Ρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ρου είναι μαγειρεμένο μείγμα λιπαρής ουσίας και αλευριού το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για το δέσιμο σαλτσών και σούπας. Παρασκευάζεται βάζοντας τη λιπαρή ουσία να ζεσταθεί και στη συνέχεια προσθέτοντας ίση ποσότητα αλευριού. Περίπου 120 γραμμάρια ρου χρησιμοποιούνται για να δέσουν 1 λίτρο υγρού.

Είδη και χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λευκό ρου

Το λευκό ρου το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ανοιχτόχρωμες σάλτσες[1] και σούπες. Χρειάζεται περίπου 3 λεπτά ψήσιμο και το χαρακτηριστικό του είναι ότι μυρίζει σαν ζύμη.

Το ξανθό ρου το οποίο χρησιμοποιείται για σάλτσες και σούπες παρόμοιου χρωματισμού. Χρειάζεται περίπου 6 έως 7 λεπτά ψήσιμο και το χαρακτηριστικό του είναι ότι το άρωμά του θυμίζει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Το σκούρο ρου το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για σκουρόχρωμες σάλτσες. Χρειάζεται περίπου 11 έως 14 λεπτά ψήσιμο και η ικανότητα σταθεροποίησης του, είναι 30% λιγότερο ισχυρή από την αντίστοιχη του λευκού ρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «roux Definition» (στα αγγλικά). roux Definition. http://dictionary.cambridge.org/us/dictionary/english/roux. Ανακτήθηκε στις 2017-02-18.