Σεβήρος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβήρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Νάπολη
Θάνατος400
Νάπολη
Eορτασμός αγίου29 Απριλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος Νάπολης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σεβήρος (ιταλικά : Severo ) (4ος αιώνας - Νάπολη, 400[1]) ήταν ο δωδέκατος επίσκοπος της Νάπολης και τιμάται ως άγιος από την Καθολική Εκκλησία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επισκοπή του χρονολογείται από το 357 έως το 400 περίπου[1]. Υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τη ζωή του Σεβήρου, αλλά μια σημαντική μαρτυρία περιγράφει το ανθρώπινο και θρησκευτικό του βάθος, μια επιστολή που του απηύθυνε ο Άγιος Αμβρόσιος του Μιλάνου το 393.

Ο Σεβήρος ξεκίνησε την κατασκευή της βασιλικής του Αγίου Γεωργίου Μαγιόρε [2]> όπου, κάτω από την τράπεζα του κύριου βωμού, τα λείψανα του αγίου και το βαπτιστήριο της Νάπολης, θεωρούνται το αρχαιότερο στη Δύση. Έφερε πίσω στη Νάπολη τα λείψανα του προκατόχου του Αγίου Μαξίμου της Νεάπολης[3].

Επιπλέον, σύμφωνα με τον λατρευτικό μύθο, το πρώτο από τα λεγόμενα «θαύματα της υγροποίησης του αίματος του Αγίου Τζενάρο» συνδέεται με τον επίσκοπο Σεβήρο[4]. Είναι δευτερεύων προστάτης της Νάπολης και κύριος προστάτης της πόλης και της επισκοπής του Αγίου Σεβέρο στην Απουλία. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Απριλίου (στην επισκοπή Σανσεβέρο, κατά ειδική παραχώρηση, στις 25 Σεπτεμβρίου).


Προκάτοχος
Ζώσιμος
Επίσκοπος Νάπολης
357-400
Διάδοχος
Όρσος Α'


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Secondo Santi, beati e testimoni-San Severo di Napoli, 409
  2. «Naples». Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913. http://www.newadvent.org/cathen/10683a.htm. 
  3. «San Severo di Napoli». Santi e Beati (στα Ιταλικά). 
  4. Hagiographic sources are compiled in Acta Sanctorum Sepotembris, Tomus Sextis, new ed. J. Carnandet, ed. (Paris 1867:761-892); a condensed account of the removals of the relics is given by Diana Norman, "The Succorpo in the Cathedral of Naples: 'Empress of All Chapels'"Zeitschrift für Kunstgeschichte 49.3 (1986:323-355).