Σημαία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σημαία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Σημαία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια σημαία που χρησιμοποιείται στις Κάτω Χώρες και συμβολίζει την ισότητα όλων των ανθρώπων στη γη και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σέβονται και να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκοπός της σημαίας είναι να δημιουργήσει παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενώσει τους ανθρώπους στη δέσμευσή τους για ισότητα και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ατόμων. Η σημαία εγκαινιάστηκε επίσημα στις 10 Δεκεμβρίου 2020.[1]

Πρωτοβουλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια ολλανδική πρωτοβουλία και ξεκίνησε από τους ολλανδικούς οργανισμούς κατά των διακρίσεων που συνεργάζονται υπό την ονομασία Discriminatie.nl.[2] Η σημαία σχεδιάστηκε από το Tûmba, το κέντρο γνώσης για τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα με έδρα το Leeuwarden.[3]

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή Menno de Boer, με έδρα το Leeuwarden.[4] Αφετηρία για το σχεδιασμό ήταν η ιδέα ότι υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν ως ανθρώπους, όπως το ότι μοιραζόμαστε τη γη, τον ουρανό και μια θέση κάτω από τον ήλιο, και ότι όλοι αποτελούμαστε από DNA, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές μας διαφορές. Ο σχεδιαστής μετέφρασε αυτή τη σκέψη στο σχέδιο της σημαίας, παίρνοντας ως αφετηρία το σχήμα μιας αλυσίδας DNA και συνδυάζοντάς το με τα χρώματα της γης (πράσινο), του ουρανού (μπλε) και του ήλιου (κίτρινο). Η σημαία τονίζει έτσι τα κοινά στοιχεία των ανθρώπων.

Χρήση της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ολλανδικοί δήμοι και οι πρεσβείες υψώνουν τη σημαία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου[5][6], ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη την ημέρα αυτή το 1948.

Η σημαία υψώνεται επίσης μερικές φορές στις 21 Μαρτίου, τη Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων[7], και κατά την ημέρα μνήμης του παρελθόντος της δουλείας.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «10 december: Lancering van de Mensenrechtenvlag». Movisie (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «10 december: Lancering van de Mensenrechtenvlag». Movisie (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Met speciale vlag hoopt Tûmba debat over mensenrechten te voeden». Friesch Dagblad (στα Ολλανδικά). 17 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Mensenrechtenvlag van Leeuwarder ontwerper wappert volgende maand op plaatsen in heel Nederland». Leeuwarder Courant (στα Ολλανδικά). 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. «Sinds vandaag is er een mensenrechtenvlag: 'Voor iedereen'». RTL Nieuws (στα Ολλανδικά). 10 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. Bremer, Sharon (10 Δεκεμβρίου 2020). «Mysterie: welke vlag wappert er voor het provinciehuis?». indebuurt Groningen (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. om 10:28, Door • Alphens nl • dinsdag 21 maart 2023. «Burgemeester en wethouder hijsen mensenrechtenvlag op Internationale Dag Tegen Racisme & Discriminat». Alphens.nl (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. «Goes gaat slavernijverleden herdenken». www.omroepzeeland.nl (στα Ολλανδικά). 1 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]