Ροζάριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροζάριο

Το ροζάριο ή ροδάριο[1] (από το Λατινικό rosarium, «στέμμα από τριαντάφυλλα»), είναι ένα κομμάτι της παράδοσης της Καθολικής Εκκλησίας, αποτελούμενο από μία σειρά χαντρών και ένα μεθοδικό σύστημα προσευχής. Η χρήση του Ροζαρίου συνδυάζει προσευχή και περισυλλογή, ξεκινάει με το Πάτερ Ημών, και μετά ακολουθούν δέκα προσευχές του Χαίρε Μαρία. Κάθε τέτοια ακολουθία είναι γνωστή ως «δεκάδα». Η πλήρης προσευχή του Ροζαρίου περιλαμβάνει την ολοκλήρωση όλων των δεκάδων και μαζί άλλες προσευχές (όπως το Σύμβολο των Αποστόλων κ.ά.).

Το Ροζάριο προσεύχεται και από πιστούς άλλων Χριστιανικών ομολογιών, όπως τους Αγγλικανούς, τους Παλαιοκαθολικούς, τους Διαμαρτυρόμενους και τους Ορθοδόξους.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ στην Αποστολική του Επιστολή (16 Οκτωβρίου 2002) Rosarium Virginis Mariae (το Ροζάριο της Παρθένου Μαρίας), πρότεινε να προστεθούν άλλες πέντε δεκάδες στον παραδοσιακό αριθμό των δεκαπέντε. Έτσι, κάποιοι Καθολικοί λένε είκοσι δεκάδες του Ροζάριου.

Ιστορία του Ροζάριου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προγενέστερες μορφές του σημερινού Ροζάριου, εμφανίζονται στην Καθολική Εκκλησία από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., και αρχικά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το Πάτερ Ημών[1].

Σύμφωνα με την Καθολική Παράδοση, το 1214 η Παναγία έδωσε στον Άγιο Δομήνικο τη βασική μορφή του Ροζαρίου όπως είναι σήμερα.

Το ροζάριο συνδέεται ιδιαίτερα με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου καί την Παναγία της Ναυπάκτου.Την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας ο Πάπας Πίος Ε΄ διέταξε τους μοναχούς να προσευχηθούν στην Παναγία με το ροζάριο να δώσει τη νίκη στους ενωμένους χριστιανούς. Μετά τη Νίκη της Ναυμαχίας η Παναγία της Ναυπάκτου ονομάστηκε Santa Maria del Rozario δηλ. Αγία Μαρία του Ροζαρίου η αλλιώς Madonna di Lepanto del Rozario. Μέχρι καί σήμερα στη Δύση η Παναγία του Ροζαρίου εορτάζεται στις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, καί ολόκληρο το μήνα Οκτώβριο λέγεται με το ροζάριο το Ave Maria (Χαίρε Μαρία) προς τη Θεοτόκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ροζάριο στις ημέρες μας προσεύχεται και από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Μυστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Χαρμόσυνα Μυστήρια
 1. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου από το Γαβριήλ
 2. Η Επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ
 3. Η Γέννηση του Ιησού
 4. Η παρουσίαση του Ιησού στο Ναό
 5. Εύρεση του Ιησού στο Ναό
Τα Οδυνηρά Μυστήρια
 1. Αγωνία Του Ιησού στον Κήπο
 2. Ο Ιησούς μαστιγώνεται στον Πυλώνα
 3. Ο Ιησούς στέφεται με αγκάθια
 4. Ο Ιησούς μεταφέρει το Σταυρό Τoυ
 5. Η Σταύρωση Του Ιησού
Τα Ένδοξα Μυστήρια
 1. Η Ανάσταση Του Ιησού
 2. Η Ανάληψη Του Ιησού
 3. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος την Πεντηκοστή
 4. Η Ανάληψη της Θεοτόκου στον Ουρανό
 5. Η Στέψη της Παναγίας ως Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης
Τα Φωτεινά Μυστήρια
 1. Η Βάπτιση Του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη
 2. Ο Γάμος στην Κανά, ο Χριστός εκδηλώνεται
 3. Η διακήρυξη της Βασιλείας Του Θεού
 4. Η Μεταμόρφωση Του Ιησού
 5. Ο Μυστικός Δείπνος, η Θεία Ευχαριστία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]