Σημαία του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστική σημαία Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Η σημαία του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας καθιερώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1991 και στις δύο μορφές της: η κρατική είναι η σημαία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η αστική είναι αυτή που χρησιμοποιείται από τους πολίτες του ομοσπόνδου κρατιδίου. Οι διαστάσεις της σημαίας είναι 3:5.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστική σημαία (Landesflagge) έχει οριζόντιες λωρίδες με τα χρώματα μπλε-λευκό-κίτρινο-λευκό-κόκκινο (σε αναλογίες 4:3:1:3:4).

Κρατική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρατική-κυβερνητική σημαία του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Η κρατική σημαία διαφέρει από τη σημαία των πολιτών στο ότι επιπρόσθετα έχει στο κέντρο σύμβολα από το έμβλημα του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Το κύριο στοιχείο σε αυτό είναι ένας ταύρος, ο οποίος φορά στέμμα, και ένας γρύπας. Ο ταύρος (απεικονίζεται μόνο η κεφαλή του και βγάζει έξω τη γλώσσα του) και ο γρύπας έχουν χρώμα μαύρο και κόκκινο αντίστοιχα και βρίσκονται στη μεσαία λευκή λωρίδα και η κίτρινη μικρή λωρίδα διακόπτεται από τα ζώα. Η εν λόγω σημαία χρησιμοποιείται και από πλοία στο κρατίδιο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτού δημιουργηθεί το σημερινό κρατίδιο, το αυτόνομο Μεκλεμβούργο (το οποίο ενώθηκε με την πρωσσική επαρχία της Πομερανίας) είχε τρίχρωμη σημαία με χρώματα μπλε-χρυσό-κόκκινο (οριζόντιες λωρίδες). Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε ως αστική σημαία την περίοδο 1863-1935 και τις περιόδους 1946-1952 και μόνο στο Μεκλεμβούργο από το 1991. Στην πρωσσική επαρχία της Πομερανίας, η σημαία ήταν δίχρωμη, με κυανό και λευκό χρώμα. Η σημαία εκείνη καθιερώθηκε το 1882 και καταργήθηκε το 1935.Το 1990, λίγο πριν καθιερωθεί η σημερινή σημαία, το κρατίδιο χρησιμοποίησε ανεπίσημα μια τρίχρωμη σημαία με την αγελάδα στη μέση.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]