Σελάχι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά μια παραδοσιακή στολή. Για για το ομώνυμο ζώο, δείτε: Σαλάχι.

Το σελάχι ή σιλαχλίκι ή σιλέφι (προέρχεται από την τουρκική λέξη σιλάχ) ήταν ανδρική ζώνη φτιαγμένη από τσαρουχάδες, αποτελείτο είτε από δέρμα, είτε από χοντρό χαρτόνι ντυμένο με δίμιτο πανί είτε από χοντρό βελούδο και το χρησιμοποιούσαν ως οπλοθήκη[1][2][3] για χατζάρες ή γιαταγάνια.[4] Συνήθως είχε χαραγμένα πάνω του διάφορων ειδών σχέδια.[5] Φοριόταν μαζί με τις ενδυμασιές στη μέση πάνω από την φουστανέλα και το συγκρατούσε μια πλατιά δερμάτινη ζώνη η οποία δενόταν πίσω στη μέση.[3]

Η χρήση του σελαχιού ήταν εκτεταμένη κυρίως στον χώρο της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.[6] Κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, το σελάχι συμπεριλήφθηκε και στην αστική ενδυμασία της εποχής[7] ενώ χρησιμοποιήθηκε και για τη φύλαξη εντός αυτού χρημάτων, σουγιάδων, καπνοσακούλας και διαφόρων άλλων μικροαντικειμένων.[4] Σήμερα, εντοπίζεται ως εξάρτημα σε διάφορες παραδοσιακές ενδυμασίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παπαντωνίου, Ιωάννα (2000). Η Ελληνική ενδυμασία. Από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, σελ. 225. ISBN 960-7059-10-7. 
  2. Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τ. 21ος, σ. 392.
  3. 3,0 3,1 Η φορεσιά των Αρματωμένων.
  4. 4,0 4,1 Επτά Ημέρες, Η ενδυμασία στη νεότερη Ελλάδα, Η Καθημερινή, 14 Μαΐου 2000, σ. 11.
  5. Almyros.gr
  6. Η ενδυμασία στη νεότερη Ελλάδα, σ. 9.
  7. ‘Φουστανελάς’ ανδρική αστική ενδυμασία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επτά Ημέρες, Η ενδυμασία στη νεότερη Ελλάδα, Η Καθημερινή, 14 Μαΐου 2000.
  • Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τ. 21ος.