Σημαία της Τασμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τασμανία
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 25 Σεπτεμβρίου 1876

Η σημερινή κρατική σημαία της Τασμανίας υιοθετήθηκε επίσημα μετά από διακήρυξη του αποικιακού κυβερνήτη της Τασμανίας, Σερ Φρέντερικ Ουέλντ στις 25 Σεπτεμβρίου 1876, αν και αυτό ήταν λάθος, καθώς είχε ήδη ανακοινωθεί επίσημα από την αποικιακή κυβέρνηση το 1876, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Εφημερίδα της Τασμανίας (Tasmanian Gazette) την ίδια ημέρα. Η διακήρυξη του κυβερνήτη εδώ ήταν τρεις επίσημες σημαίες, που ήταν η σημαία του Κυβερνήτη, η σημαία του πλοίου της κυβέρνησης της Τασμανίας και μια εμπορική σημαία της Τασμανίας. Μέχρι το 1856, όταν η Τασμανία έλαβε υπεύθυνη αυτοδιοίκηση, η σημαία της Ένωσης και η βρετανική σημαία χρησιμοποιούνταν κυρίως σε κρατικές εκδηλώσεις.

Η σημαία αποτελείται από μια παραμορφωμένη Βρετανική Μπλε Σημαιοφόρο με το κρατικό σήμα που βρίσκεται στη μύγα . Το σήμα είναι ένας λευκός δίσκος με ένα κόκκινο λιοντάρι στο κέντρο του δίσκου. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για το πώς το λιοντάρι συμπεριλήφθηκε στη σημαία, αλλά υποτίθεται ότι το κόκκινο λιοντάρι αναφέρεται στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η σημαία έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη από το 1875, με μια μικρή μόνο αλλαγή στο στυλ του λιονταριού όταν η σημαία υιοθετήθηκε επίσημα από την αποικιακή κυβέρνηση το 1876.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εγκαθίδρυση της μόνιμης βρετανικής κυρίαρχης κατοχής των εδαφών της Τασμανίας. Στην Τασμανία παραχωρήθηκε υπεύθυνη αυτοδιοίκηση το 1856, αλλά η αποικία δεν έλαβε τη δική της σημαία έως ότου η βασίλισσα Βικτώρια πρότεινε για πρώτη φορά στις 7 Αυγούστου 1869, ότι η αποικία της Τασμανίας (και οι άλλες αποικίες της Αυστραλίας) θα έπρεπε να υιοθετήσουν μια σημαία της Ένωσης αλλοιωμένη. κέντρο με το Κρατικό Σήμα.  Πριν από την επίσημη υιοθέτηση μιας τοπικής σημαίας, χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά μια ανεπίσημη εμπορική σημαία.

Σημαία της Τασμανίας το 1875


Η πρώτη τοπική σημαία της Τασμανίας υιοθετήθηκε με διακήρυξη του αποικιακού κυβερνήτη της Τασμανίας Sir Frederick Weld στις 9 Νοεμβρίου 1875. Η σημαία είχε έναν λευκό σταυρό σε ένα μπλε χωράφι, στο καντόνι ήταν η σημαία της Ένωσης και στη μύγα ήταν πέντε πεντάκτινα αστέρια του Σταυρού του Νότου. Το βρετανικό Blue Ensign και το Red Ensign (για χρήση αντίστοιχα από κυβερνητικά πλοία και από ιδιωτικά πλοία) επρόκειτο να προστεθεί ένας λευκός σταυρός. Στο άκρο κάθε σημαίας, επρόκειτο να σχηματιστεί ένας Νότιος Σταυρός από λευκά αστέρια που προστέθηκαν πάνω και κάτω από τον οριζόντιο βραχίονα του σταυρού. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, αυτές οι σημαίες εγκαταλείφθηκαν επίσημα επειδή ο Χένρι Χέρμπερτ, 4ος κόμης του Κάρναρβον, ο Υπουργός Εξωτερικών για τις Αποικίες στο Λονδίνο, κατέστησε σαφές ότι μόνο ένα σήμα μπορούσε να τοποθετηθεί στο άκρο της σημαίας. όπως ορίζεται από τον κανόνα του Βρετανικού Ναυαρχείου . Σημαία που χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1875 Ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση της Τασμανίας αποφάσισε, με την έγκριση του Βρετανικού Ναυαρχείου, ότι το σήμα για την αποικία θα ήταν ένα κόκκινο λιοντάρι σε έναν λευκό δίσκο. Αρχικά το λιοντάρι έπρεπε να έχει χρυσό χρώμα, πάνω από έναν χρυσό κορμό, τον οποίο η νέα σημαία παρέλειψε υπέρ ενός πιο παραδοσιακού κόκκινου.

Ένας Βρετανός Μπλε Σημαιοφόρος με το σήμα εξυπηρετούσε τα κυβερνητικά σκάφη της Τασμανίας και τα ιδιόκτητα σκάφη επρόκειτο να πετάξουν ένα απαραμόρφωτο Βρετανικό Κόκκινο Σημαιοφόρο. Αφού η Τασμανία έγινε κράτος την 1η Ιανουαρίου 1901, ο Μπλε Σημαιοφόρος της Τασμανίας χρησιμοποιήθηκε σπάνια και κρατήθηκε για επίσημους σκοπούς. Τα περισσότερα σκάφη σύντομα προτίμησαν να πετάξουν το Australian Red Ensign .

Η σημαία του κυβερνήτη της Τασμανίας (1876-1977)

Στις 3 Δεκεμβρίου 1975, μια κυβερνητική διακήρυξη από τον Κυβερνήτη Σερ Στάνλεϊ Μπέρμπερι, και επικυρωμένη από τον πρωθυπουργό Bill Neilson, την καθιέρωσε ως επίσημη σημαία της Τασμανίας, αν και τεχνικά είχε ήδη «επισήμως» υιοθετηθεί όταν κυκλοφόρησε το 1876. Από τότε ήταν αποδεκτό για ιδιώτες πολίτες να χρησιμοποιούν τη σημαία, αν και είναι ασυνήθιστο να τους βλέπουμε να το κάνουν.

Έχει προταθεί ότι η κρατική σημαία της Τασμανίας δεν είναι αντιπροσωπευτική του νησιού και πρέπει να αλλάξει σε κάτι πιο κατάλληλο. Μια ερασιτεχνική πρόταση για την αντικατάσταση της κρατικής σημαίας της Τασμανίας. Διαθέτει ένα εξέχον λουλουδάτο έμβλημα και σημαντικό μονοανθικό είδος μελιού, το δερματόξυλο. Η ώθηση για αλλαγή της κρατικής σημαίας είναι μέρος της ευρύτερης ώθησης για αλλαγή της εθνικής σημαίας της Αυστραλίας .

Στις 8 Ιουνίου 2020, ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων Tasmanian Times προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για σχέδια που θα αντικαταστήσουν την υπάρχουσα σημαία.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Τασμανίας έχει δύο διακριτά σύμβολα, τη σημαία της Ένωσης (επίσης γνωστή ως Union Jack) και το Κρατικό σήμα της Τασμανίας .

Όπως και με τη σημαία της Αυστραλίας, η σημαία της Ένωσης πιστεύεται ότι συμβολίζει τοπικά την ιστορία της Αυστραλίας ως έξι βρετανικές αποικίες και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Αυστραλιανή Ομοσπονδία, η Κοινωνία Αυστραλιανή Σημαίας αν και μια πιο ιστορική άποψη βλέπει τη συμπερίληψή της στο σχέδιο ως επιδεικνύοντας πίστη στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Η σημαία της αστυνομίας της Τασμανίας

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την εθνική σημαία, η σημαία της Τασμανίας δεν κατοχυρώνεται και δεν προστατεύεται από πράξεις του κράτους ή της κυβέρνησης της Κοινοπολιτείας. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν επίσημες νομικές απαιτήσεις για την κατασκευή της σημαίας της Τασμανίας. Ωστόσο, η παράδοση και η διακόσμηση υπαγορεύουν ότι πρέπει να είναι:

  1. ο Union Jack που καταλαμβάνει το πάνω τέταρτο δίπλα στο προσωπικό.
  2. η μύγα πρέπει να είναι εντελώς μπλε, σύμφωνα με το British Blue Ensign.
  3. το κρατικό σήμα πρέπει να βρίσκεται με το κέντρο του στα μισά του δρόμου μεταξύ της άκρης του καντονιού και του τέλους της μύγας και το ένα τρίτο της απόστασης από το κάτω μέρος της σημαίας·

Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα της σημαίας, αν και δεν προσδιορίζονται από τον νόμο περί σημαιών, έχουν τις ίδιες προδιαγραφές Pantone με την εθνική σημαία. Το Εγχειρίδιο Στυλ της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για Συγγραφείς, Συντάκτες και Εκτυπωτές παρέχει επίσης προδιαγραφές CMYK και RGB για την απεικόνιση της σημαίας στην εκτύπωση και στην οθόνη αντίστοιχα.

Σημαία του Κυβερνήτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία του κυβερνήτη της Τασμανίας

Ο Κυβερνήτης της Τασμανίας, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους της Τασμανίας, της Βασίλισσας της Αυστραλίας, λαμβάνει επίσημα μια σημαία για χρήση σε όλες τις επίσημες περιστάσεις. Είναι πανομοιότυπο στο σχεδιασμό και την κατασκευή με τη σημαία της Τασμανίας, εκτός από το ότι διαθέτει ένα στέμμα του Αγίου Εδουάρδου πάνω από το σήμα για να αντιπροσωπεύει την αντιβασιλική δύναμη.

Όταν ο Κυβερνήτης της Τασμανίας μένει στο Κυβερνητικό Μέγαρο, πετάγεται από την οροφή και χρησιμοποιείται επίσης ως σημαία αυτοκινήτου. Η σημαία του Κυβερνήτη της Τασμανίας εγκρίθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 1977 με πράξη του Κοινοβουλίου της Τασμανίας .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]