Σκληρή πορνογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
γυρίσματα πορνογραφικής ταινίας

Η σκληρή πορνογραφία ή χάρντκορ πορνογραφία είναι το είδος της πορνογραφίας το οποίο απεικονίζει με λεπτομέρειες σεξουαλικά όργανα ή σεξουαλικές πράξεις (κολπικό σεξ, πρωκτικό ή στοματικό σεξ, αιδοιολειχία, πεολειχία, δακτύλωμα, πρωκτολειχία, εκσπερμάτωση και παιχνίδι φετίχ). Ο όρος χρησιμοποιείται σε αντίθεση με την μαλακή (soft) πορνογραφία. Η σκληρή πορνογραφία απεικονίζεται οπτικά μέσω φωτογραφιών, ταινιών και κινουμένων σχεδίων. Από τη δεκαετία του 1990, η σκληρή πορνογραφία έχει γίνει ευρέως διαθέσιμη μέσω των πορνογραφικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Καμία άλλη φορά δεν ήταν τόσο ευρέως διαθέσιμο για το κοινό αυτό το είδος πορνογραφίας.

Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διανομή σκληρής πορνογραφίας είχε απαγορευτεί ευρέως σε πολλές χώρες μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν πολλές χώρες άρχισαν να επιτρέπουν κάποια διάδοση υλικού μαλακού πορνό. Η προμήθεια ρυθμίζεται πλέον συνήθως από ένα σύστημα αξιολόγησης κινηματογραφικών ταινιών καθώς και από άμεση ρύθμιση των σημείων πώλησης. Ωστόσο περιορισμοί, ανάλογα με την περίπτωση, ισχύουν για την προβολή ή την ενοικίαση, την πώληση ή την παροχή μιας ταινίας, με τη μορφή DVD, βίντεο, αρχείου υπολογιστή κ.λπ. Η δημόσια προβολή και διαφήμιση σκληρής πορνογραφίας συχνά απαγορεύεται, όπως είναι η παροχή του σε ανήλικους.

Οι περισσότερες χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διανομή της πορνογραφίας, είτε με γενική είτε περιορισμένη νομιμοποίηση είτε λόγω μη επιβολής απαγορευτικής νομοθεσίας. Η μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών έγινε μέσω αλλαγών στα κριτήρια του συστήματος ταξινόμησης ταινιών μιας χώρας. Το κίνημα κατά της πορνογραφίας συχνά αντιτίθεται σθεναρά στη νομιμοποίηση. Το 1969, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την πορνογραφία.[1] Στις ΗΠΑ, οι νομικές ερμηνείες της πορνογραφίας σε σχέση με το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και από πόλη σε πόλη. Η σκληρή πορνογραφία νομιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2000.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Δανία στη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια της Σεξουαλικότητας. "... Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη γραπτή πορνογραφία το 1967 (ακολουθούμενη από εικονογραφική πορνογραφία το 1969).."
  2. «Green light for porn films». BBC News. May 22, 2000. http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/759268.stm. Ανακτήθηκε στις March 27, 2010. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]