Ρεύμα Χούμπολτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του ρεύματος Χούμπολτ

Το ρεύμα Χούμπολτ (Humboldt Current) είναι ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα του Ειρηνικού Ωκεανού, που ρέει προς βορρά κατά μήκος της δυτικής ακτής από το νότιο άκρο της Χιλής μέχρι το βόρειο Περού. Είναι γνωστό και ως Ρεύμα του Περού, αν και εκτείνεται μέχρι και χίλια χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές. Το ρεύμα, όπως και το συνδεδεμένο με αυτό «μέγα θαλάσσιο οικοσύστημα» (Large Marine Ecosystem, LME), πήραν το όνομά τους προς τιμή του Πρώσου φυσιοδίφη Αλεξάντερ φον Χούμπολτ.

Το Αστεροσκοπείο Λα Σίγια βρίσκεται στο νότιο άκρο της ερήμου Ατακάμα, μιας από τις ξηρότερες περιοχές της Γης, και μπορεί να εκπλήσσει η παρουσία νεφών από επίδραση του ρεύματος Χούμπολτ[1].

Το ρεύμα Χούμπολτ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ωκεάνια αναδυτικά συστήματα στον κόσμο και υποστηρίζει ασυνήθιστη αφθονία θαλάσσιας ζωής. Το LME θεωρείται οικοσύστημα Τάξεως I, υψηλής παραγωγικότητας (>300 gC/m2-yr), το παραγωγικότερο θαλάσσιο οικοσύστημα στον κόσμο. Η παραγωγικότητα αυτή των νερών του ρεύματος στηρίζει τα μεγαλύτερα πεδία αλιείας στον κόσμο. Περίπου το 18 ως 20% των ψαριών που ψαρεύονται στον κόσμο προέρχεται από το οικοσύστημα του ρεύματος Χούμπολτ. Τα περισσότερα είδη των ψαριών είναι πελαγικά: σαρδέλες, αντζούγιες και τράχουροι. Ο ιχθυακός αυτός πλούτος υποστηρίζει και πολλά θαλάσσια θηλαστικά. Το ψυχρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό που αναδύεται στην επιφάνεια δίπλα στις ακτές συντηρεί την ασυνήθιστη παραγωγικότητα του συστήματος.

Η παρουσία του ρεύματος και των συνδεδεμένων μετατοπίσεων των ανέμων[2] αποτρέπει τον σχηματισμό τροπικών κυκλώνων στην περιοχή.
(Πορείες τροπικών κυκλώνων, 1945–2006.)

Κάθε λίγα χρόνια η ανάδυση υδάτων που συντηρεί την παραγωγικότητα του συστήματος διακόπτεται από την ταλάντωση που είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño Southern Oscillation - ENSO). Τις συγκεκριμένες χρονιές η κατανομή και η αφθονία των ψαριών επηρεάζονται πολύ, κάτι που συχνά έχει προκαλέσει χρηματιστηριακές κρίσεις και γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στις παράκτιες χώρες.

Το ρεύμα Χούμπολτ έχει σημαντική επίδραση στο κλίμα της Χιλής, του Περού και του κράτους του Ισημερινού, προς το ψυχρότερο. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη μεγάλη ξηρότητα της ερήμου Ατακάμα της βόρειας Χιλής, των παραλιακών περιοχών του Περού και του νότιου κράτους του Ισημερινού. Ο θαλάσσιος αέρας ψύχεται από το ρεύμα και δεν παράγει βροχοπτώσεις (παρότι δίνει νέφωση και ομίχλες).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sitting at the Top of a Cloud». www.eso.org. European Southern Observatory. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. http://ams.allenpress.com/archive/1520-0493/119/1/pdf/i1520-0493-119-1-218.pdf[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Humboldt Current στο Wikimedia Commons