Σκοτ Φόρτσιουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκοτ Φόρτσιουν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Ιανουαρίου 1966
Νιούπορτ Μπιτς
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος198 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Στάνφορντ
Laguna Beach High School[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπετοσφαιριστής[2]

Ο Σκοτ Τόμας Φόρτσιουν (γεννημένος στις 23 Ιανουαρίου 1966) είναι Αμερικανός παλαίμαχος διεθνής πετοσφαιριστής. Έχει ύψος 198εκ και αγωνιζόταν στη θέση του διαγωνίου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σκοτ Φόρτσιουν αγωνιζόταν από το 1981 μέχρι το 1984 στην ομάδα πετοσφαίρισης του λυκείου του, το Λαγκούνα Μπιτς. Μάλιστα, με την ομάδα του σχολείου κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό Πρωτάθλημα CIF ΤΟ 1983.

Το 1985 εισήχθη στο κολλέγιο Στάνορντ Κόλετζ, όπου συνέχισε να παίζει πετοσφαίριση μέχρι την αποφοίτησή του, τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα του κολλεγίου του οδήγησαν τον Φόρτσιουν μέχρι και την εθνική ομάδα πετοσφαίρισης των ανδρών των ΗΠΑ. Μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλιο στους Ολυμπιακούς Αγωνες του 1988.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του και μέχρι το 1992, ο Φόρτσιουν συνέχισε να αγωνίζεται ως πετοσφαιριστής, κυρίως όμως με την εθνική ομάδα της Αμερικής, με την οποία συμμετείχε σε πολλές διοργανώσεις όπως Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Αγώνες Καλής Θελήσεως, Παναμερικανικούς Αγώνες κλπ. Το 1992 μάλιστα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Το 1992 αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε για ένα χρόνο στο εγχώριο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπρέσια. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού Πειραιώς στον οποίο αγωνίστηκε για ένα χρόνο κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1994.

Μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από την Ευρώπη, ο Φόρτσιουν αποφάσισε να επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1994 και λίγο καιρό αργότερα τερμάτισε την καριέρα του.

Διεθνείς συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σκοτ Φόρτσιουν ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα πετοσφαίρισης των ΗΠΑ για δέκα χρόνια (1986-96) πραγματοποιώντας δεκάδες συμμετοχές.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πρωτάθλημα CIF: 1983
  • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 1994
  • 1 Χρυσό Μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων: 1988

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. (Ιταλικά) www.legavolley.it. FOR-SCO-66. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2022.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]