Σεργκέι Κιρόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σεργκέι Κιρόφ
Sergei Kirov.jpg
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 15ιουλ. / 27  Μαρτίου 1886γρηγ.
Urzhum
Θάνατος 1  Δεκεμβρίου 1934
Αγία Πετρούπολη
Υπηκοότητα Ρωσική Αυτοκρατορία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών

Ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κιρόφ (27 Μαρτίου 1886– 1 Δεκεμβρίου 1934), ήταν ένας εξέχων Μπολσεβίκος ηγέτης στα πρώτα στάδια της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Κιρόφ αναδείχθηκε μέσω των τάξεων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ηγέτη της οργάνωσης του κόμματος στο Λένινγκραντ.

Στις 1 Δεκεμβρίου 1934, ο Κιρόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν εκτελεστή στα γραφεία του Ινστιτούτου Σμόλνι. Μερικοί ιστορικοί κατηγορούν για τη δολοφονία του τον Ιωσήφ Στάλιν και πιστεύουν ότι η NKVD οργάνωσε την εκτέλεσή του, αλλά δεν υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό.[1] Ο θάνατος του Κιρόφ απετέλεσε ένα από τα προσχήματα του Στάλιν για τη κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στα αντιφρονούντα στοιχεία του Κόμματος, και για τον αφοπλισμό του Κόμματος (κάθε μέλος του διέθετε περίστροφο μέχρι εκείνη τη στιγμή, όταν τους τα αφαίρεσε ο Στάλιν), με αποκορύφωμα την Μεγάλη Κάθαρση στα τέλη της δεκαετίας του 1930, στην οποία πολλοί από τους Παλιούς Μπολσεβίκους συνελήφθησαν, εκδιώχθηκαν από το κόμμα, και εκτελέστηκαν.[2] Η δολοφονία του Κιρόφ αποδόθηκε σε πράξη του κοινού ποινικού δικαίου για την οποία ο κατηγορούμενος ομολόγησε στις δίκες εκείνης της περιόδου.

Οι πόλεις Κιρόφ, Κιροβοχράντ, Κιροβακάν, και Κιροβαμπάντ, καθώς και μερικές άλλες πόλεις, ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του Κιρόφ μετά τη δολοφονία του. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Κιροβακάν και το Κιροβαμπάντ επέστρεψαν στα αρχικά τους όνομα: Βανατζόρ και Γκαντζά, αντίστοιχα. Προς εφαρμογή των νόμων αποκομμουνιστικοποίησης στην Ουκρανία, το Κιροβοχράντ μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2016 από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε Κροπιβνίτσκι.[3]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Whisperers, Orlando Figes, Allen Lane 2007, note, p. 236
  2. The Whisperers, Orlando Figes, Allen Lane 2007, ps. 236-237
  3. Goodbye, Lenin: Ukraine moves to ban communist symbols, BBC News (14 April 2015)
    (Ουκρανικά) Verkhovna Rada renamed Kirovograd, Ukrayinska Pravda (14 July 2016)