Σίδουσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σίδουσσα ( αρχαία ελληνικά: Σίδουσσα‎‎ ή Σιδούσση) ήταν μια μικρή πόλη της Ιωνίας, που ανήκε στην επικράτεια των Ερυθρών, σημειώθηκε από τον Θουκυδίδη ως ένα ισχυρό μέρος, όπως το Πτελεούχο . Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το περιγράφει ως ένα νησί στα ανοικτά των ακτών των Ερυθρών. [1] Είναι πιθανό ότι ο τόπος έφερε επίσης το όνομα Σιδοῦς, καθώς ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει μια πόλη με αυτό το όνομα στο έδαφος των Ερυθρών. [2]

Η Σίδουσσα ήταν μέλος της Συμμαχίας της Δήλου αφού αναφέρεται σε αφιερώματα στην Αθήνα τουλάχιστον μεταξύ των ετών 450/49 και 430/29 Π.Χ. [3]

Ο Θουκυδίδης την τοποθετεί στο έδαφος των Ερυθραίων και αναφέρει ότι, όπως και η Πτελεούσα, ήταν ένα οχυρό μέρος που χρησιμοποιήθηκε από τον αθηναϊκό στρατό υπό τη διοίκηση του Λέοντα και του Διομήδωνα για να επιτεθεί σε θέσεις στη Χίο το έτος 412 π.Χ.

Η τοποθεσία των Σιδουσσών γίνεται προσωρινά αποδεκτή στη Büyük Ada . [4] [5]

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλίνιος. «Φυσική Ιστορία». Φυσική Ιστορία. 5.38. 
  2. (Αρχαία Ελληνικά) Στέφανος ο Βυζάντιος. «Εθνικά». Εθνικά. s.v. Σιδοῦς. 
  3. Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). «Ionia». An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. σελίδες 1098–1099. ISBN 0-19-814099-1. 
  4. (Αγγλικά) Talbert, Richard, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. σελ. 56, καθώς και συνοδευτικές σημειώσεις καταλόγου. 
  5. (Αγγλικά) Lund University. «Digital Atlas of the Roman Empire». Digital Atlas of the Roman Empire. http://dare.ht.lu.se/places/41130.html. 

 Το συγκεκριμένο λήμμα περιλαμβάνει περιεχόμενο από πηγή, η οποία αποτελεί, πλέον, κοινό κτήμα
(Αγγλικά) Smith, William, επιμ. (1854–1857). «Sidussa». Dictionary of Greek and Roman Geography. Λονδίνο: John Murray.