Ρόανοκ (πλοίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Ρόανοκ χαρακτηρίσθηκε νεότερος πρωτοποριακός τύπος ελαφρού καταδρομικού από το ομώνυμο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ του οποίου ο κύριος οπλισμός είναι "διπλής ενεργείας", όπως χαρακτηρίστηκε, δηλαδή είναι κατάλληλος και για βολές επιφανείας και για αντιαεροπορικές.

Το Ρόανοκ καθελκύστηκε στις 16 Ιουνίου του 1947 και η ολοκλήρωση του εξοπλισμού του ένα χρόνο μετά. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος αυτού τύπου πλοίου ήταν τα εξής:

Εκτόπισμα: 14.700 τόνοι
Οπλισμός: 12 πυροβόλα των 152 χιλ. διπλής ενεργείας διατεταγμένα σε 6 δίδυμους πύργους κατά τον διαμήκη άξονα, (3 προς πρώρα και 3 προς πρύμνη), 12 αυτοματικά αντιαεροπορικά πυροβόλα των 76 χιλ. σε 6 δίδυμους κιλλίβαντες και 68 αυτοματικά πυροβόλα των 40 χιλ. σε τετράδυμους κιλλίβαντες. Στα πυροβόλα των 152 χιλ. εισήλθε ένας νέος τύπος μηχανισμού αυτόματης τροφοδοσίας με συνέπεια την μεγάλη ταχυβολία.
Πρόωση: Το προωστήριο σύστημα του πλοίου αυτού αποτελούν 4 στροβιλοκίνητες ατμομηχανές ιπποδύναμης 120.000 ίππων παρέχοντας έτσι ταχύτητα στο πλοίο μεγαλύτερη από 32 κόμβους.

Τα καταδρομικά πλοία του τύπου αυτού λόγω του μεγάλου όγκου (δύναμης) του αντιαεροπορικού πυρός και κυρίως επειδή μπορούν να βάλλουν με τον κύριο οπλισμό τους προσβάλλοντα από μεγάλο ύψος βομβαρδιστικά κρίθηκαν αναγκαία για την συνοδεία αεροπλανοφόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο κατάλληλα και για καταδρομικές αποστολές εναντίον πλοίων επιφανείας.