Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλογρέζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλογρέζας ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Ηρακλείου - Καλογρέζας, της οποίας αποτελούσε τερματικό σταθμό, στη χιλιομετρική θέση 1,273 από το Ηράκλειο. Βρισκόταν στη Νέα Ιωνία Αττικής και πήρε το όνομά του από τη συνοικία της Καλογρέζας, την οποία εξυπηρετούσε. Ο κύριος σκοπός κατασκευής του σταθμού ήταν η εξυπηρέτηση των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας, γι' αυτό και σε κάποιες πηγές ο σταθμός Καλογρέζας αναφέρεται με το όνομα «Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας». Η ακριβής ημερομηνία εγκαινίων του σταθμού είναι άγνωστη, αλλά πάντως έλαβε χώρα μετά το 1944. Έκλεισε επίσης σε άγνωστη ημερομηνία, η οποία εικάζεται ότι ήταν το 1957.

Η γραμμή Ηρακλείου - Καλογρέζας αποτελούσε ουσιαστικά μικρού μήκους διακλάδωση από τη γραμμή Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων, με σημείο εκκίνησης μεταξύ των σταθμών Φιλοθέης και Ηρακλείου, σε απόσταση 1.000 μ. από Ηράκλειο και με αιχμές στραμμένες προς Ηράκλειο.

Ο σταθμός Καλογρέζας ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Νέα Αλεξάνδρεια», το οποίο οφειλόταν στην ονομασία άλλης περιοχής που εξυπηρετούσε, πέραν της Καλογρέζας και η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα της Φιλοθέης. Βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ελευθερίας.

Σε έρευνα σιδηροδρομόφιλων στο φόρουμ διαδικτυακών συζητήσεων Αμνίζια, έχει βρεθεί ότι στη συμβολή Κύμης και Λούη, η γραμμή Καλογρέζης διακλαδώνονταν από τον Λαυρεωτικό στα Λιγνιτωριχεία Καλογρέζας (Λέσβου και Αλσουπόλεως) και μέσω των οδών Αλσουπόλεως και Σαμοθράκης κατέληγε στην οδό Ανθρακωρύχων, που αναφέρεται στην δραστηριότητα της περιοχής.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Ηράκλειο   Ηράκλειο - Καλογρέζα

(κατηργημένη)

  Τερματικός