Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σχίνταμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σχίνταμ
Εικόνα του δυστυχήματος
ΧώροςΣχίνταμ (Ολλανδία)
Ώρα07:54΄
Ημερομηνία4 Μαΐου 1976
ΤοποθεσίαΣχίνταμ
ΤύποςΜετωπική συγκρουση συρμών
ΑίτιαΑνθρώπινο σφάλμα
Θάνατοι24
ΤραυματισμοίΑρκετές δεκάδες, 5 σοβαροί
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σχίνταμ έλαβε χώρα την Τρίτη 4 Μαΐου 1976 στις 7:54 π.μ. κοντά στον δυτικό σταθμό Σχίνταμ-Ρότερνταμ (σήμερα κεντρικός σταθμός του Σχίνταμ). Το τοπικό τρένο (ομάδα οχημάτων 2008) από το Ρότερνταμ συγκρούστηκε μετωπικά με το διεθνούς δρομολογίου τρένο D, γνωστό και ως "πλωτό τρένο" από το Χουκ φαν Χόλλαντ καθ' οδόν προς το Μόναχο (D215). Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα (στο πρόσθιο βαγόνι του 2008), πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετές δεκάδες ελαφρά.

Εμπλεκόμενοι συρμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις συρμοί ενεπλάκησαν στη σύγκρουση:

  • Αργό τρένο 4116, καθ' οδόν από τον Κεντρικό σταθμό του Ρότερνταμ προς Χουκ φαν Χόλλαντ. Αυτό αποτελείτο από δύο ομάδες τύπου SGM . Κάθε ομάδα αποτελείται από δύο βαγόνια.
  • D-train 215, καθ' οδόν από το Χουκ φαν Χόλλαντ προς Μόναχο. Αυτό αποτελείτο από μηχανή της κλάσης 1300 και μερικά βαγόνια.
  • Αργό τρένο 4125, καθ' οδόν από το Χουκ φαν Χόλλαντ προς Ρότερνταμ. Αυτό το τρένο αποτελείτπ από δύο ομάδες οχημάτων Plan V. Κάθε ομάδα περιλάμβανε δύο βαγόνια.

Πριν την καταστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το διάγραμμα δρομολογίων μεταξύ Ρότερνταμ και Χουκ φαν Χόλλαντ, μόνο τα τοπικά τρένα ταξίδευαν όλη την ημέρα, σταματώντας σε σταθμούς το ένα πίσω από το άλλο. Επιπλέον, ένα τρένο D ταξίδευε κάθε πρωί από το Χουκ φαν Χόλλαντ στο Μόναχο. Αυτό το D-τρένο μεταφερόταν με πλοίο από το Χάργουιτς (Έσσεξ, Αγγλία) στο Χουκ φαν Χόλλαντ. Για να αποφευχθείτο D-train να κινείται με χαμηλή ταχύτητα πίσω από ένα αργό τρένο, είχε οριστεί διαδρομή στο διάγραμμα δρομολογίων που επέτρεπε στο D-train να προσπεράσει το αργό τρένο στην αριστερή γραμμή ενώ το αργό τρένο σταματούσε στο σταθμό Σχίνταμ Νιούλαντ. Μετά τον Κεντρικό σταθμό του Φλααρντίνγκεν, το τρένο D οδηγήθηκε πάνω από την αριστερή γραμμή και, λίγο πριν από τον σταθμό Σχίνταμ-Ρότερνταμ Βεστ, πίσω στη δεξιά γραμμή. Αυτό σήμαινε ότι κανένα τρένο δεν μπορούσε να κινηθεί από το Ρότερνταμ στο Χουκ φαν Χόλλαντ σε αυτήν τη διαδρομή.

Η σύγκρουση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στο Σχίνταμ (1976)
Η τοποθεσία της σύγκρουσης των τρένων τον Ιανουάριο του 2012

Στις 4 Μαΐου 1976, το D-train 215 καθυστέρησε αρκετά λεπτά. Ωστόσο, αποφασίστηκε να προσπεράσει το αργό τρένο 4125 με τη συνήθη μέθοδο. Ενώ το αργό τρένο επιβράδυνε, επειδή εμφανίστηκε κίτρινο σήμα, το τρένο D 215 ήρθε με περίπου 40 km/h στην αριστερή γραμμή. Εκείνη τη στιγμή, το αργό τρένο 4116 έφθασε στην ίδια γραμμή από την αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν η μετωπική σύγκρουση. Το αργό τρένο 4125 χτυπήθηκε στο πλάι από το 4116.

Η αιτία της σύγκρουσης ήταν πιθανότατα ανθρώπινο λάθος. Ο οδηγός της αργής αμαξοστοιχίας 4116 αποσπάστηκε από έναν επιβάτη που δεν μπορούσε να αποφασίσει να ανέβει. Τότε ο προϊστάμενος ασφαλείας έδωσε εντολή εκκίνησης χωρίς να προσέξει το σήμα εξόδου ή το σήμα αναχώρησης . Αυτά τα σήματα έδειχναν σχεδόν πάντα ασφαλή, αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το τρένο D, με ελαφρά καθυστέρηση καταλάμβανε τη γραμμή. Ο μηχανοδηγός μάλλον βασίστηκε στην προσοχή του προϊσταμένου ασφαλείας: κι αυτός επίσης δεν πρόσεξε το κόκκινο σήμα.

Ο ελαφρύς συρμός τύπου SGM συγκρούστηκε μετωπικά με τη βαριά μηχανή του συρμού D με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πρόσθιο όχημα του αργού τρένου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μηχανοδηγός του τρένου D κατάφερε να πηδήξει εγκαίρως από τη μηχανή του και επέζησε της καταστροφής.

Μετά την καταστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμνηστική πλάκα του δυστυχήματος στο Σχίνταμ (6 Μαΐου 2019)

Μετά την καταστροφή αποφασίστηκε αμέσως να μην αφήνονται τα τρένα D να προσπερνούν στην αριστερή γραμμή. Από τούδε και στο εξής, τα τρένα D θα συνέχιζαν να κινούνται πίσω από το τοπικό τρένο και ως εκ τούτου θα έφθαναν αργότερα στο Ρότερνταμ. Επιπλέον, το σύστημα ATB εγκαταστάθηκε με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε διαδρομές όπου δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο, προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή.

Ο συρμός του 2008 τύπου Sprinter ( SGM ) είχε τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία. Αργότερα η "Waggonfabrik Talbot" κατασκεύασε νέο αμάξωμα βαγονιού για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο. Η μηχανή του τρένου D, NS 1311, επανήλθε σε λειτουργία έναν χρόνο αργότερα, παρά τις μεγάλες ζημιές που είχε υποστεί.

Στις 4 Μαΐου 2019, τοποθετήθηκε μνημείο στο σταθμό Σχίνταμ - Νιούλαντ για να θυμίζει αυτήν την καταστροφή. Το μνημείο δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Marc Vleugels. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Menno Joost van Duin (1992) Van rampen leren: een vergelijkend onderzoek naar de lessen uit spoorwegongevallen, hotelbranden en industriële ongelukken. Den Haag: Haagse Drukkerij en Uitgeversmij. (ISBN 9071504158).
  • René Jongerius (1993). Spoorwegongevallen in Nederland 1839-1993. Deel 22 in de boekenreeks van de NVBS. Haarlem: Schuyt & Co. ISBN 9060973410. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]