Σαν Λουίτζι ντέι Φραντσέζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαν Λουίτζι ντει Φραντσέζι)

Συντεταγμένες: 41°53′58″N 12°28′29″E / 41.89944°N 12.47472°E / 41.89944; 12.47472

Σαν Λουίτζι ντέι Φραντσέζι
chiesa di San Luigi dei Francesi
Χάρτης
Είδοςεκκλησία[1][2] και καθολική εκκλησία
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Διεύθυνσηpiazza San Luigi de' Francesi - Roma[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′58″N 12°28′29″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[3]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική επισκοπή της Ρώμης
Διοικητική υπαγωγήΡώμη[1][2]
ΤοποθεσίαΠόντε
ΧώραΙταλία[1][2]
Έναρξη κατασκευής1518
Γενικές διαστάσεις51 μέτρα × 35 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςΝτομένικο Φοντάνα και Πλαουτίλα Μπρίκι
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα


Σαν Λουίτζι ντέι Φραντσέζι (ιταλ. San Luigi dei Francesi, μτφρ. Άγιος Λουδοβίκος των Γάλλων) είναι χριστιανικός ναός στην πόλη της Ρώμης. Βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την περίφημη Πιάτσα Ναβόνα. Αποτελεί την εθνική εκκλησία των Γάλλων στην πόλη της Ρώμης από το 1589. Η εκκλησία από κοινού με τις άλλες γαλλικές εκκλησίες της πόλης, διοικείται από έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο Γάλλος πρέσβης στην Αγία Έδρα.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον Τζάκομο ντέλλα Πόρτα και χτίστηκε από τον Ντομένικο Φοντάνα κατά την περίοδο 1518 έως το 1589. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία και προσέφερε υπό τη μορφή δωρεάς προσωπική της περιουσία στην περιοχή. Είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία, τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και το Λουδοβίκο Θ', βασιλιά της Γαλλίας (1214 - 1270). Το γαλλικό στοιχείο διαφαίνεται ήδη από την πρόσοψη όπου και υπάρχουν αγάλματα προς τιμήν της ιστορίας της χώρας: ανάμεσά τους ο Καρλομάγνος, ο Λουδοβίκος Θ', η Αγία Κλοτίλδη και η Αγία Ιωάννα του Βαλουά. Επίσης τα εμβλήματα της Γαλλίας και της Ρώμης ενωμένα.

Η εκκλησία επιλέχθηκε σαν χώρος ταφής εξεχόντων προσώπων της γαλλικής κοινότητας της Ρώμης. Εδώ συναντά κανείς τον τάφο της Πωλίν ντε Μπομόντ, που πέθανε στη Ρώμη από φυματίωση το 1805, και τον οποίο ανήγειρε ο εραστής της, Σατομπριάν. Επίσης υπάρχει ο τάφος του οικονομολόγου Φρεντερίκ Μπαστιά και του Καρδιναλίου ντε Μπερνίς, πρέσβη στη Ρώμη των βασιλέων Λουδοβίκου ΙΕ' και Λουδοβίκου ΙΣΤ'.

Έργα τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντομενικίνο ζωγράφισε στην εκκλησία αυτή ένα από τα αριστουργήματά του, τις τοιχογραφίες που εξιστορούν το Βίο της Αγίας Καικιλίας (ή Τσετσίλια όπως προφέρεται στα ιταλικά). Άλλοι καλλιτέχνες που εργάστηκαν για τη διακόσμηση του ναού είναι ο Καβαλιέρ Ντ’ Αρπίνο, ο Φραντσέσκο Μπασάνο ο Νεότερος, ο Τζιρολάμο Μουτσιάνο, ο Τζοβάνι Μπαλιόνε, ο Σιτσιολάντε ντα Σερμονέτα, ο Ιακοπίνο ντελ Κόντε, ο Πελεγκρίνο Τιμπάλντι και ο Αντουάν Ντεριζέ.

Ωστόσο τα διασημότερα εκθέματα του ναού είναι τρία αριστουργήματα στο Παρεκκλήσι Κονταρέλλι, τα οποία και φιλοτέχνησε ο μεγάλος δάσκαλος του Μπαρόκ, ο Καραβάτζιο, και που εξιστορούν τρία περιστατικά από τη ζωή του Ευαγγελιστή Ματθαίου. Πρόκειται για τους παρακάτω τρεις διάσημους πίνακες:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 7420. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 dati.beniculturali.it.
  3. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]