Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πεκρό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πεκρό
Ο χώρος του δυστυχήματος και οι δύο αναμνηστικές πλακέτες
ΧώροςΓκρε - Ντουασώ (Βέλγιο)
Ημερομηνία27 Μαρτίου 2001
ΤοποθεσίαΠεκρό
ΤύποςΜετωπική σύγκρουση συρμών
ΑίτιαΕσφαλμένη αναγνώριση σηματοδοσίας - Διγλωσσία στο Βέλγιο
Θάνατοι8
Τραυματισμοί12
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πεκρό (Pécrot) ήταν σιδηροδρομικό δυστύχημα στο χωριό Πεκρό (τμήμα του δήμου Γκρε - Ντουασώ (Grez-Doiceau)), στο Βέλγιο, το οποίο συνέβη στις 27 Μαρτίου 2001, όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά. [1] [2] Το δυστύχημα άφησε πίσω του 8 νεκρούς και 12 τραυματίες και ήταν η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στο Βέλγιο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. [1]

Χρονοδιάγραμμα γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 08:41 — Στο σταθμό της Βαβρ, ένας σηματωρός παρατήρησε ένα άδειο επιβατικό τρένο που αναχωρούσε από τη γραμμή Νο. 4 με το σήμα στο κόκκινο, προς το Λέβεν.
  • 08:42 — Ο σηματωρός της Βαβρ επικοινώνησε με τον σηματωρό του Λέβεν, για να τον ενημερώσει για το τρένο. Ωστόσο, ο σηματωρός της Βαβρ μιλούσε μόνο γαλλικά ενώ ο σηματωρός του Λέβεν μιλούσε μόνο ολλανδικά, οπότε ο τελευταίος δεν κατανόησε πλήρως το μήνυμα.
  • 08:43 — Ο σηματωρός της Βαβρ προσπάθησε να διακόψει το ρεύμα του εναέριου καλωδίου στη γραμμή του τρένου που είχε αναχωρήσει με κόκκινο σήμα. Κάθε φορά που η τροφοδοσία του εναέριου καλωδίου διακόπτεται για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, ο μηχανοδηγός απαιτείται από τους επιχειρησιακούς κανόνες να αναγνωρίσει τη διακοπή ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκκινήσει τη διαδικασία για να σταματήσει το τρένο του το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει από τη Βαβρ. Ο σηματωρός έπρεπε να επικοινωνήσει με τον ελεγκτή ηλεκτρικού ρεύματος στις Βρυξέλλες για να λύσει το πρόβλημα.
  • 08:46 — Ο ελεγκτής των Βρυξελλών προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό του τρένου, αλλά δεν κατάφερε να το κάνει. Ο ελεγκτής των Βρυξελλών προσπάθησε επίσης να επικοινωνήσει με τον οδηγό μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας που μόλις είχε αναχωρήσει από το Λέβεν προς τη Βαβρ, που ταξίδευε στην ίδια γραμμή με το άλλο τρένο, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και πάλι, ο ελεγκτής δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό. Η περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα είναι αρκετά απομακρυσμένη, με έντονη βλάστηση και έδαφος να επηρεάζουν περαιτέρω τη ραδιοφωνική λήψη του από το τρένο.
  • 08:47 — Το ρεύμα του εναέριου καλωδίου διακόπηκε, το οποίο είναι μέτρο έσχατης ανάγκης για να σταματήσουν όλοι οι μηχανοδηγοί που επηρεάστηκαν τα τρένα τους, σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς κανόνες, αλλά δυστυχώς όταν αυτό έγινε ήταν ήδη πολύ αργά.
  • 08:50 — Τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στο χωριό Πεκρό. 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και οι δύο μηχανοδηγοί, και 12 τραυματίστηκαν. [1]

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δυστύχημα είχε δύο βασικές αιτίες. Το πρώτο ήταν η απειρία του οδηγού του τρένου που αναχώρησε από τη Βαβρ . [1] Το τρένο είχε σταματήσει με την καμπίνα του οδηγού πέρα από το σήμα, οπότε ο οδηγός δεν μπορούσε να δει ότι το σήμα ήταν κόκκινο κατά την αναχώρησή του. Η άλλη αιτία ήταν το γλωσσικό εμπόδιο μεταξύ των σηματωρών της Βαβρ και του Λέβεν. [1] Τόσο τα γαλλικά όσο και τα ολλανδικά είναι επίσημες γλώσσες στο Βέλγιο και το προσωπικό των σιδηροδρόμων όφειλε να μιλά μόνο μία. Η NMBS/SNCB, η βελγική εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων, παραδέχθηκε ότι το ατύχημα προκλήθηκε αποκλειστικά από ανθρώπινο λάθος. Ο δικαστής Φιλίπ Ριντέλ (Philippe Ridelle) προήδρευσε της δίκης και ανακοίνωσε την ετυμηγορία. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Lungescu, Oana. Crash Railmen Spoke Different Languages, BBC World News -Europe website, 30 March 2001. Retrieved 4 November 2010.
  2. BBC World News. Belgian Crash 'Was Avoidable', BBC World News -Europe website, 28 March 2001. . Retrieved 4 November 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]