Ριχίμουνδ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ριχίμουνδ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος463
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
πολεμιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαking of the Suebi (459–463)

Ο Ριχίμουνδ ή Ρεχίμουνδ, λατιν.: Richimund, Rechimund, (5ος αι.) ήταν ηγέτης των Σουηβών στη Γαλισία από το 457 έως το 464 περίπου. Δεν καταγράφηκε ως βασιλιάς (rex), αν και ο Υδάτιος έγραψε ότι inter Frumarium et Rechimundum oritur de regni potestate dissensio («μεταξύ Φρούμαρ και Ρεχίμουνδ προέκυψε μία διχόνοια για τη δύναμη του βασιλείου»).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 457 οι Σουηβοί χωρίστηκαν σε δύο φατρίες, μία με επικεφαλής τον Μάλδρα, που επιτέθηκε στη Λουζιτανία και μία άλλη με επικεφαλής τον Φράμτα, που παρέμεινε στη Γαλισία. Μετά από μερικούς μήνες διακυβέρνησης, ο Φράμτα απεβίωσε και ο Ρεχίμουνδ εμφανίστηκε ως διάδοχός του. Ενώ είναι πιθανό οι Σουηβοί να ζούσαν κάτω από μία δυαρχία, είναι πιο πιθανό οι δύο φατρίες να παρέμειναν ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Ο τελικός διάδοχος του Μάλδρα, ο Φρούμαρ, δεν περιγράφηκε επίσης ως βασιλιάς, αλλά το 464 περίπου ολόκληρο το έθνος των Σουηβών ενοποιήθηκε υπό έναν βασιλιά, που ονομαζόταν Ρεμίσμουνδ. Προφανώς, ο Ρεχίμουνδ και ο Φρούμαρ είχαν πολεμήσει για τον θρόνο και αμφότεροι είχαν αποκλειστεί, ανοίγοντας το δρόμο για τον Ρεμίσμουνδ. Μερικοί μελετητές έχουν ταυτίσει τον Ρεμίσμουνδ με τον Ρεχίμουνδ, αλλά αυτό φαίνεται τραβηγμένο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thompson, E. A. "The End of Roman Spain: Part II." Nottingham Mediaeval Studies, xxi (1977), pp. 3–31. Reprinted as "The Suevic Kingdom of Galicia" in Romans and Barbarians: The Decline of the Western Empire. Madison: University of Wisconsin Press, 1982. pp. 161–187. (ISBN 0-299-08700-X). See p. 167 for Rechimund.