Ραμόν Μοντόγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμόν Μοντόγια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Νοεμβρίου 1879[1]
Μαδρίτη
Θάνατος20  Ιουλίου 1949[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης[2]
κιθαρίστας

Ο Ραμόν Μοντόγια (2 Νοεμβρίου 1879, Μαδρίτη,Ισπανία - 20 Ιουλίου 1949, Μαδρίτη, Ισπανία) ήταν κιθαρίστας και συνθέτης του φλαμένκο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος σε μια οικογένεια εμπόρων βοοειδών από το Γιτάνο (Ρομά), ο Ραμόν Μοντόγια, αξιοποίησε τα κέρδη του από το εμπόριο για να αγοράσει την πρώτη του κιθάρα. Ξεκίνησε να παίζει σε μουδικά καφενεία προτού καν κλείσει τα είκοσί του χρόνια.

Συνεργάστηκε με το σημαντικό τραγουδιστή του φλαμένκο Αντόνιο Τσακόν. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1912 και διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.[3] Και οι δύο συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Φλαμένκο (Concurso de Cante Jondo), ο οποίος διεξήχθη το 1922 στη Γρανάδα. Αυτοί οι δύο ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την καθιέρωση της μορφής των διαφόρων παραδοσιακών τραγουδιών φλαμένκο τα οποία αναγνωρίζονται σήμερα.

Στο παραδοσιακό φλαμένκο, η κιθάρα είχε υποβιβαστεί σε βοηθητικό ρόλο. Το τραγούδι και ο χορός αποτελούσαν τα βασικά σημεία, τα οποία ερχόταν να υποστηρίξει η κιθάρα. Ο Μοντόγια αποτέλεσε έναν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν το ρόλο αυτό.[4] Το δυναμικό του παίξιμο συχνά υπερίσχυε συχνά από τον τραγουδιστή που συνοδεύει. Τελικά έκανε το επόμενο λογικό άλμα και ξεκίνησε να παίζει σόλο ως βασικός εκτελεστής σε συναυλίες. Οι ιστορικοί του φλαμένκο πιστοποιούν ευρέως τις επιδόσεις του ως την καθιέρωση της κιθάρας φλαμενκό σε αυτόν τον ρόλο.[5]

Απετέλεσε τον κιθαρίστα φλαμέγκο με την μεγαλύτερη επιρροή για τον 20ο αιώνα. Οι καινοτομίες του κατέστησαν εφικτές τις σόλο καριέρας των μεταγενέστερων σημαντικών μουσικών όπως ο Σαμπίκας[6] , ο Μανιτάς ντε Πλάτα και ο Μανουέλ Μολίνα.

Είναι ο θείος του επίσης κιθαρίστα φλαμένκο Κάρλος Μοντόγια. Η εγγονή του, Ρόζα Μοντόγια, είναι κυρίως γνωστή για την εισαγωγή του χορού φλαμένκο στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας με το στούντιο της να βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138976574. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. Classical Archives. 55594. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2022.
  3. «Biographies Flamenco Guitarists - Flamenco Guitar Transcriptions». canteytoque.es. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2024. 
  4. «Ramon Montoya». www.violafair.com. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2024. 
  5. Cf., D. E. Pohren, Lives and Legends of Flamenco (Madrid 1964, 1988) at 273-277.
  6. «The flamenco guitar, the Spanish guitar and its art». Flamenco Barcelona Show - Best Flamenco Barcelona Tickets (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]