Ραντόμιακ Ράντομ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραντόμιακ Ράντομ
Επίσημη ονομασίαΡαντόμιακ Σπούουκα Ακτσίινα[1]
ΠροσωνύμιοZieloni (Πράσινοι)
Ίδρυση1910, πριν 114 έτη (1910)
ΈδραΡάντομ, Πολωνία
ΣτάδιοΣτάδιο Αδερφών Χατσόρουφ
Χρώματαπράσινο και λευκό
ΠρόεδροςΣουαβόμιρ Στεμπνιέφσκι
ΠροπονητήςΚονσταντίν Γκάλκα
ΠρωτάθλημαΕκστρακλάσα
Ιστότοποςhttps://radomiak.pl/
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ραντόμιακ Σπούουκα Ακτσίινα (πολωνικά: Radomiak Spółka Akcyjna, «Ραντόμιακ Ανώνυμη Εταιρεία»), κοινώς γνωστή ως Ραντόμιακ Ράντομ, είναι πολωνική ποδοσφαιρική ομάδα, με έδρα το Ράντομ. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1910 και αγωνίζεται στην Εκστρακλάσα, την κορυφαία κατηγορία του πολωνικού ποδοσφαίρου. Παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Στάδιο Αδερφών Χατσόρουφ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1910, οι Ρώσοι ηγεμόνες της Πολωνίας έδωσαν την άδεια να ιδρυθεί η Radomskie Towarzystwo Sportowe (κυριολεκτικά: «Αθλητική Συντροφιά του Ράντομ», ή «Αθλητικός Σύλλογος Ραντόμ»). Ο νεοσύστατος σύλλογος αποτελούνταν από πέντε τμήματα, συγκεκριμένα ποδόσφαιρο, ποδηλασία, αντισφαίριση, παγοδρομία και γυμναστική. Το 1911, οι ποδοσφαιριστές της RKS έπαιξαν τον πρώτο τους αγώνα – ήττα 5–2 από τη Στέλλα Βαρσοβίας.

Το 1924, η Ράντομ κέρδισε την άνοδο στην Κατηγορία Β΄ Βαρσοβίας, η οποία ήταν η δεύτερη βαθμίδα του πολωνικού συστήματος ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή (η Εκστρακλάσα ιδρύθηκε μόλις το 1927). Το 1925 κέρδισαν την άνοδο στη Κατηγορία Α΄ Βαρσοβίας και το 1928 όλες οι ομάδες από το Ράντομ μεταφέρθηκαν στο Πρωτάθλημα Κιέλτσε, το οποίο περιλάμβανε τις πόλεις Ράντομ, Κιέλτσε, Τσενστοχόβα και την περιοχή του Λεκανοπεδίου Ντονμπρόβα. Η ομάδα κέρδισε την άνοδο στην Κατηγορία Α΄ του Πρωταθλήματος Κιέλτσε, κερδίζοντας τους Χάκοα Μπέντζιν και ΚΣ Σοσνόβιετς. Αφού κέρδισε το Πρωτάθλημα Κιέλτσε, η Ράντομέπαιξε στα πλέι οφ για την Εκστρακλάσα, όπου ηττήθηκε και από τις Ποντγκούζε Κρακοβίας και Νάπσουντ Λιπίνι.[2]

Για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1930, η Ράντομ ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο του πολωνικού ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ομάδα έπαψε να υπάρχει και επέστρεψε τον Απρίλιο του 1945 σε έναν αγώνα εναντίον της Τσάρνι Ράντομ. Το 1947, αφού κέρδισε τους περιφερειακούς αγώνες, η Ράντομ έπαιξε ξανά στα πλέι οφ της Εκστρακλάσα, όπου έχασε από τη Βίντζεφ Λοτζ. Εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο του 1945, ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Μπάτα στο Ράντομ. Αυτό το όνομα παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον Ιούλιο του 1945, όταν η ομάδα μετονομάστηκε σε Αθλητικός Σύλλογος Ραντόμιακ. Η νέα ομάδα κέρδισε τους περιφερειακούς αγώνες και επίσης το Πρωτάθλημα Βαρσοβίας, αφού κέρδισε την Πολόνια Βαρσοβίας.[2]

Το 1946, η Ραντόμιακ έπαιξε στα περιφερειακά πλέι οφ για το Πολωνικό Πρωτάθλημα του 1946. Νίκησε την ΚΣ Λουμπλινιάνκα με 5–0 και στη συνέχεια έχασε με 3–1 από την ΛΚΣ Λοτζ στον τελικό. Στις 19 Ιουλίου 1947, ο Μάριαν Τσάχορ έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Ραντόμιακ που εμφανίστηκε για την Εθνική Πολωνίας, σε έναν αγώνα εναντίον της Ρουμανίας.

Το 1948, η Ραντόμιακ μπήκε στη νεοσύστατη δεύτερη κατηγορία και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1952. Για αρκετά χρόνια, η Ραντόμιακ έπαιζε στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία. Το 1967, η Ραντόμιακ συγχωνεύθηκε με τον Αθλητικό Σύλλογο Ράντομ και ιδρύθηκε ένας νέος οργανισμός, ο Αθλητικός Σύλλογος Ραντόμιακ Ράντομ. Το 1969, η ομάδα κέρδισε την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία, αλλά γρήγορα υποβιβάστηκε. Η Ραντόμιακ επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία το 1974, αλλά υποβιβάστηκε και πάλι αμέσως.

Το 1977 η Ραντόμιακ προβιβάστηκε ξανά στη δεύτερη κατηγορία. Αυτή τη φορά, η ομάδα έμεινε εκεί για αρκετά χρόνια. Τη σεζόν 1982–83, τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Μότορ Λούμπλιν. Πριν από τη σεζόν 1983–84, η Ραντόμιακ θεωρούνταν ένα από τα φαβορί και η ομάδα κέρδισε την άνοδο στις 20 Ιουνίου 1984, αφού κέρδισε τη Χούτνικ Βαρσοβίας με 2–1.[2]

Η ομάδα της Ραντόμιακ πριν από έναν εντός έδρας αγώνα με τη Λέγκια Βαρσοβίας στην Εκστρακλάσα 1984–85

Στον πρώτο, ιστορικό αγώνα της στην Εκστρακλάσα, η Ραντόμιακ νίκησε εντός έδρας την Μπάουτικ Γκντίνια με 3–0. Μετά το φθινοπωρινό μέρος της σεζόν, η Ραντόμιακ ήταν στην 5η θέση, 7 βαθμούς πίσω από την κορυφαία Λέγκια Βαρσοβίας. Το ανοιξιάτικο μέρος της Εκστρακλάσα 1984–85 αποδείχθηκε απογοητευτικό, καθώς η Ραντόμιακ συνέχιζε να χάνει και υποβιβάστηκε μαζί με τη Βίσλα Κρακοβίας. Το 1989, Ραντόμιακ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία και επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία τον Ιούνιο του 1993. Με τον Ράφαου Σιαντάτσκα ως κορυφαίο παίκτη, η Ραντόμιακ τελείωσε τη σεζόν 1993–94 στην 4η θέση. Την επόμενη σεζόν όμως υποβιβάστηκε ξανά.

Το 2003–04, η Ραντόμιακ τερμάτισε 2η στην τρίτη κατηγορία. Κέρδισε την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία αφού νίκησε την Τουόκι Γκοζίτσε στα πλέι οφ ανόδου. Το 2004–05, η Ραντόμιακ απέφυγε τον υποβιβασμό αφού κέρδισε για άλλη μια φορά την Τουόκι Γκοζίτσε, αυτή τη φορά στα πλέι οφ του υποβιβασμού. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η Ραντόμιακ έχασε τα play-off από την Όντρα Οπόλε και υποβιβάστηκε ξανά στην τρίτη κατηγορία.

Το 2020–21, η Ραντόμιακ κέρδισε τη δεύτερη κατηγορία και κέρδισε την άνοδο στην Εκστρακλάσα για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kontakt» (στα Πολωνικά). Radomiak Radom. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Historia – Klub – Radomiak Radom 1910 SA» (στα Πολωνικά). Radomiak Radom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2015. 
  3. Rafalski, Maciej (13 Ιουνίου 2021). «1. liga: Radomiak Radom i Bruk-Bet Termalica Nieciecza z awansem». sport.tvp.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]