Σίλβεστρος (Στόιτσεβ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίλβεστρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Μαΐου 1980
Οδησσός
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΘεολογική Ακαδημία της Μόσχας
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςd:Q101820796
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Επίσκοπος Σίλβεστρος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Νικολάεβιτς Στόιτσεβ) είναι Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με τον τίτλο της Επισκοπής Μπιλογορότγκας και Βικάριος της Μητροπόλεως του Κιέβου.

Από 21 Δεκεμβρίου 2017 είναι Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και από 5 Ιανουαρίου 2018 Διοικητής του νοτιοανατολικού Βικαριάτου του Κιέβου.

Εορτάζει την 15η Ιανουαρίου (Αγίου Σιλβέστρου πάπα Ρώμης).

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1980 στην Οδησσό της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας από οικογένεια εργαζομένων.

Από το 1986 έως το 1997 σπούδασε στο 125o  σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.

Το 1998 εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο της Οδησσού, από το οποίο αποφοίτησε το 2002.

Το 2005 εισήλθε στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Κατόπιν, προσλήφθηκε στη Θεολογική Ακαδημία και στο Σεμινάριο του Κιέβου.

Από το 2006 έως το 2007 παρέδωσε θεολογικά μαθήματα στη Σχολή Ψυχολογίας του Ρωσικού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου «Αποστόλος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Εκάρη μοναχός από τον Αρχιεπίσκοπο του Μπορισπόλ Αντώνιο (Πακάνιτς) στις 2 Απριλίου 2009, λαμβάνοντας το όνομα Σίλβεστρος προς τιμήν του Αγίου Σιλβέστρου, πάπα της Ρώμης. 11 Απριλίου 2009 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο (Σαμποδάν) και 21 Μαΐου 2009 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο του Μπορισπόλ  Αντώνιο. Την ημέρα της Πεντηκοστής 2009, του απονεμήθηκε ο επιστήθιος σταυρός. 13 Δεκεμβρίου 2009 προήχθη στον βαθμό του ηγουμένου .

Από το 2008 έως το 2017 διετέλεσε υπεύθυνος συντάκτης της επίσημης ιστοσελίδας της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και επιμελητής του φοιτητικού περιοδικού «Ακαδημαϊκός Χρονογράφος».

26 Απριλίου 2010 υποστήριξε την διατριβή του με θέμα: «Θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις του M. M. Ταρέεφ».

1 Μαΐου 2013 προήχθη στο βαθμό του αρχιμανδρίτη.

23 Οκτωβρίου 2014 συμπεριλήφθηκε στο διασυνοδικό συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

Από το 2013 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2017 κατείχε τη θέση του αντιπρύτανη και υπεύθυνος των μεθόδων διδασκαλίας που εφαρμόζονταν στην Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου.

Είναι μέλος της Θεολογικής και Κανονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Από το 2014 είναι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Αγιοκατατάξεων της Μητρόπολης Κιέβου.

Αρχιεροσύνη'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

21 Δεκεμβρίου 2017 κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, διορίστηκε Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου και εξελέγη Επίσκοπος Μπιλογορότγκας, Βικάριος της Μητροπόλεως Κιέβου.

23 Δεκεμβρίου 2017 στον Ιερό Ναό  των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου, της Λαύρας των Σπηλαίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου έδωσε την διαβεβαίωση του ως Επισκόπου.

24 Δεκεμβρίου 2017 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπιλογορότγκας, από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο (Μπερεζόφσκι) στον Ιερό Ναό  των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου, της Λαύρας των Σπηλαίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου. Στην εις επίσκοπον χειροτονία του συμμετείχαν: ο Διοικητής της Λαύρας Σπηλαίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου, ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνομπίλ Παυλος (Λέμπιδ), πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Μητροπολίτης Λουγκάνσκ και Αλτσέβσκ Μητροφάνης (Γιουρτσούκ), ο Μητροπολίτης Μπορισπόλκαι Μπροβάρυ Αντώνιος (Πακάνιτς), Πρωτοσυγκελλεύων της Επαρχίας Κιέβου, ο Αρχιεπίσκοπος Λβιβ, Γαλιτσίνα Φιλάρετος (Κουτσερόφ), ο Αρχιεπίσκοπος Μπόγιαρκας Θεοδόσιος (Σνιγιρέβ), ο Επίσκοπος Μπερδάνσκι και Πριμόρσκι Εφραίμ (Γιάρινκο),  ο Επίσκοπος Μποροδάνκας Βαρσανούφιος (Στόλαρ), ο Επίσκοπος  Βοζνεσένσκι και Περβομάισκι Αλέξης (Σπάκοφ), ο Επίσκοπος Γιούζνενσκι Διόδορος (Βασιλτσούκ), ο Επίσκοπος Γκοστομέλσκι Τύχων (Σοφιτσούκ) και ο Επίσκοπος Μπαρισέβσκι Βικτορος (Κοτσάμπα).

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Δογματική θεολογία. Εγχειρίδιο για τη Β΄ τάξη του θεολογικού σεμιναρίου. Κ., 2016. σσ. 240
  2. Ο χειροτονητήριος λογος του αρχιμανδρίτη Σιλβέστρ Στόιτσεβ κατα την εις Επίσκοπο Μπιλογορότγκας χειροτονία του.
  3. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Συζήτηση μεταξύ των καθηγητών Γ. Α. Κουλακόβσκι και Μ. Γ. Κοβαλνίτσκι σχετικά με τις νομικές πτυχές της σχέσης των ρωμαικών αρχών με τους χριστιανούς πριν από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων. Εργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου. Νο. 19
  4. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Κήρυγμα κατά την εόρτιο ημέρα της μνήμης του Οσιού πατρος ημών Νεστόρου του Χρονογράφου  και όλων των Αγίων της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου. Εργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου. Νο. 20
  5. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Προβλήματα του ημερολογίου των Εκκλησιών: παρελθόν και παρόν. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα. 1 (371).
  6. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Σχετικά με το διάσημο κριτικό του Χριστιανισμού Ουμπέρτο Έκο.
  7. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Τι είναι η δαιμονοληψία και πώς να την αναγνωρίσετε.
  8. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Passio: να υπηρετούμε ή να μην υπηρετούμε;
  9. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Μη δημοφιλείς συμβουλές για την "προχωρημένη" νεολαία.
  10. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, είπε γιατί οι ορθόδοξοι εχουνε αναγκη στην φιλοσοφία.
  11. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, ανταποκρίθηκε στην κριτική περί του ιδρυτή και ουράνιου προστάτη των Πνευματικών Σχολείων του Κιέβου.
  12. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε ΜΜΕ.
  13. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Πώς ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς από έναν λαμπρό αριστοκράτη μετατράπηκε σε Αρχιεπίσκοπο και θεολόγο;
  14. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ποιοι είναι οι άγγελοι; Ορθόδοξη αγγελολογία.
  15. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ρωσική Θεολογική Σχολή: μια προσπάθεια επιστημονικής ταξινόμησης.
  16. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ποιοι είναι οι Γωγ και Μαγωγ; Για ποιους λόγους έχουν γίνει τόσο διάσημοι;
  17. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Πόσα ονόματα έχει ο Κύριος;
  18. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Τι σχέση έχει η μάρτυρας Τατιάνα με τους φοιτητές ή πώς να μην φοβάσαι τη εξεταστική.
  19. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Οι βίοι των αγίων: ποιος συνθέτει και πώς;
  20. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Σχετικά με την κρίση του Θεού για τους μη χριστιανούς. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, 1 (395), Ιανουάριος 2016.
  21. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. "Γενεά google" και άγιος Φιλάρετος ή πως να αγωνιζεσαι με την τεμπελιά.
  22. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ποιοί θα βρεθούνε στην τελική κρίση;
  23. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί να παρακολουθήσετε τον κανόνα του Ανδρέα της Κρήτης και να κάνετε μεγάλες μετάνιες;
  24. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας: τί πρέπει να ξέρετε, πόσο συχνά μπορείτε να μεταλάβετε, τί αποτελεί το εμπόδιο;
  25. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Βάπτισμα: Τί γίνεται κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου, ποιός μπορεί να συμμετάσχει, ποιός δεν μπορεί να είναι ο ανάδοχος;
  26. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. «Θεολογία για όλους», φιλοξενούμενος του φεστιβάλ της Ορθοδόξης νεολαίας αρχιμανδρίτης Σίλβεστρος Στόιτσεβ.
  27. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Μπορεί μια γυναίκα να είναι κληρικός σε μια εκκλησία;
  28. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ποια είναι η έννοια της ζωής, πώς να βρουμε τον σκοπό της.
  29. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Είναι η θεολογία χάσιμο χρόνου;
  30. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Περί αγνωσίας της γνοριζομένης εικόνας του Θεού.
  31. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό; Σχετικά με την προδοσία του Ιούδα του Ισκαριώτη.
  32. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ο Θεός πέθανε. Γιατί, έτσι σωζόμαστε· όχι με άλλο τρόπο.
  33. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί ο Χριστός κατέβηκε στον Άδη.
  34. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί υπάρχει ο θάνατος, αφού ο Άδης έχει καταπατηθεί; Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν;
  35. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Πώς να προσευχηθούμε, σύμφωνα με προσευχητάριο ή με δικά μας λόγια; Ποιά είναι η διαφορά;
  36. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Μας ενδιαφέρει η κοινή γνώμη των σύγχρονων χριστιανών; Την αγνοούμε ή την ακούμε;
  37. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Είναι δυνατον να αποτεφρώνουμε έναν αποθανόντα συγγενή;
  38. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Ποιά είναι η έννοια της ζωής; Πώς θα ξέρουμε τον προορισμό μας;
  39. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Σχετικά με τη δομή της Εκκλησίας. Τί μας κάνει χριστιανούς, σε ποιά εκκλησία ανήκουμε;
  40. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Θεολογική μελέτη της σχέσης μεταξύ Αδάμ και Εύας. Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα;
  41. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Γιατί ο Θεός είναι Τριάδα; Σχετικά με την τριπλή δράση του Θεού στον κόσμο.
  42. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, αρχιμανδρίτης. Το σπίτι στο οποίο ζούμε.
  43. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Μυροφόροι: να προσεγγίσουμε το ιδανικό.
  44. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Φέρνοντας το σταυρό και ακολουθώντας τον Χριστό.
  45. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Ο λαός του Θεού και τα είδωλα της εποχής μας.
  46. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. "Τα έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου είναι το πρόσωπο μιας εποχής"
  47. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Δώρο για την επέτειο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού "Τα έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου".
  48. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Κριτική: τα έργα του Θεολογικού Σεμιναρίου του Νίζνι Νόβγκοροντ. Συλλογή έργων δασκάλων και μαθητών. Εκδοση 6. Νίζνι Νόβγκοροντ, 2008. σσ. 512.
  49. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Με την εμφάνιση του φοιτητικού επιστημονικού κύκλου δημιουργήθηκε μία ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τον ενθουσιασμό.
  50. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Διαφωνίες σχετικά με το ΑΦΜ: τί πρέπει να φοβηθείτε περισσότερο.
  51. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Βιος και Θεολογία του Μιχαήλ Ταρέεφ
  52. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης των μυστηρίων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κίεβου και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  53. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. «Νύμφη Ανύμφευτε». Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα,  Νο 7 (281).
  54. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. «Χαίρε, Σταυρέ του Κυρίου»! Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, Νο 6 (304).
  55. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. "Το έδωσα σε ΄σας για το βωμό." Η Αγία Γραφή και οι Άγιοι Πατέρες για τη χρήση του αίματος για φαγητό. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, Νο 8 (306).
  56. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Η νηστεία το Σάββατο για χάρη αγώνα. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, Νο 5 (279).
  57. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Σχετικά με την εγκυρότητα των μυστηρίων σε άλλες θρησκείες. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, Νο 6 (328).
  58. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Οι παραδόσεις της αποστολικής πίστης, ή τι είναι στυλος και εδραίωμα της αλήθειας. Εκκλησιαστική Ορθόδοξη εφημερίδα, Νο 6 (280).
  59. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. "Νέα Θεολογία" του Καθηγητή M. M. Ταρέεφ. Έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Νο 12.
  60. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Η διδασκαλία του καθηγητή M. M. Ταρέεφ περί της κένωσης. Έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Νο 13.
  61. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Κριτική: Σίλβεστρος Σιρόπουλος, Αναμνήσεις για την Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439), 12 τόμοι, Αγια Πετρούπολη, 2010. Εργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Νο 14.
  62. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Από την ιστορία των θεολογικών συζητήσεων: καθηγητές Μ. Μ. Ταρέεφ και Δ. Ι. Μπογκντασέφσκυ. Έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Νο 16.
  63. Σίλβεστρος Στόιτσεβ, ηγούμενος. Το ζήτημα της δυτικής επιρροής στη θεολογική κληρονομιά του Αγίου Πέτρου του Τάφου. Έργα της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Νο 17.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παράσημο του οσίου Νεστόρου του Χρονογράφου (2010).
  2. Παράσημο του αγίου Πετρου του Τάφου (2015).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, διορίστηκε ως διοικητης  του νοτιοανατολικού βικαριάτου του Κιέβου.
  2. Πρακτικά της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της 23ης Οκτωβρίου 2014, αριθμός περιοδικού 91.
  3. http://www.pravmir.ru/zhurnalyi-zasedaniya-svyashhennogo-sinoda-ukrainskoy-pravoslavnoy-tserkvi-ot-21-dekabrya-2017-goda/
  4. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος τέλεσε την χειροτονία του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου σε επίσκοπος της Μπιλογορότγκας, Βικάριο της Μητροπόλεως του Κιέβου.
  5. Εγχειρίδιο για τη δογματική θεολογία δημοσιεύεται στην Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου. Ορθόδοξη ζωή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]