Σεργκέι Σαζόνοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σεργκέι Σαζόνοφ
Sergei Dmitrijewitsch Sasonow.jpg
Γέννηση
Ριαζάν
Θάνατος
Νίκαια
Υπηκοότητα Ρωσική Αυτοκρατορία
Ιδιότητα διπλωμάτης
Αδέλφια χωρίς ετικέτα
Βραβεύσεις Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (), 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας (), 2ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, 3ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, Τάγματου Λευκού Αετού (), Τάγμα του Αγίου Στανισλάβ (), Τάξη του Αγίου Στανισλάβ, 2η κλάση, 4ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίου Βλαδίμηρου, 2ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίου Βλαδίμηρου, Βασιλικό Τάγμα του Σεραφείμ, Τάξη Αλβέρτου και χωρίς ετικέτα

Ο Σέργιος - Αλέξανδρος Δημητρίεβιτς Σαζόνωφ (1860-1927) ήταν Ρώσος πολιτικός και διπλωμάτης.

Αρχικά είχε διατελέσει γραμματέας και σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Το 1909 επί Ρώσου πρωθυπουργού Ισβόλσκυ ανακλήθηκε στην Αγία Πετρούπολη όπου και ανέλαβε υφυπουργός των Εξωτερικών και τον επόμενο χρόνο υπουργός των εξωτερικών.
Ο Σαζόνωφ ακολουθώντας φιλοαγγλική πολιτική κατάφερε να πετύχει την εξομάλυνση των Αγγλορωσικών διαφορών που είχαν ενσκήψει για την Περσία.
Ακολουθώντας όμως και τις ιδέες των Πανσλαβιστών υποστήριξε έντονα τη Σερβία και το 1914 συνέστησε στον Βασιλέα των Σέρβων να μη δεχθεί τους όρους του αυστριακού τελεσιγράφου που έθιγαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας.

Πριν τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ο Σαζόνωφ είχε επίσης κηρυχθεί δημόσια υπέρ της "Ελληνοσερβικής συμμαχίας" εναντίον της Βουλγαρίας, την οποία πολλές φορές είχε θεωρήσει όχι και τόσο πιστή στη Ρωσία. Τελικά το 1916 ο Σαζόνωφ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν απορρίφθηκε η πρότασή του για την αυτοδιοίκηση της Πολωνίας, οπότε και απεσύρθη του πολιτικού βίου.

Ο Σαζόνωφ έγραψε απομνημονεύματα τα οποία εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του στην αγγλική γλώσσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.16ος, σελ.791. (Αλέξανδρος Σέργιος Δημήτρεβιτς Σαζόνωφ)
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.53ος, σελ. 27. (Σεργκέι Ντμίτρεβιτς Σαζόνοφ)