Σελίδα τίτλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σελίδα τίτλου[1] ενός βιβλίου, μιας διατριβής ή άλλων γραπτών εργασιών είναι η σελίδα στο ή κοντά στο μπροστινό μέρος όπου παρουσιάζει τον τίτλο. Αυτή η σελίδα περιλαμβάνει μόνο τον τίτλο σε παρόμοιο σχεδιασμό με το υπόλοιπο του κειμένου του βιβλίου.

Σελίδα τίτλου βιβλίου του W.E.B. DuBois.

Σελίδες τίτλου σε βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα τίτλου είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του μπροστινού μέρους ή των εισαγωγικών ενός βιβλίου, καθώς οι πληροφορίες που βρίσκονται σ'αυτή και στο εξώφυλλο χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το τίτλο, αν και όχι απαραίτητα, και για να γίνει η δήλωση ευθύνης και οι πληροφορίες έκδοσης. Αυτό καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο παρατίθεται σε καταλόγους βιβλιοθηκών και ακαδημαϊκές αναφορές.

Η σελίδα τίτλου δείχνει συχνά τον τίτλο του έργου, το όνομα του συγγραφέα και το αποτύπωμα, το οποίο περιέχει το όνομα και τη διεύθυνση του εκδότη του βιβλίου και της ημερομηνίας δημοσίευσης. Ιδιαίτερα στις εκδόσεις των βιβλίων τσέπης μπορεί να περιέχει ένα μικρότερο τίτλο από το κάλυμμα ή στερείται περιγραφικού υπότιτλου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων του, είναι συχνά τυπωμένες στην οπίσθια όψη της σελίδας του τίτλου. Επίσης περιλαμβάνονται συχνά το ISBN και ένα «κλειδί εκτύπωσης", γνωστή ως η «αριθμητική γραμμή", όπου υποδεικνύεται η κατάσταση εκτύπωσης.

Παλαιότερα τα στοιχεία όπως: η χρονολογία, το όνομα του εκδότη-τυπογράφου, ο τόπος έκδοσης και άλλα στοιχεία που αφορούσαν το χορηγό ή το προνόμιο αποκλειστικότητας, δίνονταν στο τέλος του βιβλίου, στον κολοφώνα. Τα πρώτα τυπωμένα βιβλία ή αρχέτυπα δεν είχαν σελίδες τίτλου. Το ρόλο αυτό έπαιζαν οι κολοφώνες, και το βιβλίο άνοιγε είτε με μια λευκή σελίδα, είτε με μία συντομευμένη αναγραφή του τίτλου.

Σελίδες τίτλου σε εφημερίδες και σε μια διατριβή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα τίτλου μιας διατριβής ή ενός δοκιμίου είναι η πρώτη σελίδα του έργου. Καταγράφει τον τίτλο του έργου και το όνομα του συγγραφέα.

Στην περίπτωση ενός ακαδημαϊκού έργου, η σελίδα τίτλου παραθέτει επίσης πληροφορίες για την τάξη (όπως το όνομα και τον αριθμό μαθημάτων), αναγνωριστικές πήροφορίες (όπως ο αριθμός των φοιτητών), την ημερομηνία, το όνομα του καθηγητή, και το όνομα του ιδρύματος. Η σελίδα τίτλου δεν είναι αριθμημένη.

Σελίδες τίτλου δεν απαιτούνται σε όλα τα είδη αναφοράς, αντ 'αυτού, μερικά είδη απαιτούν οι ίδιες πληροφορίες να τοποθετούνται στην κορυφή της πρώτης σελίδας του δοκιμίου.

Η σελίδα τίτλου για μια διατριβή περιλαμβάνει τον πλήρη τίτλο,το όνομα και ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια του συγγραφέα, το όνομα τοu πτυχίου σχολής και το όνομα του τμήματος, το όνομα του πανεπιστημίου και την ημερομηνία αποφοίτησης, και το παγκόσμιο σύμβολο των πνευματικών δικαιωμάτων. Η σελίδα τίτλου διατριβής είναι συνήθως Σελίδα I, αλλά δεν είναι αριθμημένες. Η περίληψη (σελίδα ii) είναι η πρώτη αριθμημένη σελίδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [Gorman, Michael and Paul W. Winkler (eds.), Anglo-American cataloguing rules, 2nd ed., London, Library Association, 1978, 'Glossary', p.571 Jump up ^ Cowley, John Duncan (1970), Bibliographical description and cataloguing, New York: Burt Franklin, p. 29–32, 77–88 «title page»] Check |url= value (βοήθεια).  line feed character in |url= at position 140 (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]