Σημαία Υπερηφάνειας Αμφιφυλοφιλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια απτή εκδοχή της αμφιφυλόφιλης σημαίας υπερηφάνειας.
Η σημαία της αμφιφυλόφιλης υπερηφάνειας

Η αμφιφυλόφιλη σημαία υπερηφάνειας σχεδιάστηκε από τον Μάικλ Πέιτζ (Michael Page) το 1998 για να δώσει στην αμφισεξουαλική κοινότητα ενα σύμβολό συγκρίσιμο με τη γκέι σημαία υπερηφάνειας της μεγαλύτερης ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας . Στόχος του Michael ήταν να αυξήσει την προβολή των αμφιφυλόφιλων, τόσο στην κοινωνία ως σύνολο όσο και στην ΛΟΑΤΚΙ κοινοτητα. Η σημαία αμφιφυλόφιλης υπερηφάνειας παρουσιάστηκε για πρωτη φορα στο πρώτο πάρτι της BiCafe [1] στις 5 Δεκεμβρίου 1998. [2]

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τη σημαία χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: Το σκούρο ροζ είναι για την έλξη του ίδιου φύλου, το μπλε είναι για διαφορετική έλξη φύλου και το μοβ αντιπροσωπεύει την έλξη σε όλο το φάσμα του φύλου και έλξη σε μη δυαδικά άτομα.

Σχεδιασμός & χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχεδιαστης της σημαιας Μάικλ Πέιτζ πήρε τα χρώματα από ένα ήδη υπάρχον αμφιφυλόφιλο σύμβολο και το απεικόνισε σε μια δική του εκδοχή, λέγοντας:

Σχεδιάζοντας την αμφιφυλόφιλη σημα'ια υπερηφάνειας διάλεξα τα χρώματα των Biangles και τον τρόπο που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο για να συμβολίσω την αμφισεξουαλική κοινότητα.

Biangles

Τα διγώνια, ή αμφιφυλόφιλα τρίγωνα, είναι ένα άλλο σύμβολο για την αμφιφυλόφιλη κοινότητα με ασαφή προέλευση. Ενα άλλο συμβολο εκεινου της ημισελήνου είναι ένας ακομη τροπος συμβολισμου για την αμφιφυλοφιλία που αποφεύγει σκόπιμα τις εικόνες του ροζ τριγώνου λογω της μεγαλης ιστοριας του ροζ τριγώνου . [3] [4]

Ο σχεδιαστής περιγράφει την έννοια της σημαίας ροζ, μωβ και μπλε (αναλογία 2: 1: 2) [1] ως εξής: "Το ροζ χρώμα αντιπροσωπεύει τη σεξουαλική έλξη μόνο στο ίδιο φύλο (γκέι και λεσβία). Το μπλε αντιπροσωπεύει τη σεξουαλική έλξη μόνο στο αντίθετο φύλο (ευθεία) και το προκύπτον χρώμα επικάλυψης μωβ αντιπροσωπεύει τη σεξουαλική έλξη και στα δύο φύλα (bi). " [5]

Ο σχεδιαστής επίσης περιγράφει το νόημα της σημαίας με βαθύτερους όρους, δηλώνοντας "Το κλειδί για την κατανόηση του συμβολισμού της αμφιφυλόφιλης σημαίας υπερηφάνειας είναι να γνωρίζουμε ότι τα μωβ πιξελ χρώματος συνδυάζονται απαρατήρητα τόσο στο ροζ όσο και στο μπλε, όπως και στον" πραγματικό κόσμο ", όπου οι άνθρωποι συνδυάζονται απαρατήρητα τόσο στις ομοφυλόφιλες όσο και στις ετεροφυλοφιλες κοινότητες. " [3]

Η σημαία χρησιμοποιείται σε διαφορετικές αναλογίες διαστάσεων. Οι 2: 3 και 3: 5 χρησιμοποιούνται συχνά, όπως και πολλές άλλες σημαίες στον (τώρα κλειστό) ιστότοπο biflag.com ενώ η 3: 4 καθορίστηκε ως η "ακριβής ... αναλογία" της "αρχικής σημαίας αμφιφυλοφιλης υπερυφανειας".  [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (May 2020)">απαιτείται παραπομπή</span> ] Τα χρώματα και τα πλάτη των λωρίδων, από πάνω προς τα κάτω, είναι ροζ (40%), μωβ (20%) και μπλε (40%). Τα ακριβή χρώματα που δίνει ο σχεδιαστής είναι: PMS 226, 258 και 286. [1] Οι κατά προσέγγιση τιμές HTML είναι # D60270, # 9B4F96, # 0038A8; [6] οι κατά προσέγγιση τιμές RGB είναι (214,2,112), (155,79,150) και (0,56,168), αντίστοιχα. [7] Η σημαια δεν είναι κατοχυρωμενη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εμπορικό σήμα ή υπηρεσία.

Διαμάχη για την αδειοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, ο Πέιτζ δήλωσε ότι η αμφιφυλόφιλη σημαία υπερηφάνειας ήταν «για ελεύθερη δημόσια και εμπορική χρήση» και ότι «δεν κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εμπορικό σήμα ή υπηρεσία που φέρει σήμανση». Τον Απρίλιο του 2020, η BiNet USA ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μοναδικός κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων της σημαίας και των χρωμάτων της σημαίας και δήλωσε ότι οι οργανισμοί και τα άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη σημαία για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να λάβουν άδεια από τον οργανισμό. [8] Ο ισχυρισμός της BiNet και η επακόλουθη διαμάχη καλύφθηκαν από τους Out και LGBTQ Nation, οι οποίοι έθεσαν αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της BiNet και σημείωσαν ότι η σημαία δεν έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. [9]

Στις 29 Απριλίου 2020, η BiNetUSA έκανε ένα tweet ισχυριζόμενη ότι η σελίδα της Wikipedia για την αμφιφυλόφιλη σημαία υπερηφάνειας ήταν ανακριβής Η BiNetUSA σταμάτησε τελικά να χρησιμοποιεί τη σημαία στις 8 Μαΐου, επιλέγοντας αντ 'αυτού να χρησιμοποιήσει διαφορετικό σχέδιο. [10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Young, Randy (6 Ιουνίου 2015). «BiPride Flag». Flagspot. Flags of the World. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  2. https://web.archive.org/web/20131020163051/http://www.wright.edu/counseling/SafezoneSymbols.html
  3. 3,0 3,1 Petronzio, Matt (13 Ιουνίου 2014). «A Storied Glossary of Iconic LGBT Flags and Symbols». Mashable. Mashable, Inc. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  4. «Pride Symbols and Icons». Association for Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Issues in Counseling of Alabama. ALGBTICAL. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  5. «Rainbow Flag and Other Pride Symbols». Rainbow Flag and Other Pride Symbols. Greenwood. 
  6. «Pantone color conversion chart at goffgrafix.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  7. HEX to RBG Conversion Tool at Colorrrs.com
  8. Bollinger, Alex (April 29, 2020). «A group is threatening legal action & demanding payment for use of the bisexual pride flag». LGBTQ Nation. https://www.lgbtqnation.com/2020/04/group-threatening-legal-action-demanding-payment-use-bisexual-pride-flag/. Ανακτήθηκε στις April 29, 2020. 
  9. Street, Mikelle (April 29, 2020). «This Organization Wants to Be Paid for Use of the Bi Pride Flag» (στα αγγλικά). www.out.com (Out). https://www.out.com/bisexuality/2020/4/29/organization-wants-be-paid-use-bi-pride-flag. Ανακτήθηκε στις April 29, 2020. 
  10. Cheltenham, Faith. «We said what we said, again». BiNet USA's Blog. Blogspot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2020.