Σεπενουπέτ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σεπενουπέτ Α΄
Karnak Chepenoupet I.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος714 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΟσορκόν Γ΄
ΑδέλφιαΡουνταμούν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΘεϊκή σύζυγος του Άμμωνα

Η Σεπενουπέτ Α΄ ήταν θεϊκή σύζυγος του Άμμωνα κατά την 23η Δυναστεία[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη «κληρονομικώ δικαίω» θεϊκή σύζυγος του Άμμωνα ή ιερή θεραπαινίδα του Άμμωνα που άσκησε πολιτική εξουσία στις αρχαίες αιγυπτιακές Θήβες και την γύρω περιοχή. Ήταν επίσης ή πρώτη που έλαβε πλήρη βασιλικό τίτλο με τα ονόματα σε δύο δέλτους (το όνομα θρόνου της ήταν Χενεμετιμπαμούν, «αυτή που είναι ένα με την καρδιά του Αμούν»), και αν και οι διάδοχές της ακολούθησαν το παράδειγμά της, ήταν η μόνη που έφερε επίσης τους βασιλικούς τίτλους «Κύριος των Δύο Χωρών» και «Κύριος των Εμφανίσεων», και επίσης η μοναδική το όνομα θρόνου της οποίας αναφέρεται στον Αμούν και όχι στη γυναίκα του Μουτ[2].

Η Σεπενουπέτ Α΄ στο Καρνάκ.

Ήταν η κόρη του Οσορκόν Γ΄ και της βασίλισσας Καροατζέτ, και ετεροθαλής αδελφή του Τακελότ Γ΄ και Ρουντιμέν[3]. Ήταν θεϊκή σύζυγος του Άμμωνα κατά τη διάρκεια όλης της βασιλείας του πατέρα της. Όταν ο Κάστα, μονάρχης της 25ης Δυναστείας επέκτεινε την επιρροή του στην περιοχή των Θηβών, η Σεπενουπέτ υποχρεώθηκε να υιοθετήσει την κόρη του Αμένιρδις Α΄ ως την διάδοχο της και την χρίσει ως τέτοια. Η Σεπενουπέτ και η Αμένιρδις απεικονίζονται μαζί στο Ουάντι Γκασούς[1].

Είναι γνωστό ότι η Σεπενουπέτ ζούσε επίσης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σεμπιτκού, καθώς απεικονίζεται σε μέρος τοίχου ναού που διακοσμήθηκε από αυτόν τον Νούβιο βασιλιά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004) (ISBN 0-500-05128-3), p.231
  2. László Török: The Kingdom of Kush: Handbook of the Napatan-Meroitic Civilization. (ISBN 90-04-10448-8), p.148
  3. Dodson & Hilton, pp.226-227
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Shepenupet I της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).