Σάντα Φραντσέσκα Ρομάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°53′28.20″N 12°29′19.90″E / 41.8911667°N 12.4888611°E / 41.8911667; 12.4888611

Σάντα Φραντσέσκα Ρομάνα
Χάρτης
Είδοςελάσσονα βασιλική[1] και εκκλησία
Αρχιτεκτονικήρομανική αρχιτεκτονική
Διεύθυνσηpiazza Santa Francesca Romana, 4 - Roma[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′28″N 12°29′19″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[2]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική επισκοπή της Ρώμης
Διοικητική υπαγωγήΡώμη[1]
ΤοποθεσίαCampitelli
ΧώραΙταλία[1]
Έναρξη κατασκευής9ος αιώνας
ΑρχιτέκτοναςCarlo Lombardi
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Σάντα Φραντσέσκα Ρομάνα, (ιταλ. Santa Francesca Romana) γνωστή επίσης με το όνομα Σάντα Μαρία Νόβα, είναι ναός της Ρώμης, χτισμένος τον 9ο αιώνα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, εκεί όπου βρισκόταν ένα ορατόριο από τον Πάπα Παύλο Α'. Το δεύτερο μισό του 10ο αιώνα ανακαινίστηκε και διευρύνθηκε λαμβάνοντας το όνομα Σάντα Μαρία Νόβα (σημαίνει Νέα Αγία Μαρία), ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Φόρουμ που είναι αφιερωμένη στην Παρθένο, τη Σάντα Μαρία Αντίκουα (σημαίνει Αρχαία Αγία Μαρία). Μια νέα μεγάλη ανακαίνιση έλαβε χώρα το 12ο αιώνα, οπότε χτίστηκε το καμπαναριό και διακοσμήθηκε η κόγχη. Το 15ο αιώνα ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Φραγκίσκη της Ρώμης, της οποίας τα λείψανα αναπαύονται στην κρύπτη. Γύρω στο 1600 ο ναός ανακαινίστηκε σε στυλ Μπαρόκ κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Παύλου Ε'.

Περιγραφή του Ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσοψη αποτελεί έργο του Κάρλο Λομπάρντι (1615). Το εσωτερικό αποτελείται από ένα μοναδικό κλίτος με πλευρικά παρεκκλήσια. Η οροφή έχει κατασκευαστεί επίσης σύμφωνα με σχέδια του Λομπάρντι. Στο τέλος του κλίτους βρίσκεται ένα σύμπλεγμα γλυπτών σχεδιασμένο από τον Μπερνίνι (164449), ενώ κάτω από το εικονοστάσι το άγαλμα της «Αγίας Φραγκίσκης με τον Άγγελο» από τον Τζοζουέ Μέλι (1866). Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Πάπα Γρηγορίου ΙΑ'. Επίσης στα πλάγια βρίσκεται το «Μαρτύριο του Αγίου Νεμέζιο και των συντρόφων του» του Ντομένικο Μαρία Κανούτι (1684), ενώ στην κόγχη η «Παναγία με το Βρέφος και Άγιοι» που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Στην αψίδα απαντώνται μορφές προφητών από των Τσέζαρε Μακάρι (1870). Στο πρώτο παρεκκλήσι αριστερά βρίσκεται η «Γέννηση» από τον Κάρλο Μαράτα και ο «Ευλογημένος Τολομέι και ο Διάβολος» που αποδίδεται στον Κανούτι. Η κρύπτη όπου βρίσκονται τα λείψανα της Αγίας Φραγκίσκης διακοσμήθηκε το 1868 από τον Αντρέα Μπιζόρι Βίτσι. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, του πρώτου μισού του 5ου αιώνα που προέρχεται από τη Σάντα Μαρία Αντίκουα.

Θρύλοι και παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχαίο ορατόριο πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η τωρινή εκκλησία κατασκευάστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με ένα θρύλο πέθανε ο Σίμων ο Μάγος. Σύμφωνα με μια αφήγηση, ο άνθρωπος αυτός, για να αποδείξει ότι διέθετε μεγαλύτερη δύναμη από τους Αποστόλους αυτοϋπνωτίστηκε και άρχισε να αιωρείται πάνω από την Αγορά. Ενώ βρισκόταν ακόμη στον αέρα, ο Πέτρος και ο Παύλος γονάτισαν κι άρχισαν να προσεύχονται στο Θεό να φανερώσει ποιος ήταν ο Παντοκράτορας. Τότε ο Σίμων έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα. Μέσα στην εκκλησία εκτίθεται μια πλάκα με τα αποτυπώματα, που λέγεται πως σχηματίστηκαν από τα γόνατα των δύο Αγίων ενώ προσεύχονταν.

Κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου, μέρα αφιερωμένη στην Αγία Φραγκίσκη, οι θρησκευόμενοι οδηγοί της Ρώμης προσπαθούν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους όσο πιο κοντά γίνεται στο ναό. Ο σκοπός του παράξενου αυτού προσκυνήματος είναι να ευλογήσει τα οχήματά τους η Αγία, που είναι προστάτιδα των οδηγών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ρώμη», από τη σειρά Οδηγοί του Κόσμου, εκδ. Καθημερινή, Dorling Kindersley
  • www.romecity.it (ιταλικά)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 dati.beniculturali.it.
  2. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.