Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ροχαλητό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται από τις ταλαντώσεις των ιστών της αναπνευστικής οδού, ως αποτέλεσμα μερικής απόφραξης της αναπνευστικής οδού. Ερευνητές έχουν καταγράψει ροχαλητό που ο ήχος του έφτανε τα 80 ντεσιμπέλ, κάτι ανάλογο με το θόρυβο που κάνει ένα κομπρεσέρ όταν σπάει το πεζοδρόμιο.

Έχει βρεθεί ότι ο αριθμός των αντρών που ροχαλίζουν είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών. Αυτοί που ροχαλίζουν πιο έντονα συνήθως κοιμούνται βαθιά.

Όμως φαίνεται ότι το ροχαλητό μειώνεται τη στιγμή που αρχίζει το όνειρο.

Αιτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν κάποιος κοιμάται ανάσκελα η γλώσσα και το σαγόνι του γέρνουν λίγο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού να καλυφθεί μερικώς. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπαίνει με δυσκολία ο αέρας από τη μύτη στους πνεύμονες και έτσι αναπνέει κυρίως από το στόμα. Ο εισερχόμενος αέρας κάνει τον ιστό του μαλακού ουρανίσκου να πάλλεται, παράγοντας έναν ελαφρύ ήχο ροχαλητού. Όσο περισσότερο κάποιος αναπνέει από το στόμα, τόσο περισσότερο θα στεγνώνουν οι ιστοί και ο ήχος όλο και θα δυναμώνει.

Οτιδήποτε δυσκολεύει την αναπνοή μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό, έστω και προσωρινά. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι κρυολόγημα και αλλεργίες.

Ορισμένες φορές μπορεί να είναι και σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος, της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα που σταματάει την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα ή και λεπτά ενώ κάποιος κοιμάται. Όταν τελικά παίρνει ανάσα, ο θόρυβος βγαίνει σαν ένα εκρηκτικό ροχαλητό.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; πλανήτης γη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]