Σε Απόσταση Βολής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε Απόσταση Βολής
ΣκηνοθεσίαΡόουντι Χέρινγκτον[1][2]
ΠαραγωγήΆρνον Μίλτσαν και Μάρτι Κάπλαν
ΣενάριοΡόουντι Χέρινγκτον
ΠρωταγωνιστέςΜπρους Γουίλις[2], Σάρα Τζέσικα Πάρκερ[2], Ντένις Φαρίνα, Τομ Σάιζμορ[2], Robert Pastorelli, Timothy Busfield, Αντρέ Μπράουερ, Τζον Μαχόνι, Μπράον Τζέιμς, Τομ Ατκινς, Gareth Williams[3] και Julianna McCarthy[3]
ΜουσικήΜπράντ Φίντελ
ΦωτογραφίαΜαρκ Άλμπεργκ
ΜοντάζPasquale Buba
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures[2]
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή20  Ιανουαρίου 1994 (Γερμανία)[4] και 1993
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Σε Απόσταση Βολής (αγγλικά: Striking Distance) είναι μια αμερικανική ταινία δράσης του 1993, όπου πρωταγωνιστεί ο Μπρους Γουίλις ως ο αστυνομικός ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών Τόμας Χάρντι του Πιτσμπουργκ. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ο Ντένις Φαρίνα και ο Τομ Σίζεμορ. Η σκηνοθεσία ήταν του Ράουντι Χέρρινγκτον και το σενάριο ήταν του ίδιου του Χέρρινγκτον και της Μάρτυ Κάπλαν. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε μια περιοχή κοντά στο Πιτσμπουργκ ; ο αρχικός τίτλος της ήταν Τρία Ποτάμια (Three Rivers).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόμας Χάρντι, ένας αστυνομικός ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών του Πιτσμπουργκ, έχει ανέβει στην ιεραρχία του αστυνομικού σώματος καταδίδοντας τον συνεργάτη και ξάδερφό του, Τζίμυ Ντετίλο, ότι έκανε υπερβολική χρήση της εξουσίας. Στον δρόμο προς τον χορό των αστυνομικών μαζί με τον πατέρα του, Βινς Χάρντι, ο χορός αναβάλλεται μετά από μια κλήση που υποδεικνύει ότι έχει εντοπιστεί ένας κατά συρροή δολοφόνος με το ψευδώνυμο "ο Πολωνός Χιλ Στράνγκλερ". Καθώς ο Τομ και ο Βινς καταδιώκουν το όχημα του δολοφόνου, τα δυο οχήματα συγκρούονται και αναποδογυρίζουν μέσα σε ένα ανάχωμα. Όταν ο Τομ ανακτά τις αισθήσεις του, μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει σκοτωθεί και ότι ο δολοφόνος έχει δραπετεύσει. Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν εγκληματία που ονομάζεται Ντάγκλας Κέσσερ, θεωρώντας ότι είναι ο Στράνγκλερ. Αντί να πάει στην κορυφή, ο Τζίμι ανεβαίνει στην κορυφή της γέφυρας της 31ης Οδού και πηδάει στο κενό. Το σώμα του δεν βρίσκεται ποτέ.

Δυο χρόνια αργότερα, ο Τομ το έχει ρίξει το ποτό και έχει μετατεθεί στην ομάδα διάσωσης του ποταμού του Πιτσμπουργκ. Ο ξάδερφός του Ντάνυ, αδερφός του Τζίμι, έχει παραιτηθεί από το σώμα και το έχει ρίξει και αυτός στο ποτό. Λαμβάνοντας μια κλήση για την εύρεση ενός πτώματος σε μια χωματερή, ο Τομ ανακαλύπτει ότι το θύμα είναι μια πρώην σχέση του. Ο Τομ λαμβάνει μια καινούρια συνεργάτιδα, την Τζο Κρίστμαν, η οποία μαθαίνει από τον εισαγγελέα Φρανκ Μόρρις ότι ο Τομ είχε υποβιβαστεί στην δουλειά του επειδή είχε αναφέρει σε έναν δημοσιογράφο την πεποίθησή του πως ο Πολωνός Χιλ Στράνγκλερ ήταν αστυνομικός.

Μια νοσοκόμα πέφτει θύμα απαγωγής. Ο Τομ λαμβάνει μια τηλεφωνική κλήση παρόμοια με εκείνες που δεχόταν από τον Πολωνό Χιλ Στράνγκλερ : η νοσοκόμα ουρλιάζει προτού πυροβοληθεί και το τηλέφωνο νεκρώνεται. Ο ντετέκτιβ Έντι Άιλερ, ο οποίος μισεί τον Τομ επειδή κατέδωσε τον Τζίμυ, δηλώνει στην τηλεόραση ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από πιστή αντιγραφή άλλης δολοφονίας. Ο Τομ βρίσκεται μπροστά στις έντονες αντιθέσεις του θείου του, του καπετάνιου Νικ Ντετίλο, μόλις ανακοινώνει ότι ο Στράνγκλερ επέστρεψε. Ο Τομ πηγαίνει στο δικαστήριο και κλέβει τον φάκελο με την υπόθεση Στράνγκλερ προκειμένου να διενεργήσει μια μη εξουσιοδοτημένη έρευνα. Λίγο αργότερα βρίσκεται το πτώμα ακόμα μιας πρώην φιλενάδας του Τομ.

Ο Τομ παρευρίσκεται στον χορό του αστυνομικού σώματος, στο οποίο εξακολουθεί να μην είναι δημοφιλής από σχεδόν όλη την αστυνομία εκτός από την οικογένεια Χάρντι. Όταν ο μεθυσμένος ξάδερφός του Ντάνυ ξεκινά να συμπεριφέρεται περίεργα, ξεκινά μια πάλη μεταξύ του Τομ και του Άιλερ η οποία διαλύεται από τον Τζο. Αργότερα το ίδιο βράδυ, οι δυο συνεργάτες ερωτοτροπούν και κάνουν έρωτα στο εξοχικό του Χάρντι. Ένας απρόσμενος επισκέπτης τους παρακολουθεί κρυφά από τις αποβάθρες.

Το επόμενο βράδυ και εν ώρα περιπολίας, ο Τομ και η Τζο γίνονται μάρτυρες μιας σκηνής ενός ανθρώπου που ρίχνει από μια γέφυρα κάτι που φαίνεται πως είναι ένα τυλιγμένο πτώμα. Ο Τομ προξενεί ζημιές στο αυτοκίνητο του υπόπτου αλλά το άγνωστο άτομο δραπετεύει. Οι δύτες βγάζουν το πτώμα από το ποτάμι για να διαπιστώσουν ότι πρόκειται απλά για χαλιά, γεγονός που οδηγεί στην ταπείνωση του Τομ και της Τζο μπροστά στους συναδέλφους τους.

Ενώ η Τζο πέφτει πάνω στις σημειώσεις του Τομ σχετικά με την έρευνα του Στράνγκλερ, ο Άιλερ ενημερώνει τον Νικ ότι υποψιάζεται τον Τομ. Ο Νικ αποκαλύπτει ότι ο Τομ βρίσκεται υπό έλεγχο από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας. Κατά την διάρκεια μιας ακρόασης στο δικαστήριο με θέμα την απομάκρυνση του Τομ από το σώμα, αποκαλύπτεται ότι η Τζο είναι στην πραγματικότητα η Έμιλυ Κάρτερ της αστυνομίας της Πενσυλβάνια, η οποία παρακολουθεί τον Τομ μήπως και βρει κάποιο παράπτωμα. Η Χάρπερ ψευδορκεί στο δικαστήριο και ο Τομ παραμένει ατιμώρητος.

Η Έμιλυ πέφτει θύμα απαγωγής μέσα στο διαμέρισμά της την ίδια στιγμή που ο Τομ βρίσκει το πτώμα μιας άλλης γυναίκας, μιας αστυνομικής απεσταλμένης την οποία γνωρίζει έξω από το αστυνομικό σώμα. Σκεπτόμενος ότι ο Ντάνυ είναι ο δολοφόνος και θυμωμένος για τον θάνατο του Τζίμυ, ο Τομ κατευθύνεται προς την κατοικία της οικογένειας Ντίτιλο. Μόλις ο Ντάνυ φτάνει στην οικογένεια Ντίτιλο, κάποιος χτυπά τον Τομ και τον αφήνει αναίσθητο. Ο Τομ ξυπνά και βρίσκει τον ίδιο, τον Ντάνυ και την Έμιλυ να είναι δεμένοι σε καρέκλες με χειροπέδες και με τον δολοφόνο, που αποδεικνύεται ότι είναι τελικά ο Τζίμυ, ο οποίος επέζησε κατά την πτώση του στο ποτάμι πριν δυο χρόνια, να στέκεται μπροστά τους. Ο Τζίμυ είναι έτοιμος να σκοτώσει την Έμιλυ όταν ο Νικ μπαίνει ξαφνικά στο δωμάτιο και λέει στον γιο του να παραδοθεί αλλά ο Τζίμυ είναι προκλητικός και διατάζει τον Νικ να του πει πώς πραγματικά πεθαίνει ο Βινς.

Μια αναδρομή στο παρελθόν αποκαλύπτει τον Νικ να εμφανίζεται αμέσως μετά την σύγκρουση των αυτοκινήτων του Τομ και του Στράνγκλερ. Τρομοκρατήθηκε ότι βρήκε τον Τζίμυ και τον άφησε να δραπετεύσει. Ο Βινς βγήκε από το καμένο αυτοκίνητο και καταδίωξε τον δολοφόνο, αγνοώντας ότι ήταν ο Τζίμυ. Ο Νικ προσπάθησε να τον σταματήσει και στην πάλη που ακολούθησε, σκότωσε καταλάθως τον Βινς.

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, ο Τζίμι στοχεύει με το όπλο του τον Νικ ο οποίος πυροβολεί πρώτος. Ο Τζίμι φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο και επιστρέφει τα πυρά, σκοτώνοντας τον πατέρα του. Σε μια έκρηξη θυμού, ο Ντάνυ κατηγορεί τον Τζίμυ και δίνει στον Τομ την ευκαιρία να απελευθερωθεί. Καθώς η αστυνομία πλησιάζει, ο Τζίμυ δραπετεύει με ένα μηχανοκίνητο σκάφος και τον Τομ να τον καταδιώκει. Οι δυο τους καταλήγουν σε μια καταδίωξη στην οποία ο Τομ σκοτώνει τον Τζίμυ βάζοντας το πιστόλι στο στόμα του δεύτερου. Ένας αξιωματικός προσπαθεί να αφαιρέσει τις χειροπέδες από τους καρπούς του Τομ αλλά ο Άιλερ μπαίνει μπροστά προκειμένου να βγάλει ο ίδιος τις χειροπέδες και απολογείται στον Τομ. Κατά την διαδικασία αυτή, επιτρέπει στον Τομ να τον χτυπήσει στο πρόσωπο, κάτι το οποίο ο Τομ διστακτικά αρνείται στην αρχή αλλά μετά από μια δεύτερη σκέψη, ρίχνει μια γροθιά στο πρόσωπο του Άιλερ. Στην συνέχεια ο Τομ και η Έμιλυ αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον.

Η ταινία τελειώνει με τον Τομ, ο οποίος έχει αποκατασταθεί ως ντετέκτιβ στο αστυνομικό σώμα, να επισκέπτεται τον τάφο του πατέρα του μαζί με την Έμιλυ και την κόρη αυτής.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπρους Γουίλις ως ντετέκτιβ Τόμας "Τομ" Χάρντι
  • Σάρα Τζέσικα Πάρκερ ως Τζο Κρίστμαν / ντετέκτιβ Έμιλι Χάρπερ
  • Ντένις Φαρίνα ως Νικ Ντετίλο
  • Τομ Σάιζμορ ως Ντάνι Ντετίλο
  • Μπράϊον Τζέιμς ως ντετέκτιβ Έντι Άιλερ
  • Ρόμπερτ Παστορέλι ως Τζίμι Ντετίλο
  • Τίμοθι Μπάσφιλντ ως Σάκο
  • Τζον Μαχόνεϊ ως Βίνσεντ Χάρντι
  • Αντρέ Μπράουερ ως εισαγγελέας Φρανκ Μόρις
  • Τομ Άτκινς ως θείος Φρεντ
  • Μάικ Χοτζ ως Πέντερμαν
  • Τζον Λονγκ ως Κιμ Λι
  • Ρόσκο Όρμαν ως Σιντ
  • Ρόμπερτ Γκουλντ ως Ντάγκλας Κέσερ
  • Γκάρεθ Ουίλιαμς ως Τσικ Τσικάνις
  • Μπίλι Χάρτανγκ ως βοηθός
  • Τίμοθι Μπατς ως Χακ Τάκερμαν

Περιοχές όπου έγιναν τα γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pittsburgh City Hall
  • Point State Park, Pittsburgh
  • Allegheny County Courthouse, Pittsburgh
  • Mount Washington neighborhood, Pittsburgh
  • Neville Island, Pennsylvania
  • Monongahela, Pennsylvania
  • Natrona, Pennsylvania
  • Regis R. Maledy Bridge, Elizabeth, Pennsylvania

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0108238/. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 stopklatka.pl/film/pole-razenia. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. «Filmstarts». (Γερμανικά) Filmstarts. Ανακτήθηκε στις 10  Ιανουαρίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]