεως που έχουν προηγηθεί για την κάλυψη της σκηνής και επεμβαίνει όταν γίνεται παραβίαση του άξονα[3] ή όταν δίνονται από τον σκηνοθέτη λανθασμένες οδηγίες στους ηθοποιούς, σε σχέση με την κινηματογραφική συνέπεια. Επίσης ενημερώνει τον Δ/ντή Φωτογραφίας για το φωτιστικό ρακόρ. Όταν το γύρισμα γίνεται με δύο ή περισσότερες μηχανές λήψεως, τότε το Σκρίπτ κρατάει οδηγίες για την κάθε μια μηχανή ξεχωριστά. Συνεργάζεται με τον Α' βοηθό σκηνοθέτη (τόσο στο γύρισμα όσο και κατά την προετοιμασία) σχετικά με όλες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες ανάμεσα στις σκηνές και επικουρεί τον βοηθό ενδυματολόγου στα ρακόρ των ρούχων. Επικουρεί επίσης τα ρακόρ στα μαλλιά και το μακιγιάζ των ηθοποιών ανάλογα με την κάθε σκηνή. Υπενθυμίζει στους ηθοποιούς τα Ερμηνευτικά ρακόρ (βλέμματα, κινήσεις και τις θέσεις τους μέσα στην σκηνή) τι έχει συμβεί και τι πρόκειται να συμβεί στην σεναριακή δράση. Όλες αυτές οι ανάγκες προκύπτουν από το γεγονός ότι οι σκηνές γυρίζονται γκρουπαριστά και όχι με την σειρά που είναι γραμμένες στο σενάριο. Το Σκρίπτ είναι το άτομο που έχει τον τελικό λόγο -και την ευθύνη- σε οποιαδήποτε απορία αφορά την κινηματογραφική ή σεναριακή συνέπεια ώστε να μην υπάρξει λάθος "δέσιμο" (ρακόρ) στο μοντάζ, όπου τότε η δυνατότητα παρεμβάσεων είναι συνήθως περιορισμένη[4]. Η τήρηση της κινηματογραφικής συνέπειας από όλο το συνεργείο και τα τμήματα της παραγωγής είναι βασική προϋπόθεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κατά την διάρκεια των λήψεων, το Σκρίπτ συμπληρώνει το Δελτίο λήψεως. Είναι ένα σημαντικό ραπόρτο με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε λήψη, τα μεγέθη των πλάνων, τους ήχους και την δράση σε σχέση με το σενάριο, τα μεγέθη των φακών που χρησιμοποιούνται σε κάθε λήψη, το βάθος πεδίου, τον αριθμό λήψεων και τη διάρκειά τους, τα μέτρα του φιλμ και τον αριθμό του σασί ή του tape ή της κάρτας, ανάλογα με τον υλικό φορέα που γίνεται το γύρισμα. Στο Δελτίο λήψης σημειώνονται οι καλές λήψεις. Πολλές φορές μια μέτρια ή κακή λήψη μπορεί να ζητηθεί από τον σκηνοθέτη να σημειωθεί στο δελτίο, για να ελεγχθεί στο μοντάζ. Σε περίπτωση που το γύρισμα γίνεται με φιλμ, η σημείωση των σωστών λήψεων είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, αφού μόνο αυτές θα τυπωθούν από το εργαστήριο για λόγους κόστους. Τα Δελτία λήψεως προορίζονται για τον μοντέρ και το κινηματογραφικό εργαστήριο -όταν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία- και είναι πολύ σημαντικά βοηθήματα. Λανθασμένες πληροφορίες στα ραπόρτα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και περισσότερες ώρες εργασίας, με συνέπεια την αύξηση του κόστους στην μετά-παραγωγική διαδικασία. Τα Δελτία λήψεως έχουν ορισμένες διαφορές αν πρόκειται για τηλεοπτικό σίριαλ ή κινηματογραφική ταινία, αν το υλικό καταγραφής είναι βίντεο, ψηφιακό ή φιλμ ή αν χρησιμοποιείται παραπάνω από μία μηχανή λήψεως. Το Σκρίπτ είναι επίσης υπεύθυνο για την συμπλήρωση της κλακέτας ώστε να αναγράφονται από τον χειριστή κλακέτας οι σωστές πληροφορίες για τον αριθμό της σκηνής, του πλάνου και της λήψης. Όταν ο ήχος και η εικόνα γράφονται στον ίδιο υλικό φορέα(tape ή κάρτα)τότε η κλακέτα λέγεται αναφοράς, δίνεται μια για κάθε σκηνή και όχι σε κάθε λήψη και την διαχειρίζεται μόνο το Σκρίπτ.

Μέσα στα καθήκοντα του Σκρίπτ, είναι και η καθημερινή συμπλήρωση του Ημερήσιου Δελτίου Παραγωγής(Production Report)ή αλλιώς Δελτίο Όρντινο. Τα δελτία αυτά διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής. Οι βασικότερες πληροφορίες που καταγράφονται στο Ημερήσιο Δελτίο Παραγωγής είναι: ο αριθμός των σκηνών που γυρίστηκαν, οι σελίδες της κάθε γυρισμένης σκηνής και ο συνολικός αριθμός σελίδων, ο συνολικός ωφέλιμος χρόνος, που προκύπτει από το άθροισμα του τελικού χρόνου κάθε σκηνής, οι σκηνές που τυχόν δεν γυρίστηκαν και για ποιους λόγους, ο αριθμός των tapes ή των σασί σε φιλμ, οι ηθοποιοί και οι βοηθητικοί ηθοποιοί που έλαβαν μέρος. Επίσης σημειώνονται πληροφορίες για το φροντιστήριο, τον πρόσθετο τεχνικό εξοπλισμό, τον τόπο γυρίσματος, την ώρα έναρξης και λήψης του γυρίσματος, την ώρα που δόθηκε η πρώτη κλακέτα.

Κατά την Προετοιμασία μίας κινηματογραφικής ταινία ή ενός τηλεοπτικού σήριαλ, το Σκρίπτ αναλύει λεπτομερώς το σενάριο κρατώντας πολλές και διαφορετικές σημειώσεις. Οι σημειώσεις αυτές συζητιούνται με όλη την ομάδα σκηνοθεσίας ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι και αυτές που θα ισχύουν. Επίσης, καθορίζει τα ενδυματολογικά ρακόρ καθώς και τα ρακόρ του μακιγιάζ, του κομμωτηρίου και του φροντιστηρίου, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα της παραγωγής ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες σημειώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011. 
 2. Miller, Pat P. Script Supervising and Film Continuity. 3rd Ed. Focal Press, 1998.
 3. Steven d. Katz. "Film directing shot by shot visualizing from concept to screen". Michael Wiese Productions, 1991.
 4. Ulmer, Shirley and C. R. Sevilla. The Role of Script Supervision in Film and Television: A Career Guide. Communication Arts Books 1987.
 1. http://www.yppo.gr/files/g_2078.pdf Αρχειοθετήθηκε 2014-07-17 στο Wayback Machine. (Άσκηση του επαγγέλματος Τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης)
 2. Miller, Pat P. "Script Supervising and Film Continuity". 3rd Ed. Focal Press, 1998.
 3. Steven d. Katz. "Film directing shot by shot visualizing from concept to screen". Michael Wiese Productions, 1991.
 4. Ulmer, Shirley and C. R. Sevilla. "The Role of Script Supervision in Film and Television: A Career Guide". Communication Arts Books 1987.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Miller, Pat P. "Script Supervising and Film Continuity". 3rd Ed. Focal Press, 1998.
 • http://www.yppo.gr/files/g_2078.pdf Αρχειοθετήθηκε 2014-07-17 στο Wayback Machine. (Άσκηση του επαγγέλματος Τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης)
 • Ulmer, Shirley and C. R. Sevilla. "The Role of Script Supervision in Film and Television: A Career Guide". Communication Arts Books 1987.
 • Steven d. Katz. "Film directing shot by shot visualizing from concept to screen". Michael Wiese Productions, 1991.
 • David Bordwell & Kristin Thomson. "Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου". Μορφωτικό ίδρυμα εθνικής τράπεζας, 2009.