Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σιν Μπετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας
שירות הביטחון הכללי
جهاز الأمن العام
Πληροφορίες
Σύσταση8 Φεβρουαρίου 1949
Συντομογραφίαشاباك ,שב״כ
Δικαιοδοσία
ΧώραΙσραήλ
Καθήκοντα
  • Υπηρεσία επιβολής του νόμου
  • Πολιτική υπηρεσία
Ιστοσελίδα
shabak.gov.il

Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (εβραϊκά: שירות הביטחון הכללי, Sherut haBitaẖon haKlali, αραβικά: جهاز الأمن العام), περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο Σαμπάκ (εβραϊκά: שב"כ, αραβικά: شاباك, αγγλικά: ISA) ή Σιν Μπετ (από τα δύο πρώτα εβραϊκά γράμματα της σύντμησης του ονόματος), είναι η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (παρόμοια με τη βρετανική MI5 ή το αμερικανικό FBI).[1] Το σύνθημά της είναι Μαγκέν βεΛό Γιερα'έ (מגן ולא יראה), που σημαίνει «αμυνόμενος που δεν πρέπει να φανεί» ή «η αόρατη ασπίδα».

Είναι μία από τις τρεις κύριες οργανώσεις της ισραηλινής κοινότητας υπηρεσιών πληροφοριών, παράλληλα με την Αμάν (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) και τη Μοσάντ (μυστική υπηρεσία εξωτερικών).

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιν Μπετ πιστεύεται ότι έχει τρεις επιχειρησιακές πτέρυγες:[2]

  • Το Τμήμα Αραβικών Υποθέσεων: υπεύθυνο κυρίως για αραβικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το Τμήμα μη Αραβικών Υποθέσεων: υπεύθυνο για μη αραβικά θέματα ασφάλειας και τη συνεργασία με ξένους οργανισμούς ασφάλειας, αφορούσε στο παρελθόν υποθέσεις σχετικές με το ανατολικό μπλοκ.
  • Το Τμήμα Προστασίας Ασφάλειας: υπεύθυνο για την προστασία των φυσικών προσώπων υψηλής αξίας και σε περιοχές της χώρας, όπως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρεσβείες, αεροδρόμια, και ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι είναι υπηρεσία ασφαλείας, δεν αποτελεί μέρος του ισραηλινού υπουργείου άμυνας, ενώ ο επικεφαλής λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Καθήκοντα και ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καθήκοντα της Σιν Μπετ αφορούν θέματα κρατικής ασφάλειας, αποκαλύψεις σχετικές με περιπτώσεις τρομοκρατίας, ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία, παροχή απόρρητων πληροφοριών για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αντικατασκοπία, μέσα προσωπικής ασφάλειας των ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων, εξασφαλίζοντας παράλληλα προστασία σε σημαντικές υποδομές και κυβερνητικά κτίρια, όπως και η διαφύλαξη ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών και πρεσβειών στο εξωτερικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]