Σακτίκιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σακτίκιος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Περίοδος ακμής10ος αιώνας

Ο Σακτίκιος ή Σακτίκης ήταν βυζαντινός στρατιωτικός, κόμης των εξκουβιτόρων[1], του 10ου αιώνα, κατά τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Ζ΄ και Ρωμανού Α΄.

Το Σακτίκιος πιθανότατα ήταν παρονύμιο χωρίς να είναι γνωστό το πραγματικό του όνομα[2]. Το 922/923, οι Βούλγαροι του Συμεών Α΄ εκστρατεύτηκαν εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έφτασαν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου έκαψαν το Παλάτι της Θεοδώρας. Ο Ρωμανός καλεσε σε δείπνο τους αρχηγούς των ταγμάτων και τους ανέθεσε αποστολές. Έστειλε τους εξκουβλιτορες, με τον Σακτίκιο, να επιτεθούν στο βουλγαρικό στρατόπεδο ενώ οι περισσότεροι εισβολείς απουσίαζαν, λεηλατώντας γειτονικές περιοχές. Η επίθεση στέφτηκε με επιτυχία[3], μόλις έλαβαν νέα για την επίθεση οι Βούλγαροι επέστρεψαν και αντιμετώπισαν τους Βυζαντινούς. Ο Σακτικιος πολέμησε γενναία, αλλά τραυματίστηκε στη μάχη στα πόδια όταν το αλογό του κόλλησε στη λάσπη[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Synopsis historiōn, Τόμος 2, Georgius Cedrenus, σελ. 33
  2. John Skylitzes: A Synopsis of Byzantine History, 811–1057: Translation and Notes, σελ. 210
  3. Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός - Ιστορία
  4. Lilie, Ralph-Johannes; Ludwig, Claudia; Zielke, Beate et al. (2013). «#26964 Saktikes». Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit Online. Berlim-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften: Nach Vorarbeiten F. Winkelmanns erstellt