Σημαία του Θιβέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία του Θιβέτ, λόγος: 2:3

Η σημαία του Θιβέτ καθιερώθηκε το 1912 από το 13ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ένωσε τις πολεμικές σημαίες διαφόρων επαρχιών για να σχεδιαστεί η σημερινή. Έκτοτε, αποτέλεσε την πολεμική σημαία όλου του Θιβέτ ως το 1950. Η σημαία σήμερα είναι σύμβολο της εξόριστης κυβέρνησης στην Νταραμσάλα της Ινδίας. Ως σύμβολο του κινήματος για τη θιβετιανή ανεξαρτησία, είναι απαγορευμένη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ[1], η οποία αφορά την άλλοτε περιοχή ελέγχου της θιβετιανής κυβέρνησης στη Λάσα, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές του ευρύτερου Θιβέτ.

Επεξήγηση συμβόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, τα σύμβολα στη σημαία είναι τα εξής:

Στο κέντρο βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές σύννεφο με χιόνια, το οποίο συμβολίζει το μεγάλο έθνος του Θιβέτ, ευρύτερα γνωστό ως Η Χώρα που Περιβάλλεται από Χιονισμένα Όρη. Κατά μήκος του σκούρου μπλε ουρανού έξι κόκκινες λωρίδες εκτείνονται και αντιπροσωπεύουν τους αρχαίους προγόνους του λαού του Θιβέτ: οι έξι φυλές είναι οι Σε, Μου, Ντονγκ, Τονγκ, Ντρου και Ρα, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν 12 απογόνους. Ο συνδυασμός των έξι κόκκινων λωρίδων (για τις φυλές) και των έξι σκούρων μπλε λωρίδων για τον ουρανό εκπροσωπούν τη συνεχή δραστηριότητα στο να προστατευτούν οι πνευματικοί λόγοι και η κοσμική ζωή από τις θεότητες που προστατεύουν την περιοχή.

Στην κορυφή του χιονοσκεπούς βουνού, ο ήλιος λάμπει επιβλητικά με τις ακτίνες του να κοιτούν προς όλες τις κατευθύνσεις, πράγμα που συμβολίζει την ιδίου βαθμού απόλαυση της ελευθερίας, της πνευματικής και υλικής ευτυχίας, καθώς επίσης και της ευημερίας από όλα τα ζωντανά όντα στη θιβετιανή γη.

Στις κορυφογραμμές του βουνού στέκουν περήφανα δύο λιοντάρια του χιονιού, με τις χαίτες τους ανασηκωμένες δείχνοντας τόλμη, πράγμα που εκπροσωπεί το γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε με επιτυχία ενότητα στην κοσμική και στην πνευματική ζωή.

Το ωραίο και λαμπερό τρίχρωμο κόσμημα που βρίσκεται στη σημαία συμβολίζει το σεβασμό που υπήρχε ανέκαθεν από πλευράς του λαού του Θιβέτ προς τα Τρία Υπέρτατα Κοσμήματα. Πρόκειται για τα βουδιστικά αντικείμενα φυγής: Μπούντα, Ντάρμα και Σάνγκα. Το δίχρωμο κόσμημα που κρατούν τα δύο λιοντάρια αντιπροσωπεύει την προστασία του κόσμου και την επιθυμία της αυτοπειθαρχίας ως ορθής ηθικής συμπεριφοράς, όπως περιγράφεται στις πρακτικές για τις δέκα εξαιρτικές αρετές, καθώς επίσης και στους 16 ανθρωπίνους τρόπους συμπεριφοράς.

Οι κίτρινες άκρες που κοσμούν την περίμετρο εκπροσωπούν τη διάδοση και την ανάπτυξη προς όλες τις κατευθύνσεις και τις χρονικές περιόδους των αγνών διδασκαλιών του Βούδα (σαν χρυσάφι).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η σημαία δεν απαγορεύτηκε πλήρως την περίοδο από το 1951 ως το 1959 , βλέπε και Melvyn C. Goldstein, Dawei Sherap, William R. Siebenschuh, A Tibetan revolutionary : the political life and times of Bapa Phuntso Wangye, University of California Press, 2004, pp174-175

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]