Σένγκεν (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Σένγκεν

Το Σένγκεν είναι μια μικρή πόλη στο νότιο ανατολικό Λουξεμβούργο. Είναι γνωστή επειδή εκεί υπογράφηκε το 1985 η Συμφωνία Σένγκεν και το 1990 η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική συμφωνία.

Το Σένγκεν είναι χτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Μοζέλλα και μαζί με τα χωριά Ρέμερσεν και Βιντράνγκε, αποτελεί το δήμο Σένγκεν, που έχει πληθυσμό 4.223 κατοίκους και έκταση 31,42 χιλ2. Μολονότι ο μεγαλύτερος οικισμός του δήμου είναι το Ρέμερσεν (του οποίου το όνομα έφερε αρχικά ο δήμος), ο δήμος μετονομάστηκε σε δήμο Σένγκεν το 2006 καθώς το Σένγκεν ήταν πιο γνωστό λόγω των συμφωνιών του 1985 και του 1990.

Στην πόλη Σένγκεν βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Μουσείο, που εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουνίου 2010. Σε έναν εκθεσιακό χώρο 200 μ2 οι επισκέπτες ενημερώνονται σε τρεις γλώσσες για τις ομώνυμες συνθήκες που οδήγησαν σε κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών που τις έχουν υπογράψει και μπορούν να δουν φωτογραφίες και βίντεο από την υπογραφή των συνθηκών.

Το Κάστρο του Σένγκεν

Το Κάστρο του Σένγκεν χτίστηκε γύρω στο 1390 αλλά ανακατασκευάστηκε πλήρως τον 19ο αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]