Σαρλό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Tramp
O Τσάρλι Τσάπλιν ως Σαρλό
Πρώτη εμφάνισηKid Auto Races at Venice
7 Φεβρουαρίου 1914
Τελευταία εμφάνισηModern Times[1]
5 Φεβρουαρίου 1936
Δημιουργήθηκε απόΤσάρλι Τσάπλιν
Ενσαρκώθηκε απόΤσάρλι Τσάπλιν
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΦύλοΆνδρας

Ο Σαρλό (σε πολλές γλώσσες Charlot, πρωτότυπη ονομασία: The Tramp) είναι ο διασημότερος κινηματογραφικός χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Βρετανός ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, καθώς κι ένας από τους εμβληματικότερους γενικότερα του παγκόσμιου κινηματογράφου κατά την περίοδο της βωβής εποχής. Με την ονομασία The Tramp υπάρχει και ομώνυμη ταινία του 1915, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Τσάπλιν.[2] Ο Τσάπλιν, μέσω του χαρακτήρα του, απέδιδε και τους κοινωνικούς του σχολιασμούς.[3] Όντας ένας από τους διασημότερους χαρακτήρες παγκοσμίως έτυχε πολλές μιμήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες ταινίες, όπως κινούμενα σχέδια. Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ, είπε ότι κατά κάποιο τρόπο τον ενέπνευσε στη δημιουργία του περίφημου χαρακτήρα του Mickey Mouse.

Ο χαρακτήρας Σαρλό αποδόθηκε από τον Τσάπλιν ως ένας ενήλικας που σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφέρεται σαν παιδί, που όμως γενικά είναι καλόκαρδος. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά, βέβαια, είναι η αλήτική ζωή που έκανε, αφού ήταν και άστεγος και χωρίς εισόδημα, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να έχει την αξιοπρέπεια ενός τζέντλεμαν, παρά την κοινωνική του θέση. Παρόλα αυτά, προσπαθεί να εργαστεί για να επιτύχει στα διάφορα σχέδια του, ενώ καμιά φορά σκαρφίζεται και άλλα μέσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Σαρλό έχει πρόβλημα και με την αστυνομία, η οποία φυσικά δεν μπορεί να ανεχτεί τις αλλόκοτες πράξεις του. Φυσικά, άλλο αξιοσημείωτο γνώρισμα του χαρακτήρα ήταν κι ο αλλόκοτος ρουχισμός του, με το υπερμέγεθες παντελόνι του και τα παπούτσια του, το καπέλο του και το μπαστούνι του.[4]

Αν και ο χαρακτήρας δεν είναι πάντα ο ίδιος, σε γενικές γραμμές ακολουθούσε τα παραπάνω. Επίσης, σπάνια εμφανιζόταν το όνομα του χαρακτήρα στην οθόνη, τον οποίον ο ίδιος ο Τσάπλιν αποκολούσε "ο φιλαράκος" (σε ελεύθερη απόδοση του "the little fellow"), ενώ κάποιες φορές αποκαλούνταν απλά και Charlie. Ο Τσάπλιν είχε περιγράψει τον χαρακτήρα ως «a tramp, a gentleman, a poet, a dreamer, a lonely fellow, always hopeful of romance and adventure [...]'».[5][6] Ο χαρακτηήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1914 στο έργο Kid Auto Races at Venice και για τελευταία στο εμβληματικό Modern Times (1936), στο οποίο για πρώτη φορά ο χαρακτήρας αποκτάει φωνή, όταν ο Τσάπλιν τραγουδάει στο τέλος της ταινίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.charliechaplin.com/en/biography/articles/6-Modern-Times
  2. «Progressive Silent Film List: The Tramp». silentera.com. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010. 
  3. Maland 1991, σελ. 151.
  4. Frayling, Christopher (19 October 2012). «Charlie Chaplin: how he turned into the Tramp». https://www.telegraph.co.uk/culture/film/9609487/Charlie-Chaplin-how-he-turned-into-the-Tramp.html. Ανακτήθηκε στις 16 December 2018. 
  5. Ελληνική μετάφραση: ένας αλήτης, ένας τζέντλεμαν, ένας ποιητής, ένας ονειροπόλος, ένας μοναχικός τύπος, ελπίζοντας πάντα να βιώσει την περιπέτεια και το ρομάντζο
  6. CharlieChaplin.com - Ανακτήθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2020

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kevin Scott Collier. The Chaplin Animated Silent Cartoons. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2019. (ISBN 1098846044)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]