Ρούσα Δ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρούσα Δ΄
Σφραγίδα του Ρούσα Δ΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος585 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΟυραρτού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΡούσα Γ΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ουραρτού (629 π.Χ.–615 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρούσα Δ΄ (πέθανε το 585 π.Χ.) ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των Ουραρτίων (590 π.Χ.-585 π.Χ.), γιος του Ρούσα Γ΄, μικρότερος αδελφός και διάδοχος του Σαρντούρι Δ΄.[1] Το όνομα του καταγράφεται σε μια μεγάλη σειρά από πινακίδες που βρέθηκαν στο Καρμίρ Μπλουρ κοντά στο Γιερεβάν στην Αρμενία, έχουν και την βασιλική του σφραγίδα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο για τον ίδιο, το βασίλειο του διαλύθηκε μετά από συντονισμένες επιθέσεις που έκαναν Ασσύριοι, Μήδοι και Σκύθες. Ο Ασσύριος βασιλιάς Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄ κατέστρεψε το "κάστρο του Ρούσα", τα ερείπια του ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κάτω από την Λίμνη Βαν στην Τουρκία. Το όνομα του καταγράφει επίσης ο εθνικός ιστορικός των Αρμενίων Μοβσές Χορενατσί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Գ. Ղափանցյան, Ուրարտուի պատմությունը, Yerevan, 1940, σσ. 143–152 (Στα Αρμενικά)
  • Пиотровский Б. Б., Ванское царство (Урарту), Moscow, 1959 (Στα Ρωσικά)
  • Арутюнян Н. В., Биайнили (Урарту), Published by Academy of Sciences of Armenian SSR, Yerevan, 1970 (Στα Ρωσικά)
  • Арутюнян Н. В., Некоторые вопросы последнего периода истории Урарту // Древний Восток, Published by Academy of Sciences of Armenian SSR, Yerevan, No. 2, 1976 (Στα Ρωσικά)
  • Дьяконов И. М., Последние годы Урартского государства по ассиро-вавилонским источникам // Вестник Древней Истории, No 2, 1951 (Στα Ρωσικά)