Σημαία του Βραδεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η (κρατική και αστική) σημαία του Βραδεμβούργου, λόγος 3:5.

Η κρατική και αστική σημαία του Βραδεμβούργου καθιερώθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1991. Αποτελείται από δύο οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου και λευκού. Έχει στο κέντρο της το έμβλημα του κρατιδίου. Στο τελευταίο βλέπουμε έναν κόκκινο αετό με κοτσάνια από τριφύλλι στις φτερούγες του. Το πτηνό βρίσκεται σε θυρεό χρώματος λευκού.

Με βάση τον κανονισμό του 1991 νόμιμες είναι και τρεις κάθετες σημαίες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες από το 14ο ως το 18ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόκκινος αετός υπήρχε ως μοτίβο στη σημαία πολύ παλιά, από το 14ο αιώνα, όταν το Βραδεμβούργο είχε εκλέκτορα. Η σημαία του 1340 ήταν λευκή με κόκκινο αετό. Παρόμοια (λευκή) ήταν και η σημαία του 1657, που έγινε γνωστή η ύπαρξή της το 19ο αιώνα. Στη σημαία αυτή το στέμμα ήταν πάνω από το κεφάλι του αετού, χωρίς να το ακουμπά. Περίπου ίδιες σημαίες εμφανίζονται και το 17ο -18ο αιώνα, με σπαθιά και όπλα να προστίθενται, ενώ σε μια σημαία του 17ου αιώνα υπάρχουν και οριζόντιες λωρίδες (λευκές και μαύρες). Άλλη πηγή αναφέρει σημαία με δικέφαλο πουλί, πελεκάνο και όχι αετό.[1] Στο Βασίλειο της Πρωσσίας (1701-1918), οι σημαίες είχαν μαύρο αετό και όχι κόκκινο[2].

Σημαίες τον 20ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 1945 καθιερώθηκε σημαία στο Βραδεμβούργο με τρεις οριζόντιες λωρίδες, οι ακριανές κόκκινες ισοπαχείς και μία μεσαία χρώματος λευκού. Στη μέση υπήρχε το εθνόσημο του 1945, με ένα δέντρο και έναν θυρεό. Η αστική σημαία εκείνης της εποχής δεν είχε το έμβλημα. Η σημαία αυτή καταργήθηκε τον Ιούλιο του 1952.[3].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δες επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]