Σαρντούρι Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρντούρι Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος735 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΟυραρτού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΡούσα Α΄
ΓονείςΑργκίστι Α΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ουραρτού (763 π.Χ.–735 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαρντούρι Β΄ ήταν βασιλεύς των Ουραρτίων (763 π.Χ.-735 π.Χ.) ως διάδοχος του πατέρα του Αργκίστι Α΄ της Ουραρτού. Το βασίλειο των Ουραρτίων έφτασε την περίοδο που ήταν βασιλιάς στο μέγιστο της ισχύος του με επιτυχείς εκστρατείες απέναντι σε γειτονικά βασίλεια ιδιαίτερα την Ασσυρία. Η διαδοχή του Σαρντούρι Β΄ δεν είναι σαφής από την στιγμή που καταγράφεται βασιλιάς με το όνομα "Σαρντούρι Γ΄", ο διάδοχος του Ρούσα Α΄ ήταν πιθανότατα γιος του.[1][2] Ο Σαρντούρι Β΄ επέκτεινε σημαντικά το βασίλειο του κατακτώντας τόσο την Κολχίδα όσο και άλλες περιοχές στην κοιλάδα του Ευφράτη. Οι πηγές του βασιλείου της Ουραρτού αναφέρουν εκστρατείες του Σαρντούρι Β΄ στην "Βαβιλού", μια περιοχή στην οποία ζούσαν οι Κασσίτες στην αυτοκρατορία της Βαβυλωνίας.[3] Οι Ασσύριοι ωστόσο υπό την ηγεσία του βασιλιά τους Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄ συνέτριψαν τον ίδιο και τον συνασπισμό εναντίον τους, τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει πέρα από τον Ευφράτη.[4] Ο Σαρντούρι Β΄ ήταν υπερβολικά αλαζόνας για την ισχύ του, ανήγειρε ένα ισχυρό τείχος στην πρωτεύουσα του Τούσπα (Βαν) με την επιγραφή:

"Ο τεράστιος βασιλιάς, ο πανίσχυρος βασιλιάς, ο βασιλιάς του Σύμπαντος, ο βασιλιάς που δεν είχε κανέναν όμοιο, δεν φοβήθηκε ποτέ καμιά μάχη και ταπείνωσε όσους δεν υποτάχθηκαν στην εξουσία του"

Ο Αρμένιος αρχαιολόγος Τζόσεφ Όρμπελι βρήκε στην Βαν δύο επιγραφές (1912) που εξιστορούν όλα τα κατορθώματα και τις κατακτήσεις του Σαρντούρι Β΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roaf M. (2012), Could Rusa son of Erimena have been king of Urartu during Sargon's eight campaign? (in:) S. Kroll, C. Gruber, U. Hellwag, M. Roaf, P. Zimansky (eds), Biainili-Urartu. The Proceedings of the Symposium Held in Munich 12–14 October 2007, Acta Iranica 51, σσ. 187–216
  2. https://www.academia.edu/14069481
  3. Stanley Arthur Cook, Martin Percival Charlesworth, John Bagnell Bury (1924). The Cambridge Ancient History. σ. 310
  4. Liverani, Mario (2014). The Ancient Near East: History, Society and Economy. Translated by Tabatabai, Soraia. New York, NY: Routledge. σ. 523

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Roaf M. (2012), Could Rusa son of Erimena have been king of Urartu during Sargon's eight campaign? (in:) S. Kroll, C. Gruber, U. Hellwag, M. Roaf, P. Zimansky (eds), Biainili-Urartu. The Proceedings of the Symposium Held in Munich 12–14 October 2007, Acta Iranica 51.
  • Stanley Arthur Cook, Martin Percival Charlesworth, John Bagnell Bury (1924). The Cambridge Ancient History.
  • Liverani, Mario (2014). The Ancient Near East: History, Society and Economy. Translated by Tabatabai, Soraia. New York, NY: Routledge.


Προκάτοχος:
Αργκίστι Α΄
Βασιλεύς των Ουραρτίων
763 π.Χ. - 735 π.Χ.
Διάδοχος:
Ρούσα Α΄