Σιγισμούνδος των Έστε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σιγισμούνδος
Armoiries Este.svg
Γέννηση1480
Θάνατος9 Αυγούστου 1524 (44 ετών)
ΟίκοςΈστε
ΠατέραςΈρκολε Α΄
ΜητέραΕλεονώρα της Ιβρέας-Τραστάμαρα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Σιγισμούνδος, ιταλ. Sigismondo, (14809 Αυγούστου 1524) από τον Οίκο των Έστε ήταν αδελφός και υποστηρικτής του Αλφόνσου Α΄ δούκα της Φερράρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πέμπτος γιος του Έρκολε Α΄ δούκα της Φερράρα και της Ελεονώρας της Ιβρέας-Τραστάμαρα, κόρης του Φερδινάνδου Α΄ της Νάπολης.

Μεγάλωσε στην Αυλή της Φερράρα. Το 1505 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος αδελφός του Αλφόνσος Α΄. Ήταν επικεφαλής της συνοδείας που πήγε στη Ρώμη και έφερε τη Λουκρητία Βοργία, σύζυγο του Αλφόνσου Α΄.

Οι μεγαλύτεροι αδελφοί του, ο δευτερότοκος Φερδινάνδος και ο τριτότοκος Ιούλιος[1] αντιτάχθηκαν στο δούκα αδελφό τους, αλλά ο Σιγισμούνδος προτιμούσε να μένει στη σκιά τους[2]. Συχνά συνόδευε τον Αλφόνσο Α΄ στα ταξίδια του, εντός και εκτός του δουκάτου. Τελικά η συνωμοσία που οργάνωσε ο Φερδινάνδος και ο Ιούλιος αποκαλύφθηκε· η δίκη τους, μαζί με τους άλλους συνωμότες, έγινε στο ανάκτορο του Σιγισμούνδου.

Ο Αλφόνσος Α΄, ο Φερδινάνδος και ο Σιγισμούνδος ασθένησαν από σύφιλη, αλλά ενώ οι πρώτοι ανάρρωσαν, ο Σιγισμούνδος δεν μπόρεσε να ζήσει φυσιολογική ζωή. Απεβίωσε το 1524.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο Ιούλιος ήταν νόθος γιος του Έρκολε Α΄.
  2. Ο τέταρτος αδελφός του ήταν ο καρδινάλιος Ιππόλυτος Α΄.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sigismondo d'Este (1480-1524) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).