Ρασπούτιν: Ο Σκοτεινός υπηρέτης του πεπρωμένου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρασπούτιν: Ο Σκοτεινός υπηρέτης του πεπρωμένου
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΟύλι Έντελ
ΣενάριοΠίτερ Πρους
ΠρωταγωνιστέςΆλαν Ρίκμαν
ΜουσικήΜπράντ Φίντελ
ΦωτογραφίαElemér Ragályi
ΔιανομήHome Box Office
Πρώτη προβολή1996
Διάρκεια132 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ουγγαρία
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Ρασπούτιν: Ο Σκοτεινός υπηρέτης του πεπρωμένου (αγγλικά: Rasputin: Dark Servant of Destiny) είναι ένα ιστορικό δράμα αμερικανικής παραγωγής του 1996, σε σκηνοθεσία Ούλι Έντελ και πρωταγωνιστούν ο Άλαν Ρίκμαν και η Γκρέτα Σκάκι.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν κατά την διάρκεια που εισήλθε στο παλάτι του Τσάρου Νικολάου του Β' με σκοπό να θεραπεύσει τον Πρίγκιπα διάδοχο Αλεξέι που επάσχε από μια σπάνια νόσο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν βλέπει σε ένα όραμα την Παναγία, που τον ωθεί να γίνει μοναχός. Σύντομα γίνεται γρήγορα διάσημος στη Ρωσία, με πολλούς ανθρώπους, ακόμη και έναν επίσκοπο να του ζητούν την ευλογία του.

Εν τω μεταξύ, στην Αγία Πετρούπολη, ο διάδοχος του Τσάρου, Πρίγκιπας Αλεξέι βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι του εξαιτίας σοβαρών πληγών που προκαλούνται από την νόσο της αιμοροφιλίας τύπου Β, μιας ασθένειας που αποτρέπει τη σωστή πήξη του αίματος.

Ο Τσάρος Νικόλαος έχει κρατήσει μέχρι στιγμής την ασθένεια του γιου του Αλεξέι μυστική από το ρωσικό λαό. Ο γιατρός της Αυτοκρατορικής αυλής, Ευγένιος Μπότκιν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Πρίγκιπα Αλέξει. Η μητέρα του Αλεξέι, Τσαρίνα Αλεξάνδρα, προσπαθώντας να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον γιο της ζητά να δει έναν πνευματικό θεραπευτή, ο οποίος θα της συστήσει να καλέσει τον Ρασπούτιν για να θεραπεύσει τον γιο της.

Ο Ρασπούτιν θα φθάσει στο παλάτι του Τσάρου, όπου θα κατευθυνθεί προς το δωμάτιο του Πρίγκιπα Αλέξει συνοδεύομενος από τον Τσάρο Νικόλαο και την Αλεξάντρα Φεοντορόβνα. Εκεί ο Ρασπούτιν θα πάει στο κρέβατι του Αλεξέι και θα πιάσει το πόδι του, παρόλο που κανείς από αυτούς δεν του είπε για την ασθένεια και τον πόνο που αυτή προκαλεί στον Αλεξέι. Ο Ρασπούτιν καταπραΰνει τον πόνο, ενώ τοποθετεί το χέρι του στο πόδι του Αλεξέι. Ο Νικόλαος ζητά από τον Ρασπούτιν να του πει πώς γνώριζε για το πόδι του Αλεξέι και αυτός του απαντά ότι του είπε η Παναγία και τον έστειλε να θεραπεύσει τον Αλεξέι. Ο Τσάρος Νικόλαος δεν πείθεται από την απάντηση του Ρασπούτιν και παραμένει δύσπιστος.

Το επόμενο πρωί, ο Αλεξέι ξυπνάει χωρίς να νιώθει κάποιο πόνο και εμφανώς ανακουφισμένος λέει ότι ο Ρασπούτιν τον έχει θεραπεύσει. Ο Δρ Μπότκιν όμως θα ισχυριστεί και επιμένει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας θεραπείας που άρχισε να χρησιμοποιεί στον Αλεξέι την προηγούμενη εβδομάδα. Η Τσαρίνα Αλεξάνδρα επισκέπτεται τον Ρασπούτιν για να τον ευχαριστήσει, αλλά αυτός αμφισβητεί την πίστη της Αλεξάνδρας στον Θεό, ρίχνοντας την ευθύνη πάνω της για τη νόσο του Αλεξέι αναφερόμενος στις αδύναμες προσευχές της.

Η Τσαρίνα Αλεξάνδρα ζητά από τον Ρασπούτιν να παραμείνει στο παλάτι για να προσέχει την υγεία του Αλεξέι και να του δώσει ένα δωμάτιο. Ο Ρασπούτιν δέχεται και αργότερα θα γνωρίσει και τις τέσσερις κόρες του Τσάρου, Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία.

Ο Δρ Μπότκιν φανερά ενοχλημένος από την παρουσία του Ρασπούτιν στο παλάτι και πεπεισμένος ότι οότι ο Ρασπούτιν είναι κοινός απατεώνας, ο οποίος απλώς υπνωτίζει τον Αλεξέι θα απευθυνθεί στον Ρώσο πρωθυπουργό Πιότρ Στόλιπιν, ο οποίος με την σειρά του θα στείλει τους άνδρες του να κατασκοπεύουν τον Ρασπούτιν.

Μια γυναίκα που ονομάζεται Πριγκίπισσα Μαρίζα επισκέπτεται τον Ρασπούτιν, ζητώντας του να την ευλογήσει. Τότε ο Ρασπούτιν της λέει ότι κάποιος που ζητά την ευλογία του θα πρέπει πρώτα να αμαρτήσει και την πείθει να κάνει σεξ μαζί του. Οι κατάσκοποι του Στολίπιν παρακολουθούν αυτό το γεγονός και θα το αναφέρουν.

Ο πρωθυπουργός Στολίπιν επισκέπτεται τον Τσάρο Νικόλαο στο παλάτι και του αναφέρει τα γεγόνοτα καθώς και τις φήμες που κυκλοφορούν στη Αγία Πετρούπολη για την παρουσία του Ρασπούτιν στο παλάτι. Ο Τσάρος φανερά ενοχλήμενος αποφασίζει να εκδιώξει τον Ρασπούτιν από το παλάτι, ο οποίος θα προφητεύσει τον θάνατο του Στολίπιν και το τέλος της Τσαρικής μοναρχίας.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη μίνι σειρά ή καλύτερη ταινία. Ο Άλαν Ρίκμαν, στον ρόλο του Ρασπούτιν, κέρδισε το βραβείο Emmy (μαζί με την Γκρέτα Σκάκι στον ρόλο της Τσαρινας Αλεξάνδρας Φεοντοροβνα. Ο Ίαν ΜακΚέλεν, στο ρόλο του Τσάρου Νικολάου Β, κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Β Ανδρικού Ρόλου, και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Emmy Β Ανδρικού Ρόλου.

Έτος Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
1996 CableACE Awards Best Costume Design Νατάσσα Λαντάου Υποψηφιότητα
Best Supporting Actress in a Movie or Miniseries Γκρέτα Σκάκι Υποψηφιότητα
Primetime Emmy Awards Outstanding Cinematography for a Miniseries or Movie Elemér Ragályi Νίκη
Outstanding Costumes for a Miniseries, Movie or a Special Νατάσσα Λαντάου Υποψηφιότητα
Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie Άλαν Ρίκμαν Νίκη
Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie Ίαν ΜακΚέλεν Υποψηφιότητα
Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie Γκρέτα Σκάκι Νίκη
1997 Χρυσές Σφαίρες Best Actor – Miniseries or Television Film Άλαν Ρίκμαν Νίκη
Best Miniseries or Television Film "Ρασπούτιν: Ο Σκοτεινός υπηρέτης του πεπρωμένου" Νίκη
Best Supporting Actor – Series, Miniseries or Television Film Ίαν ΜακΚέλεν Νίκη
Best Supporting Actress – Series, Miniseries or Television Film Γκρέτα Σκάκι Υποψηφιότητα
Satellite Awards Best Actor – Miniseries or Television Film Άλαν Ρίκμαν Νίκη
Best Supporting Actor – Series, Miniseries or Television Film Ίαν ΜακΚέλεν Υποψηφιότητα
Best Supporting Actress – Series, Miniseries or Television Film Γκρέτα Σκάκι Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards Outstanding Performance by a Male Actor in a Miniseries or Television Movie Άλαν Ρίκμαν Νίκη

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]