Ρον Τέρνερ
Ο Ρον Τέρνερ (Ronald ‘Ron’ Turner, Νόργουιτς, Αγγλία, 3 Αυγούστου 1922 – 19 Δεκεμβρίου 1998) ήταν Άγγλος συγγραφέας, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς[1]. Οι πιο αξιοσημείωτες δημιουργίες του αναφέρονται στις σειρές The Daleks και Thunderbirds. Συνεργάστηκε κυρίως με τη βρετανική εκδοτική εταιρεία Amalgamated Press/Fleetway. Φιλοτέχνησε εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών. Στην Ελλάδα οι πιο δημοφιλείς σειρές του ήταν Τα Τιγράκια (The Tigers) και το Σπίνμπολ.
Τα πρώτα χρόνια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Τέρνερ έδειξε από μικρή ηλικία την προτίμησή του για τις σειρές επιστημονικής φαντασίας. Ιδιαίτερα τον προσέλκυσαν τα έργα των H.G. Wells, Edgar Rice Burroughs, Jules Verne, Alex Raymond κ.α. To 1936 προσλήφθηκε σαν μαθητευόμενος στον Λονδρέζικο καλλιτεχνικό οργανισμό Odhams, όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων. Δύο χρόνια μετά ξεκίνησε να εργάζεται σαν συνεργάτης του περιοδικού Modern Wonder, αλλά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ανέκοψε η έκρηξη του Β’ παγκόσμιου πολέμου, όπου και υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας.
Μετά τον πόλεμο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ο Τέρνερ επέστρεψε στην καλλιτεχνική του απασχόληση, φιλοτεχνώντας, μεταξύ άλλων, πολλά εξώφυλλα. Καθώς είχε γίνει ήδη γνωστός, δέχτηκε προτάσεις συνεργασίας και από άλλους εκδοτικούς οίκους. Το 1953 αποχώρησε από την Odhams και ξεκίνησε να εργάζεται πλέον σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Φιλοδοξία του ήταν η δημιουργία ενός δικού του κόμικ στριπ, παρόμοιο με τη δουλειά του εικονογράφου Frank Hampson, τον οποίο και θαύμαζε.
Δεκαετία 1960
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ενώ ποτέ δεν εγκατέλειψε την εικονογράφηση εξώφυλλων, ο Τέρνερ στράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην παραγωγή πινάκων για την εταιρεία Craftmaster. Το 1965 του προτάθηκε να αναλάβει μία σειρά στα πρότυπα του Stingray (του Gerry Anderson) κι ο Τέρνερ ανέλαβε έτσι τον Ιανουάριο του 1966 τη συνέχεια του έγχρωμου στριπ The Daleks, με επιρροές από την τηλεοπτική σειρά Doctor Who[2], αντικαθιστώντας τον Richard E. Jennings. Επίσης διαδέχτηκε τον Carlos Cruz στη σειρά Robot Builders του βρετανικού περιοδικού Tiger and Hurricane.
Δεκαετία 1970s
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στα ‘70ς ο Τέρνερ συνεργάστηκε με το νεανικό περιοδικό Whizzer and Chips, για λογαριασμό του οποίου σχεδίασε τις σειρές Wonder-car, Danny Drew’s Dialling Man, Archie’s Angels, ενώ στο περιοδικό του οργανισμού IPC Media, TV21, σχεδίασε τη σειρά Star Trek, εμπνευσμένη από το ομώνυμο τηλεοπτικό σίριαλ. Παράλληλα επέκτεινε την επαγγελματική του συνεργασία με τον Gerry Anderson στη σειρά Thunderbirds. Στα τέλη της δεκαετίας φιλοτέχνησε μερικές ιστορίες της σειράς Judge Dredd για το περιοδικό 2000 A.D., ενώ διακρίθηκε ιδιαίτερα στη σειρά The Spinball Slaves του περιοδικού Action, που ήταν η συνέχεια των σειρών Death Game 1999 (βασισμένης στο κινηματογραφικό έργο του 1975, Rollerball) και Spinball. Ο Τέρνερ ήταν ο καλλιτέχνης και της μετονομασίας της σειράς σε The Spinball Wars, την οποία παρουσίασε το νέο περιοδικό Battle Action. Επίσης ο Τέρνερ συνεισέφερε και στην επανεμφάνιση της σειράς Rick Random για το περιοδικό 2000 A.D.
Δεκαετία 1980
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όταν το περιοδικό Battle Action μετονομάστηκε σε Battle Action Force, ο Τέρνερ ανέλαβε την εικονογράφηση των περισσοτέρων από τις σειρές που περιείχε αυτό. Όμως ξεκίνησε και μία νέα σειρά, με τίτλο Journey to the Stars, για το νέο περιοδικό Speed. Δουλειές του δημοσιεύθηκαν και στα περιοδικά War και Battle Picture Library όμως η σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος του κοινού για τις εικονογραφημένες σειρές τον οδήγησαν στην απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί, καθώς το 1984 ήταν ήδη 62 ετών. Εντούτοις, περιστασιακά εργάστηκε και στη συνέχεια για μία μικρή εκδοτική επιχείρηση, εικονογραφώντας σειρές όπως Nick Hazard και Kalgan the Golden.
Το τέλος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ρον Τέρνερ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, από καρδιακή ανακοπή.
Εργογραφία (στα κόμικς)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- The Amstror Computer (περιοδικό Eagle, 1983)
- Captain Scarlet and the Mysterons (1967 – 1969)
- The Champions (1969)
- The Daleks (περιοδικά TV Century 21, 1966-67 και Doctor Who Magazine, 1997)
- FireballXL5 (1966)
- Joe 90 (1968-69)
- Judge Dredd (2000 A.D., 1977)
- Land of the Giants (1969)
- Rick Random (Super-Detective Library, 1954-1959 και 2000 A.D., 1979)
- Star Trek (1969, 1970)
- Stingray (1965 – 1966)
- Tharg’s Future Shocks (1977)
- Thunderbirds (1966 – 1972)
- Zero-X (1967 – 1969)
Εργογραφία (σε βιβλία)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Into Space with Ace Brave! (1953)
- Joe 90 Puzzle Book (1968)
- Joe 90 Dot to Dot Book (1968)
- Rick Random: Space Detective (2008)
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ron Turner (2000 AD online)
- Ron Turner (British Comics Art)
- Ron Turner ( Lambiek's Comiclopedia)
- Ron Turner (Comic Book DB)
- Ron Turner cover collection (Flickr.com)
- Ron Turner and "Rick Random" profile (Wayback Machine)
- Ron Turner (Internet Speculative Fiction Database)