Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλογρέζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλογρέζας ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Ηρακλείου - Καλογρέζας, της οποίας αποτελούσε τερματικό σταθμό, στη χιλιομετρική θέση 1,273 από το Ηράκλειο. Βρισκόταν στη Νέα Ιωνία Αττικής και πήρε το όνομά του από τη συνοικία της Καλογρέζας, την οποία εξυπηρετούσε. Ο κύριος σκοπός κατασκευής του σταθμού ήταν η εξυπηρέτηση των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας, γι' αυτό και σε κάποιες πηγές ο σταθμός Καλογρέζας αναφέρεται με το όνομα «Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας». Η ακριβής ημερομηνία εγκαινίων του σταθμού είναι άγνωστη, αλλά πάντως έλαβε χώρα μετά το 1944. Έκλεισε επίσης σε άγνωστη ημερομηνία, η οποία εικάζεται ότι ήταν το 1957.

Η γραμμή Ηρακλείου - Καλογρέζας αποτελούσε ουσιαστικά μικρού μήκους διακλάδωση από τη γραμμή Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων, με σημείο εκκίνησης μεταξύ των σταθμών Φιλοθέης και Ηρακλείου, σε απόσταση 1.000 μ. από Ηράκλειο και με αιχμές στραμμένες προς Ηράκλειο.

Ο σταθμός Καλογρέζας ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Νέα Αλεξάνδρεια», το οποίο οφειλόταν στην ονομασία άλλης περιοχής που εξυπηρετούσε, πέραν της Καλογρέζας και η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα της Φιλοθέης. Βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ελευθερίας.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Ηράκλειο   Ηράκλειο - Καλογρέζα

(κατηργημένη)

  Τερματικός