Ρεστουνί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια των Ρεστουνί ή Ρστουνί (στα αρμενικά Ռշտունի) ήταν οικογένεια Αρμενίων ευγενών. Τα μέλη της ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από τους βασιλείς της Ουραρτού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Μαναντζίρ Ρεστουνί αναφέρεται προς το 330, αδερφός μιας Ζορά, της οποίας το όνομα αναφέρεται το 335 και το 350, και ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον του Βασιλέα της Αρμενίας, Τιγράνη Ζ΄, μαζί με τον πρίγκιπα Βασέ Αρτσρουνί. Ο βασιλέας διέταξε τον αποδεκατισμό των δύο οικογενειών, ωστόσο οι Σαβάσπ Αρτσρουνί και Ταντζάτ Ρεστουνί κατάφεραν να γλιτώσουν. Ο τελευταίος ήταν πατέρας του Γκαρεγκίν Ρεστουνί, το όνομα του οποίου αναφέρεται προς τις δεκαετίες του 370-80.

Ο συγκεκριμένος Γκαρεγκίν Ρεστουνί νυμφεύθηκε την Χαμαζασπουχί Μαμικονιάν, αδερφή του Βασάκ Α΄, του Βαρντάν Α΄ και του Βαχάν του Αποστάτη, ο οποίος και φόνευσε την τελευταία[1][2].

Προς το 445 γίνεται αναφορά σε έναν Αρτάκ Ρεστουνί. Οι πρίγκιπες Ρεστουνί κατείχαν εδάφη εντός της επαρχίας του Βασπουρακάν: το Ρεστουνίκ, στα νότια της Λίμνης Βαν, καθώς και το Μπζνουνίκ, στα βόρεια της ίδιας αυτής λίμνης, το οποίο και είχε αποκτηθεί από τους Αρσακίδες, έπειτα από τον αποδεκατισμό της οικογένειας των Μπζνουνί. Ήσαν αρκετά συχνά υποστηρικτές των Σασσανιδών ενάντια στους Βυζαντινούς[3].

Σημαντικότερη προσωπικότητα της οικογένειας ήταν ο Θεόδωρος Ρεστουνί, μαρζμπάν και μετέπειτα πρίγκιπας της Αρμενίας από το 638 έως το 655, ο οποίος και είχε το δύσκολο καθήκον να προστατεύσει την Αρμενία μεταξύ των βυζαντινών και αραβικών επιδιώξεων. Πράγματι, μετά τον αφανισμό της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, οι μουσουλμανικές επιδρομές στην Αρμενία ξεκίνησαν από το 642. Πέτυχε εν μέρει να ταλαντεύεται μεταξύ του Βυζαντίου και της Δαμασκού, ωστόσο, τελικώς, ο ίδιος εξορίστηκε από τον Χαλίφη.

Μετά τον Θεόδωρο, η οικογένεια έχασε σε σημασία, κατέστη υποτελής των Αρτσρουνί και απώλεσε το Μπζουνίκ προς συμφέρον των Μαμικονιάν[4]. Αναφορά γίνεται και σε έναν Βαρντ Ρεστουνί το 705.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Toumanoff 1990, σελ. 329.
  2. Settipani 2006, σελ. 132.
  3. Grousset 1947, σελ. 292.
  4. Grousset 1947, σελ. 304.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Toumanoff, Cyrille (1990). Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : tables généalogiques et chronologiques. Ρώμη. OCLC 31001874. 
  • (Γαλλικά) Settipani, Christian (2006). Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle. Παρίσι: de Boccard. ISBN 978-2-7018-0226-8. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rechtouni της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).