Σιδηροδρομικό δυστύχημα του Εκλς (1984)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικό δυστύχημα του Εκλς (1984)
Η μηχανή της ταχείας μετά τη σύγκρουση
ΧώροςΜείζον Μάντσεστερ (Αγγλία)
Ώρα10:37΄
Ημερομηνία4 Δεκεμβρίου 1984
ΤοποθεσίαΕκλς
ΤύποςΣύγκρουση επιβατικού με εμπορικό συρμό και πυρκαγιά
ΑίτιαΑγνόηση σηματοδοσίας
Θάνατοι3
Τραυματισμοί68

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Εκλς το 1984 συνέβη στις 4 Δεκεμβρίου 1984 στο Εκλς (Eccles) του Μείζονος Μάντσεστερ, όταν μια ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με ταχύτητα με το πίσω μέρος μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας βαγονιών - βυτίων που μετέφεραν μαζούτ. Ο οδηγός της ταχείας και δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και 68 άτομα τραυματίστηκαν. Αιτία του δυστυχήματος ήταν ότι ο οδηγός της ταχείας είχε παραβιάσει σήμα που καταδείκνυε κίνδυνο . [1]

Το δυστύχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιβατικό τρένο που ενεπλάκη ήταν το 1E79, που εκτελούσε το δρομολόγιο των 10:05΄ από το Λίβερπουλ προς το Σκάρμπορο, που αποτελούνταν από μηχανή ντίζελ κλάσης 45 No.45147, επτά επιβατικά βαγόνια και ένα βαγόνι αποσκευών. Το φορτηγό τρένο ήταν το 6E85, που εκτελούσε το δρομολόγιο των 09:00΄ από το διυλιστήριο Στάνλοου (Stanlow Oil Refinery), από το Έλσμηρ Πορτ (Ellesmere Port) προς Ληντς, αποτελούμενο από μηχανή κλάσης 47 No.47310 και δεκαπέντε βαγόνια - βυτία που περιείχαν μαζούτ .

Η εμπορική αμαξοστοιχία είχε μόλις περάσει από τον σταθμό του Εκλς και άρχιζε να απομακρύνεται όταν η επιβατική αμαξοστοιχία, έχοντας περάσει τόσο το σήμα μακρινής απόστασης του Εκλς που καταδείκνυε προσοχή όσο και το εγγύτερο σήμα που καταδείκνυε κίνδυνο, συγκρούστηκε με δύναμη με το οπίσθιο τμήμα του. Υπολογίστηκε ότι το φορτηγό τρένο ταξίδευε περίπου με 10 mph, ενώ η ταχύτητα του επιβατικού τρένου ήταν μεταξύ 45 και 50 mph.

Η ορμή της σύγκρουσης εκτίναξε το τελευταίο βαγόνι στο πλάι, αλλά τα επόμενα δύο βαγόνια εκτινάχθηκαν στον αέρα, με το ένα να πέφτει επάνω στη μηχανή του επιβατικού συρμού. Τα βαγόνια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το μαζούτ που διέφυγε ανεφλέγη από τα καυτά καυσαέρια της μηχανής, πυρπολώντας αυτήν και τα δύο προπορευόμενα βαγόνια. Ευτυχώς, το πρώτο βαγόνι ήταν άδειο από επιβάτες, διαφορετικά ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, ο μηχανοδηγός της ταχείας και ένας επιβάτης σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ένας άλλος επιβάτης υπέκυψε στα τραύματά του έναν μήνα αργότερα. Αρκετά άτομα υπέστησαν τραυματισμούς από την πρόσκρουση και εγκαύματα, ενώ πολλοί έλαβαν θεραπεία για εισπνοή καπνού. Οι προσπάθειες διάσωσης υποβοηθήθηκαν από το σημείο του ατυχήματος, το οποίο ήταν δίπλα στον αυτοκινητόδρομο M602, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έρευνα για το ατύχημα ήταν ασαφής. Υπήρχαν προβλήματα με τη σηματοδότηση στην περιοχή και τα κυκλώματα γραμμής είχαν επηρεαστεί από μια ομάδα συντήρησης που εργαζόταν στην γραμμή κοντά, αλλά ο επιθεωρητής ήταν ικανοποιημένος ότι τα σήματα που είχαν παραβιαστεί δείχνοντας κίνδυνο λειτουργούσαν σωστά και έδειχναν τις σωστές ενδείξεις. Ωστόσο, δεν ήταν εφοδιασμένα με το σύστημα προειδοποίησης AWS για να ειδοποιούν τον μηχανοδηγό για το σφάλμα του. Ελλείψει αντικρουόμενων ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων, η έρευνα αναγκάστηκε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μηχανοδηγός είχε απλώς αφήσει την προσοχή του να αποσπαστεί και είχε "χάσει" τα σήματα στο Εκλς– κατατέθηκε από το προσωπικό ότι ήταν σπάνιο να καταδεικνύουν κίνδυνο αυτά τα σήματα.

Η έκθεση συνέστησε αυτά τα σήματα να εξοπλιστούν με AWS, έργο που ολοκληρώθηκε γρήγορα. Το εγγύς σήμα ήταν επίσης εφοδιασμένο με λευκή πίσω πλάκα, προκειμένου να γίνει πιο ορατό λόγω της οδικής γέφυρας που βρίσκεται πίσω του. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Accident Enquiry Report Retrieved on 2007-05-05
  2. Hall, Stanley (1987). Danger Signals: an investigation into modern railway accidents. Ian Allan. ISBN 0-7110-1704-2.