Σαλόμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σαλόμ (εβρ.:'שָׁלוֹם' Shalom ) είναι μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει ειρήνη. Μπορεί είτε να σημαίνει ειρήνη μεταξύ δύο ενοτήτων (ειδικά μεταξύ Θεού και ανθρώπου, ή μεταξύ δύο χωρών) είτε να σημαίνει αληθινή εσωτερική ειρήνη, γαλήνη και ασφάλεια. Χρησιμοποιείται επίσης ως χαιρετισμός είτε στην υποδοχή είτε στον αποχαιρετισμό και μπορεί να βρεθεί σε πολλές λέξεις όπως και σε ονόματα. Η αντίστοιχη αραβική έκφραση είναι salaam.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη "σαλόμ" προέρχεται από το συνδυασμό των γραμμάτων shin (שׁ), lamedh (ל) και mem (ם) που έχει συγγένεια με λέξεις πολλών σημιτικών γλωσσών σημαίνει αρτιότητα, πληρότητα μια έννοια που συνήθως μεταφράζεται ως ειρήνη. Επομένως η χρήση του "σαλόμ" στην Εβραϊκή Βίβλο συχνά αναφέρεται στις καταστάσεις που σχετίζονται με την ειρήνη, όπως η υγεία και η ευημερία του ατόμου και των εθνών.

Σε εκφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη "σαλόμ" μπορεί να βρεθεί σε μια σωρεία από εκφράσεις στον εβραϊκό λόγο και τα κείμενα.

"Σαλόμ αλαϊχέμ" (שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם) -είθε η ειρήνη να είναι με σας- χρησιμοποιείται για χαιρετισμό και είναι το εβραϊκό αντίστοιχο το "γειά". Η κατάλληλη απάντηση σε αυτό το χαιρετισμό είναι "αλαϊχέμ σαλόμ" (το αντίστοιχο του αραβικού assalamu alaikum.

Στα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, ο Ιησούς εμφανίζεται συχνά να χαιρετά λέγοντας "ειρήνη υμίν" ακριβώς όπως το "σαλόμ αλαιχέμ".

Το σαλόμ από μόνο του είναι μια πολύ κοινή φράση και χρησιμοποιείται από στα μοντέρνα εβραϊκά του Ισραήλ, όμως τα τελευταία χρόνια η νεολαία δείχνει να αντικαθιστά το σαλόμ με το αγγλικό "μπάι" γεγονός που αποδοκιμάζεται από τους συντηρητικούς Ισραηλινούς. Παρ' όλα αυτά το σαλόμ χρησιμοποιείται και από Εβραίους εκτός του Ισραήλ αλλά και από μη Εβραίους.

Το "Σαμπάτ Σαλόμ" είθισται ως προσφώνηση κατά το Σαμπάτ (το εβραϊκό Σάββατο).


Σε ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαλόμ είναι ένα από τα 72 ονόματα του Θεού. Σαλόμ είναι επίσης και ένα κοινό εβραϊκό όνομα ή και επίθετο. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς την ομοιότητα που το όνομα φέρει σε σύγκριση με το Σολομώντα (שְׁלֹמֹה, Shelomo) και τη Σαλώμη (שלומית, Shlomit).

Διακεκριμένοι άνθρωποι με αυτό το όνομα ο Σιλβάν Σαλόμ (Ισραηλινός υπουργός οικονομικών), ο Σολόμ Αλειχέμ (Ρώσος συγγραφέας γλώσσας Γίντις) και η Σάλομ Χάρλοου (Καναδή ηθοποιός).