Ραλφ Έρσκιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραλφ Έρσκιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1914[1][2][3]
Mill Hill
Θάνατος16  Μαρτίου 2005[1][2][3]
Ντρόττινγκχολμ
Τόπος ταφήςLovö kyrkogård[4][5]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣουηδικά[6][7]
Αγγλικά[7]
ΣπουδέςΑρχιτεκτονικός Σύνδεσμους Σχολής Αρχιτεκτονικής
Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ
Friends School Saffron Walden
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας[1]
πολεοδόμος
Αξιοσημείωτο έργοAllhuset, Stockholms universitet
Aula Magna
Ekerö centrum
Lilla Bommen
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒασιλικό Χρυσό Μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (1987)
Μετάλλιο Πρίγκηπα Ευγκέν (2002)
Wolf Prize in Architecture (1983)
Litteris et Artibus (1980)
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λουντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ράλφ Έρσκιν (Ralph Erskine) ήταν αρχιτέκτονας βρετανικής καταγωγής που έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Σουηδία. Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1914 στο Λονδίνο και πέθανε στις 16 Μαρτίου 2005 στη Σουηδία.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1914 σπούδασε στο Λονδίνο στη Regent Street Polytechnic για 5 χρόνια και το 1939 ταξίδεψε στη Σουηδία το 1939 λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο σουηδικός φονξιοναλισμός και το κοινωνικό του περιεχόμενο του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Στη Σουηδία αρχικά συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών της Στοκχόλμης και τελικά συνέχισε εκεί τη ζωή του, όπου ανέλαβε και πληθώρα έργων. Στη Βρετανία έγινε γνωστός μετά τα 50 του χρόνια που ανατέθηκαν κάποια σημαντικά έργα.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασική επιρροή για το Ραλφ Έρσκιν φαίνεται να αποτελούν οι Σουηδοί φονξιοναλιστές αρχιτέκτονες όπως ο Γκιούναρ Άσπλουντ, ο Σβεν Μαρκέλιους και ο Σίγκουρντ Λέβερεντς, όπως και το κράτος πρόνοιας που είχε συγκροτήσει η Σουηδία ήδη από το 1930. Σημαντική επιρροή επίσης, φαίνεται να ήταν και ο συμφοιτητής του, Γκόρντον Κάλεν, γι’ αυτό και ένα από τα βασικότερα στοιχεία που επεξεργάζεται στα έργα του είναι η ένταξη τους στο περιβάλλον τους και η διαλεκτική σχέση που αναπτύσσουν με αυτό.

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρίστηκε ως ο «μοντερνιστής του τοπικισμού».

Ανέπτυξε μια οργανική αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα πειραματίστηκε με τον παράγοντα του περιβάλλοντος και τη ένταξη του κτιρίου σ’ αυτό. Θεωρήθηκε αργότερα ένας από τους αρχιτέκτονες που εξέλιξαν την κριτική τοπικιστική αρχιτεκτονική, όπως αυτή ορίστηκε από τον Αλέξανδρο Τζώνη και τη Λιάν Λεφέβρ, με έναν δικό του προσωπικό τρόπο. Οι συνθήκες του σουηδικού κλίματος τον ενέπνευσαν να βρει νέες λύσεις, έτσι ανέπτυξε μια αρχιτεκτονική που απορρέει από τις μεθόδους του μοντερνισμού αλλά ταυτόχρονα διαμόρφωσε μια δική του γλώσσα. Προσπάθησε από τις κλιματικές συνθήκες να προβεί σε κατάλληλες επιλογές των υλικών. Γενικά, ο Ραλφ Έρσκιν δημιουργεί μια αρχιτεκτονική αντιθέσεων, στην οποία χρησιμοποιεί μια ποικιλία από φόρμες και υλικά αντιπαραθέτοντας ελαφριά και βαριά στοιχεία.

Επιπλέον, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνιολογική και την ανθρωπιστική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος αναφέρει:

Η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός είτε σε κοινωνικό είτε σε ιδιωτικό επίπεδο δεν πρέπει να είναι μόνο ένα έκθεμα σχεδιασμού και τεχνολογίας, αλλά επίσης να δίνει έκφραση σε αυτά τα δημοκρατικά ιδανικά του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ελευθερίας

— Ρ. Έρσκιν, "Ralph Erkskine", Times Online, 2005.0319.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tourist Hotel Borgafjäll, 1948. Αντιπροσωπευτικότατο έργο του. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την κοντινότερη κοινότητα στις πλαγιές Λάπλαντ και είναι χτισμένο σαν μέρος του εδάφους. Η οροφή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πίστα του σκι. Οι κλίσεις των στεγών του είναι συσχετισμένες με τους λόφους που το περιβάλλουν και τα κτίρια έτσι μορφώνουν ένα είδος αναδυόμενου γλυπτού από το τοπίο. Επίσης έγινε προσπάθεια για χρήση τοπικών υλικών τόσο για την οικονομικότερη κατασκευή όσο και για να δίνοντας έτσι πάλι έμφαση στην ένωση του κτιρίου με το περιβάλλον του. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ενώ και τόσο η μορφή όσο και το εσωτερικό του συμβάλλουν στη δυναμική έκφραση του κτιρίου.
  • Housing school and commercial center, Γκίτορπ, 945-55. Η πόλη της Γκίτορπ είναι μια μικρή πόλη με 661 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2010) στην οποία υπάρχει ένα εργοστάσιο εκρηκτικών υλών. Ο Έρσκιν το 1945 σχεδίασε για την πόλη διώροφα σπίτια σε σειρά, αλλά και τριώροφα κτίρια διαμερισμάτων από ενισχυμένο σκυρόδεμα με μια ασυνήθιστη μορφή οροφών, τις οποίες βλέπουμε να επαναλαμβάνει και σε επόμενα έργα του. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι άφησε τις φουσκάλες του αέρα, που δημιουργούνται στο σκυρόδεμα, όταν το σκυρόδεμα τοποθετείται στα καλούπια, αμετάβλητες δίνοντας πάλι έμφαση στη φύση του υλικού, ώστε να συμβάλλει στον χαρακτήρα των κτιρίων, ένα πρώιμο παράδειγμα του εμφανούς σκυροδέματος (beton brut). Κριτικές τον κατηγόρησαν ότι αλλοίωσε το ειδυλλιακό μικρό χωριό, αλλά το 1996 τα κτίρια θεωρήθηκαν τοπόσημα και αποφασίστηκε να ανακαινιστούν.
  • Greenwitch Millenium Village, 2000- 2005
  • Student union library and Auditorium 1974-82,
  • Residential Development, Sandviken 1973-1978
  • Lilla Bommen Office Complex , Gothenburg 1989

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής RIBA.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 20th century architecture Sweden , C. Caldenby,J. Lindvall, W. Wang εκδ. Prestel
  • Critical Regionalism: Architecture and Identity in a Globalised World , Alexander Tzonis , Liane Lafaivre

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Arkitekter verksamma i Sverige. 11  Ιουλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Ralph Erskine». (Δανικά, Αγγλικά) Kunstindeks Danmark. 19823.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) Structurae. Ράτιγκεν. 1005862. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 «Lovö kyrkogård - Ralph Erskine» 6390DT5dXZ4. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2023.
  5. 5,0 5,1 22427184. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2023.
  6. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  7. 7,0 7,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo20201069712. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]