Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σάντα Κρους ντελ Ισλότε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°47′09″N 75°51′33″W / 9.785946°N 75.859083°W / 9.785946; -75.859083

Σάντα Κρους ντελ Ισλότε
Santa Cruz del Islote
Πάνω: Άποψη του νησιού
Κάτω: Ο χάρτης του.
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΣαν Μπερνάρδο
Χερσαία έκταση0,012 km2
Χώρα
ΔιαμέρισμαΣούκρε
Δημογραφικά
Πληθυσμός1.247
Πυκνότητα103,917 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σάντα Κρους ντελ Ισλότε (Santa Cruz del Islote) είναι μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κολομβίας. Έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή καθώς θεωρείται το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του κόσμου, αφού έχει έκταση μόλις 0,012 τετραγωνικά χιλιόμετρα (12 στρέμματα), ενώ ο πληθυσμός του φτάνει σχεδόν τους 1.250 κατοίκους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 104.200 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (104 κατοίκους ανά στρέμμα).

Το νησί ανήκει στο αρχιπέλαγος του Σαν Μπερνάρδο, το οποίο βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα και πολύ κοντά στις βόρειες ακτές της Κολομβίας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα νησιά Τιντιπάν και Μούκουρα, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα σε έκταση (γίνεται εύκολα αντιληπτό στον παρακάτω χάρτη) αλλά διαθέτουν λιγότερο πληθυσμό.

Η θέση του νησιού (πάνω αριστερά) στο αρχιπέλαγος του Σαν Μπερνάρδο.

Γενικές πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κατοικίες (καλύβες και χτιστά σπίτια) καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την έκταση του νησιού, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τη θάλασσα. Μοναδική βλάστηση αποτελούν τα ελάχιστα δέντρα που έχουν απομείνει, ενώ μία κεντρική πλατεία συγκεντρώνει τις βασικές δραστηριότητες των κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο από το λιμάνι της πόλης Τολού. Η μετακίνηση από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο γίνεται με τα πόδια αλλά και με βάρκες μέσω θαλάσσης.

Το νησί διαθέτει μόνο ένα ξενοδοχείο για τους επισκέπτες που συγκεντρώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί, καθώς και ένα κέντρο υγείας και ελάχιστα μικρά μαγαζιά. Δεν λειτουργούν υπηρεσίες και καταστήματα, κάτι που αναγκάζει αρκετούς από τους ντόπιους να μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα για να εργαστούν. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι μαθητές, οι οποίοι, λόγω έλλειψης σχολείου, επισκέπτονται κοντινές περιοχές για ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Επιπλέον, το νησί δεν διαθέτει κοιμητήριο ή χώρους αναψυχής και έτσι η μετακίνηση σε γειτονικά νησιά κρίνεται πολλές φορές αναγκαία.

Φωτογραφικό υλικό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]