Ρετιρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η πολυκατοικία της φωτογραφίας στην πλατεία Κυψέλης, χτισμένη την δεκαετία του 1960 διαθέτει ένα μόνον όροφο με ρετιρέ, τον έκτο

Ρετιρέ (από τη γαλλική λέξη retiré με την έννοια αποτραβηγμένος) ονομάζεται συνήθως ο όροφος ή το διαμέρισμα του οποίου ο εξωτερικός τοίχος βρίσκεται εσωτερικότερα από αυτόν της προσόψεως της υπόλοιπης οικοδομής ή των λοιπών διαμερισμάτων. Το διαμέρισμα δηλαδή βρίσκεται στην εσοχή του ορόφου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα ρετιρέ να διαθέτουν μεγαλύτερους εξώστες σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων ορόφων και τότε συνήθως αυτοί αποκαλούνται βεράντες. Η εφαρμογή των ρετιρέ καθορίζεται από τον νόμο.

Τα ρετιρέ είναι συχνά στις πολυκατοικίες και βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους. Αυτό καθώς και ότι τα ρετιρέ παρέχουν μεγαλύτερο υπαίθριο χώρο και ότι το πλήθος τους είναι περιορισμένο, τα καθιστούν ακριβότερα σε σχέση με τα ακίνητα τα οποία είναι χαμηλότερα και διαθέτουν εξώστες οι οποίοι εξέχουν από τον εξωτερικό τοίχο του κτηρίου. Σε παλαιότερες εποχές η ιδιοκτησία διαμερίσματος ρετιρέ αποτελούσε ένδειξη αστικής ευμάρειας, κάτι που σε σημαντικό βαθμό εξακολουθεί να ισχύει ως σήμερα.