Σημαία της Δημοκρατίας των Σαχά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία των Σαχά
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 14 Οκτωβρίου 1992
Σχεδιασμός Οριζόντιο μπλε, με άσπρη, κόκκινη και πράσινη γραμμή με ένα άσπρο κύκλο στο μπλε πεδίο. 
Σχεδιάστηκε από Λ. Ν. Σλέπτσοβα, Μ. Γ. Σταρόστιν και Α. Ζαχάροφ
Σημαία της Δημοκρατίας των Σαχά κατά την Σοβιετική περίοδο ως Γιακουτική ΑΣΣΔ
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 1978
Σχεδιασμός Η σημαία της Γιακουτικής ΑΣΣΔ είναι μια παραλλαγή της σημαίας της Ρωσικής ΣΟΣΔ, με τις επιγραφές "Якутская АССР" και "Саха АССР" κάτω από το σφυροδρέπανο.

Η σημαία της Δημοκρατίας των Σαχά, στη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι οριζόντια σημαία με τέσσερις ρίγες. Από πάνω προς τα κάτω, η γαλάζια ρίγα καλύπτει το 3/4 της σημαίας, η άσπρη το 1/16, η κόκκινη το 1/16, και η πράσινη το 1/8 της σημαίας.[1] Η γαλάζια λωρίδα έχει ένα άσπρο δίσκο στο κέντρο. Η διάμετρος του δίσκου είναι ίση με τα 2/5 του πλάτους της σημαίας.

Ο δίσκος αντιπροσωπεύει τον βόρειο ήλιο. Το γαλάζιο, το άσπρο και το πράσινο αντιστοιχούν στον ουρανό, το χιόνι, την τάιγκα και το τοπίο αντίστοιχα. Το κόκκινο συμβολίζει το θάρρος και την επιμονή των ανθρώπων.[2] Σύμφωνα με το σύνταγμα της Δημοκρατίας των Σαχά, ο άσπρος δίσκος αντιπροσωπεύει το λευκό ήλιο του αρκτικού ουρανού, ενώ ο συνδυασμός του μπλε, του λευκού και το κόκκινου αντιπροσωπεύουν την θέση της Δημοκρατίας των Σαχά στην Ρωσική Ομοσπονδία.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Верховный Совет Республики Саха (Якутия). 4 апреля 1992 г. «Конституция (основной закон) Республики Саха (Якутия) (статья 47.3)», в ред. Конституционного закона №581-З 53-IV от 22 июля 2008 г. (Supreme Council of the Sakha (Yakutia) Republic. April 4, 1992 Constitution (Basic Law) of the Sakha (Yakutia) Republic (Article 47.3), as amended by the Constitutional Law #581-Z 53-IV of July 22, 2008. ).
  2. «Flags of the World: Yakutia (Russia)». Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2008. 
  3. «Английский язык для 7-8 классов: The state system and state symbols». dist-tutor.info. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]